101 τρόποι για να βοηθήσετε τον εαυτό σας

Κατηγορία Wellbeing

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Από την Αναστασία Νάνου

 

Τα βότανα είναι ιδανικά για απώλεια βάρους, δίαιτα, ξεκούραση, καθώς και για τη θεραπεία ενοχλήσεων και ασθενειών. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη φροντίδα του σώματός σας.

ν

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ φορές τα πιο απλά και πιο χρήσιμα ιάματα είναι αυτά που βρίσκονται δίπλα μας. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σίγουρα και αποτελεσματικά πολλούς μικροτραυματισμούς και προβλήματα υγείας χρησιμοποιώντας απλώς αιθέρια έλαια, βότανα και μπαχαρικά, καθώς και κοινά υλικά της κουζίνας.
H λίστα που ακολουθεί συνδυάζει τη σοφία των παλιών λαϊκών ιαμάτων με τη σύγχρονη θεραπεία. Για να ξεκινήσετε, σιγουρευτείτε ότι έχετε στο ντουλάπι σας τουλάχιστον ορισμένα βασικά βότανα: τζίντζερ, κανέλα, πιπέρι καγιέν, χαμομήλι και μέντα.
Επίσης είναι χρήσιμο να έχετε πρόχειρα κάποια αιθέρια έλαια, όπως λεβάντα, ευκάλυπτο, δεντρολίβανο και λάδι τεϊόδεντρου. Τα μαγειρικά υλικά που χρησιμοποιούνται συχνά στα ιάματα είναι η μαγειρική σόδα, το ξύδι, το μέλι, τα φρέσκα λεμόνια και το σκόρδο. Από τη θεραπεία ενός κρυολογήματος μέχρι την ξεκούραση των κουρασμένων σας ποδιών, το καλύτερο φάρμακο συχνά βρίσκεται πολύ πιο κοντά απ’ ότι νομίζουμε…
ν

Για το κεφάλι και τα μαλλιά

1 Για να αμβλύνετε τους πονοκεφάλους που προκαλεί η ένταση, συνδυάστε δυο σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας με μια κουταλιά αμυγδαλέλαιου. Κάντε μασάζ με αυτό στους κροτάφους, πίσω από τα αυτιά και με μικρούς κύκλους στη βάση του αυχένα.
2 Για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων γενικά, πολύ αποτελεσματική είναι η αρωματοθεραπεία. Σε ένα μικρό υφασμάτινο σακουλάκι βάλτε από 60 γραμμάρια αποξηραμένη λεβάντα, μαντζουράνα και μέντα και 15 γρ. γαρύφαλλο. Εισπνεύστε για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται.
3 Φτιάξτε ένα φυσικό μαλακτικό για τα μαλλιά σας χρησιμοποιώντας μια κουταλιά ξύδι κατά το ξέβγαλμα.
4 Καταπολεμήστε την πιτυρίδα ξεβγάζοντας τα μαλλιά σας με βότανα. Ρίξτε μέσα σε ένα γυάλινο βάζο δυο φλιτζάνια βραστό νερό, 30 γρ. δεντρολίβανο και 30 γρ. φασκόμηλο φρέσκο ή ξεραμένο. Αφήστε το για ένα βράδυ. Χρησιμοποιήστε μισό φλιτζάνι έπειτα από το λούσιμο.
5 Για να προλάβετε την πιτυρίδα, ξεπλένετε τα μαλλιά σας με ένα διάλυμα από μισό φλιτζάνι ξύδι και δυο φλιτζάνια ζεστό νερό.
6 Ξεπλύνετε τα λιπαρά μαλλιά με το χυμό ενός λεμονιού, διαλυμένο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.
7 Βελτιώστε τη μνήμη σας με το ακόλουθο έγχυμα: σε δυο φλιτζάνια βραστό νερό ρίξτε μια κουταλιά δεντρολίβανο και μια φασκόμηλο. Αφήστε το για πέντε λεπτά· σουρώστε και πιείτε το.
8 Για να βελτιώσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας, ενώ εργάζεστε, βάλτε σε ένα μπολ με νερό μια σταγόνα από αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου κοντά σε μια λάμπα. H μυρωδιά του θα διεγείρει την αυτοσυγκέντρωση και τη μνήμη σας.
9 Για να δώσετε λάμψη στα μαλλιά σας, αλείψτε τα πριν το λούσιμο με ελαιόλαδο και αφήστε το για 4 λεπτά.
ν

v

Αϋπνία και άγχος

10 Θεραπεύστε τις αϋπνίες τρώγοντας μια κουταλιά αγνό μέλι και πίνοντας ένα φλιτζάνι ζεστό χαμομήλι.
11 Για ένα χαλαρωτικό ύπνο φτιάξτε ένα αρωματικό σακουλάκι για το βράδυ. Σε ένα υφασμάτινο σακουλάκι βάλτε 60 γραμμάρια χαμομήλι, 30 γρ. μέντα, 30 γρ. δεντρολίβανο και 15 γρ. γαρύφαλλο. Τοποθετήστε το μέσα στο μαξιλάρι σας και πιέστε το απαλά για να απελευθερώσει το άρωμά του.
12 Για να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες της μέθης, χτυπήστε στο μίξερ μια μπανάνα, μισό φλιτζάνι γάλα και δυο κουταλιές μέλι. Πιείτε το και θα ηρεμήσει το στομάχι σας, καθώς θα αντικαταστήσει το κάλιο που έχει χαθεί και θα ανεβάσει το ζάχαρο.
13 Μειώστε την ένταση προσθέτοντας στο μπάνιο πέντε σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας· ή ψεκάστε μερικές σταγόνες στο μαντίλι σας και εισπνεύστε όσο χρειάζεστε.
14 Για την κατάθλιψη ήπιας μορφής ρίξτε μια κουταλιά φρεσκοτριμμένο τζίντζερ σ’ ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για δέκα λεπτά και μετά πιείτε το.
ν

v

Μάτια, μύτη, αυτιά και λαιμός

15 Αν έχετε αδύναμη όραση, πιείτε χυμό από μαϊντανό. Επίσης, ο χυμός του φρέσκου καρότου και του αντιδιού δυναμώνει τα μάτια και μπορεί να μειώσει τα προβλήματα όρασης.
16 Μειώστε το πρήξιμο των ματιών βάζοντας πάνω τους δροσερές φέτες αγγουριού για δέκα λεπτά.
17 Για να ηρεμήσετε τα κουρασμένα μάτια, πλύντε τα με παγωμένο τσάι. Για να τα ξεκουράσετε, βάλτε πάνω τους λίγο βαμβάκι βουτηγμένο σε χαμομήλι.
18 Για τις μολύνσεις των αυτιών χρησιμοποιήστε μια σταγόνα ζεστού σκορδέλαιου. Το σκόρδο έχει φυσικές αντιμικροβιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες.
19 Απαλύνετε τον πόνο των αυτιών βράζοντας μια σκελίδα σκόρδο σε μισό φλιτζάνι νερό μέχρι να μαλακώσει, αλλά χωρίς να λιώσει. Αφού κρυώσει λίγο, τοποθετήστε την απαλά μέσα στο αυτί (μην τη βάλετε μέσα στον ακουστικό πόρο).
20 Για να σταματήσετε την ρινορραγία, βάλτε μέσα στο ρουθούνι λίγο βαμβάκι βουτηγμένο σε φρέσκο χυμό λεμονιού.
21 Για να αποτρέψετε την αιμορραγία της μύτης, πίνετε ένα ποτήρι νερό με δυο κουταλάκια του γλυκού ξύδι από μηλίτη, τρεις φορές τη μέρα.
22 Για να καθαρίσετε την υπερβολική ποσότητα βλέννας, ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Προσθέστε μια κουταλιά μέλι μαζί με
ένα κουταλάκι του γλυκού πικραλίδα και πιείτε το.
23 Θεραπεύστε τους πόνους στις ρινικές και μετωπιαίες κοιλότητες πιέζοντας για λίγα δευτερόλεπτα σταθερά με το δάχτυλο το σημείο ανάμεσα στα φρύδια, στην κορυφή της μύτης. Επαναλάβετε για δυο έως τρία λεπτά.
24 Για να θεραπεύσετε τις ρινικές μολύνσεις προσθέστε 1/4 του φλιτζανιού ξύδι στον υγραντήρα ή σ’ ένα μπολ με νερό που το βάζετε πάνω σ’ ένα θερμαντικό σώμα ή εστία φωτιάς.
25 Διευρύνετε τις αναπνευστικές οδούς βάζοντας σ’ ένα μπουκαλάκι δέκα σταγόνες από καθένα από τα ακόλουθα αιθέρια έλαια: ευκάλυπτο, γαρύφαλλο, μέντα, δεντρολίβανο, μαντζουράνα και δάφνη. Εισπνεύστε όσο χρειάζεται.
26 Για να θεραπεύσετε και να ανακουφίσετε τα ούλα που ματώνουν, κάνετε γαργάρες με χυμό βατόμουρου.
27 Για να αμβλύνετε τον πονόδοντο, δαγκώστε απαλά μισή σκελίδα ξεφλουδισμένο σκόρδο.
28 Άλλο ένα ίαμα για τον πονόδοντο είναι ένα γαρύφαλλο ή μια σταγόνα από γαρυφαλέλαιο πάνω στο πονεμένο δόντι.
29 Για να αποφύγετε την αιμορραγία μετά από μια εξαγωγή, τυλίξτε ένα υγρό σακουλάκι τσαγιού με γάζα και πιέστε απαλά το ούλο.
30 Καταπολεμήστε τη στοματίτιδα ξεπλένοντας το στόμα αρκετές φορές τη μέρα με ένα κουταλάκι του γλυκού άλατα Epsom διαλυμένα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
31 Ανακουφίστε τον ερεθισμένο λαιμό κάνοντας γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι ή αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.
32 Για τη λαρυγγίτιδα κάντε γαργάρες με τον φρεσκοστυμμένο χυμό ενός λεμονιού διαλυμένο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Μια ώρα μετά, κάντε γαργάρες με ζεστό μαύρο τσάι. Κάντε γαργάρες με λεμόνι και τσάι εναλλάξ κάθε ώρα, μέχρι να υποχωρήσει η λαρυγγίτιδα.
33 Θεραπεύστε τον επίμονο βήχα με σιρόπι που θα φτιάξετε από ίσα μέρη μελιού και λεμονιού.
34 Για ευχάριστη αναπνοή, μασήστε λίγο μαϊντανό ή πιείτε τσάι μέντας.
ν

v

Στήθος και πνεύμονες

35 Για να ανακουφίσετε το πρησμένο και πονεμένο στήθος φάτε άφθονο φρέσκο μαϊντανό.
36 Εάν έχετε ευαισθησία στο στήθος, προσθέστε στο ζεστό νερό του μπάνιου σας επτά σταγόνες από αιθέριο έλαιο γερανιού.
37 Καθαρίστε και τονώστε τους πνεύμονες συμπεριλαμβάνοντας στα γεύματά σας ραπανάκια.
38 Για να ανοίξουν οι πνεύμονες βάλτε μια χούφτα φύλλων ευκαλύπτου σε ένα δοχείο και προσθέστε αρκετά φλιτζάνια βραστό νερό. Με μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, σκύψτε πάνω από το δοχείο και εισπνεύστε τους ευεργετικούς ατμούς.
39 Προκαλέστε εφίδρωση και μειώστε την υπεραιμία πίνοντας ένα φλιτζάνι ζεστή λεμονάδα λίγο πριν τον ύπνο.
40 Για το κρυολόγημα: ρίξτε δυο φλιτζάνια βραστό νερό σε δυο κουταλιές φρεσκοτριμμένο τζίντζερ. Αφήστε το για δέκα λεπτά κι έπειτα σουρώστε το. Προσθέστε μια κουταλιά μέλι, δυο κουταλιές φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και λίγο πιπέρι καγιέν. Ανακατέψτε και πιείτε.
41 Ανακουφιστείτε από την υπεραιμία και θεραπεύστε τις μολύνσεις του αναπνευστικού τρώγοντας πικάντικα φαγητά με άφθονο ωμό σκόρδο, κόκκινες πιπεριές τσίλι και πιπέρι καγιέν.
42 Τα συμπτώματα του άσθματος μπορούν να υποχωρήσουν με χυμό καρότου, σέλινου και αντιδιού.
43 Για τη βρογχίτιδα πίνετε ένα ποτήρι φρέσκο χυμό ανανά τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν ή μετά τα γεύματα.
44 Για να θεραπεύσετε και να ενισχύσετε το αναπνευστικό σύστημα, προσθέστε στον υγραντήρα πέντε σταγόνες από αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.
45 Χρειάζεστε γρήγορη ανακούφιση από τις καούρες στο στομάχι; Φάτε μια μπανάνα. Εξουδετερώνει τα οξέα.
46 Για να καταπολεμήσετε την υπέρταση, να τρώτε πάρα πολύ σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανό, λαχανικά και φρούτα, αλλά να μην τρώτε μεταξύ των γευμάτων.
ν

v

Στομαχικές και νευρικές διαταραχές

47 Για τις νευρικές διαταραχές δοκιμάστε ένα αρωματικό αφέψημα αποτελούμενο από 30 γρ. βαλεριάνας, 30 γρ. δυόσμου (μέντα), 20 γρ. γλυκόριζας, 10 γρ. χαμομήλι και 10 γρ. λεβάντας. Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό διαλύετε 2 κουταλάκια του γλυκού από το μείγμα, το σουρώνετε και το πίνετε αργά.
48 Ένα παλιό γιατρικό για τη διάρροια είναι τα βατόμουρα. Περιέχουν κάποιες ουσίες που καλούνται ανθοκυανοσίδες και οι οποίες βοηθούν σε περιπτώσεις ελαφράς μορφής δυσεντερίας.
49 Το κατάλληλο σημείο για να πιέσετε, ώστε να ανακουφιστείτε από τη διάρροια, είναι ο αφαλός. Χρησιμοποιήστε την παλάμη ή τον αντίχειρά σας για να τον πιέσετε προς τα μέσα. Συνεχίστε να πιέζετε για τρία περίπου λεπτά.
50 Για την δυσκοιλιότητα τρώτε φυσικά καθαρτικά, όπως σύκα, γαρίδες, αχλάδια και ραβέντι. Το ραβέντι βοηθά στην ομαλοποίηση των εντερικών κενώσεων, καθαρίζει το ήπαρ και αποτοξινώνει τα έντερα.
51 Για να ηρεμήσετε ένα αναστατωμένο στομάχι, πιείτε τσάι μέντας, τζίντζερ (πιπερόριζα) ή χαμομήλι.
52 Αντιμετωπίστε τη ναυτία, τον εμετό, τη διάρροια και το ζάχαρο πίνοντας τρία φλιτζάνια τσάι κανέλας τη μέρα. Ρίξτε λιγότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Πιείτε το έπειτα από δεκαπέντε λεπτά.
53 H μαντζουράνα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία των πεπτικών διαταραχών. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα (μισό κουταλάκι του γλυκού) μπορεί να διευκολύνει την πέψη.
54 Για τις ξινίλες, βάλτε μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα σε μισό φλιτζάνι νερό. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, πίνετε κάθε δυο ώρες.
55 Για τους πρωινούς εμετούς και τη ναυτία πιείτε ένα ποτήρι χυμό ανανά με μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ (πιπερόριζα).
56 Έχετε λόξυγκα; Μασήστε λίγους σπόρους μάραθου. Αυτό βελτιώνει και την πέψη.
57 Άλλη μια θεραπεία για τον λόξυγκα είναι να πιέσετε έντονα για μερικά δευτερόλεπτα τη δεύτερη άρθρωση του μεσαίου σας δαχτύλου και από τις δυο πλευρές. Επαναλάβετε όσο χρειαστεί.
58 Το τζίντζερ είναι άριστο γιατρικό για τη ναυτία που προκαλεί η μετακίνηση με πλοίο κτλ. Μασήστε μια καραμέλα με γεύση τζίντζερ, φάτε κάποιο φαγητό με τζίντζερ ή πιείτε ένα αφέψημα από τζίντζερ, που θα φτιάξετε ρίχνοντας σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό μια κουταλιά τριμμένη ρίζα ή σκόνη τζίντζερ.
ν

v

Ουροποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα

59 Για να απαλύνετε το κάψιμο που προκαλούν οι μολύνσεις του ουροποιητικού, πιείτε σκέτο χυμό από βατόμουρα.
60 Για την έντονη αιμορραγία στη διάρκεια της περιόδου, προσθέστε σε ένα ποτήρι δροσερό νερό δυο κουταλάκια του γλυκού ξύδι από μηλίτη και πίνετε τρεις φορές τη μέρα.
61 Ανακουφιστείτε από τις κράμπες της περιόδου κάνοντας μασάζ στα πόδια σας. Χρησιμοποιήστε τους αντίχειρες για να ασκήσετε πίεση και να μαλάξετε σταθερά την περιοχή κάτω από το οστό του αστραγάλου – και στην εξωτερική και στην εσωτερική πλευρά του ποδιού. Αυτά τα σημεία της ρεφλεξολογίας αντιστοιχούν στα όργανα αναπαραγωγής.
62 Τσάι για τους πόνους της περιόδου: ρίξτε τρία φλιτζάνια βραστό νερό σε 60 γρ. φύλλων κόκκινης βατομουριάς και σε 30 γρ. τζίντζερ και μέντας αντίστοιχα. Aφήστε να περάσουν δεκαπέντε λεπτά και σουρώστε τα. Πίνεται ζεστό ή κρύο στη διάρκεια ολόκληρης της μέρας.
63 Για το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και τις άλλες διαταραχές της περιόδου, πίνετε φρέσκο χυμό καρότου και παντζαριών.
64 Για  την οσφυαλγία και τους μυϊκούς σπασμούς της περιόδου φτιάξτε τσάι από 30 γρ. τζίντζερ και δυο φλιτζάνια ζεστό νερό. Τα πιο κάτω βότανα είναι επίσης αντισπασμωδικά και μπορείτε να τα προσθέσετε στο σκεύασμα: μέντα, βαλεριάνα και κιγχόνη.
65 Αν έχετε μειωμένη διάθεση για σεξ, ρίξτε στο μπάνιο ή στον υγραντήρα του υπνοδωματίου πέντε σταγόνες από αιθέριο έλαιο Υλάνγκ-Υλάνγκ και φασκομηλιάς αντίστοιχα, για να ενισχύσουν τη χαλάρωση και να αυξήσουν τη σεξουαλικότητά σας.
66 Θεραπεύστε τον έρπη ζωστήρα με αιθέρια έλαια μελισσόχορτου, γερανιού ή ευκαλύπτου διαλυμένα σε κάποιο λάδι βάσης, όπως είναι το αμυγδαλέλαιο. Κάντε εξωτερική χρήση του σκευάσματος κάθε ώρα, για να μειώσετε τους πόνους και να επιταχύνετε την ίαση.
67 Εκτός των άλλων ιδιοτήτων του, το τσάι από μαϊντανό είναι ευεργετικό και για προβλήματα της κύστης ή των νεφρών. Το τσάι αυτό το παρασκευάζετε ως εξής: σε δυο φλιτζάνια βραστό νερό ρίχνετε μια χούφτα μαϊντανό. Το αφήνετε να κρυώσει και μετά το σουρώνετε. Πίνετε μισό φλιτζάνι πριν από τα γεύματα και τον ύπνο.
68 Για να ενισχύσετε τη λίμπιντο και να ανεβάσετε τη διάθεσή σας, πιείτε τσάι φτιαγμένο από τζίνσενγκ. Βάλτε μια μικρή ρίζα σε βραστό νερό και αφήστε τη για δεκαπέντε λεπτά. Βγάλτε τη ρίζα και γλυκάνετε το σκεύασμα με μέλι ή προσθέστε αν θέλετε τζίντζερ ή λεμόνι.
ν
v

Χέρια και πόδια

69 Κάντε μασάζ στους κουρασμένους μύες με λάδι χαμομηλιού. Φτιάξτε το τρίβοντας δυο χούφτες ξερού χαμομηλιού σε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Αφήστε το για μερικές μέρες ή εβδομάδες. Σουρώστε το πριν το χρησιμοποιήσετε.
70 Ένα παλιό, αλλά αποτελεσματικό γιατρικό για την αρθρίτιδα, τις πονεμένες και δύσκαμπτες αρθρώσεις: φορέστε ένα χάλκινο βραχιόλι.
71 Για τις κράμπες να τρώτε λάχανο. Ή φτιάξτε έναν χυμό από λάχανο, σέλινο και μήλα.
72 Για να θεραπεύσετε και να ανακουφίσετε τα διαστρέμματα ψιλοκόψτε μια χούφτα φρέσκων ή ξερών φύλλων σύμφυτου, μουλιάστε τα σε ξύδι από μηλίτη και ανακατέψτε τα με αλεύρι, ώστε να γίνει ζύμη. Απλώστε την στο σημείο που χτυπήσατε και καλύψτε τη με μια ζεστή, υγρή πετσέτα.
73 Το πρήξιμο από τα διαστρέμματα υποχωρεί με βρασμένο φλισκούνι. Pίξτε μια κουταλιά ξερή ή μια χούφτα φρέσκια καλαμίθρα σε δυο φλιτζάνια βραστό νερό. Αφήστε τη για δέκα λεπτά. Βρέξτε με το υγρό ένα καθαρό ύφασμα και τρίψτε το σημείο που στραμπουλίξατε.
74 Για τους πόνους των μυών και το κουρασμένο σώμα προσθέστε στο ζεστό νερό του μπάνιου τέσσερις κουταλιές ξεραμένης λεβάντας και από δυο κουταλιές ευκάλυπτο, δάφνη, ξεραμένη μαντζουράνα και δεντρολίβανο.
75 Για να μην σπάνε τα νύχια, πίνετε φρέσκο χυμό αγγουριών.
76 Για τις κηλίδες στα χέρια, τρίβετε αρκετές φορές τη μέρα μια ωμή πατάτα στα αντίστοιχα σημεία.
77 Οι σκουρόχρωμοι λεκέδες στα χέρια οφείλονται συχνά σε έλλειψη σεληνίου. Χρειάζεται να τρώτε μήλα, κρεμμύδια, μαϊντανό, καρότα, σταφύλια και βερίκοκα.
78 Για προβλήματα κακής κυκλοφορίας (διαρκώς κρύα πόδια ή χέρια) χρησιμοποιείτε πιπέρι καγιέν. Πασπαλίστε με καγιέν τις αλμυρές λιχουδιές σας ή βάλτε λίγο στο τσάι από τζίντζερ.
79 Για τους πρησμένους αστραγάλους ετοιμάστε ένα ζεστό και ένα κρύο ποδόλουτρο. Πρώτα βουτήξτε τα πόδια σας στο ζεστό νερό για ένα λεπτό περίπου κι έπειτα βουτήξτε τα στο κρύο. Επαναλάβετε αρκετές φορές. Τέλος, ξεπλύνετέ τα με κρύο νερό.
80 Για μολύνσεις από μύκητες βάλτε αδιάλυτο λάδι τεϊόδενδρου απευθείας πάνω στον μύκητα ή προσθέστε πέντε σταγόνες στο ποδόλουτρό σας.
81 Θεραπεύστε τους πόνους στις γάμπες βουτώντας τα πόδια σε διάλυμα από τέσσερα φλιτζάνια καυτό νερό κι ενός φλιτζανιού λευκό ξύδι για τριάντα λεπτά τη μέρα.
82 Για την κακοσμία των ποδιών και την ελάττωση της εφίδρωσης, διαλύστε δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού και δυο σταγόνες ελαίου μέντας σε δυο κουταλιές αμυγδαλέλαιου. Κάντε μασάζ στα πόδια πρωί-βράδυ.
83 Έχετε κρύα πόδια; Ρίξτε λίγο πιπέρι καγιέν στα παπούτσια ή στις μπότες σας. Φορέστε χοντρές κάλτσες.
84 Ανακουφίστε τα κουρασμένα πόδια σας με ποδόλουτρο, αφού θα έχετε προσθέσει στο ζεστό νερό μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα.
ν

v

Ιάματα για το δέρμα

85 Για να κάνετε το δέρμα σας πιο απαλό προσθέστε στο μπάνιο σας τρεις κουταλιές ξεραμένου χαμομηλιού και καλέντουλας. Για ακόμα περισσότερη απαλότητα, προσθέστε μισό φλιτζάνι ωμό πλιγούρι βρώμης και μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιου.
86 Για το σκασμένο δέρμα χρησιμοποιήστε ένα μίγμα από δυο κουταλιές αμυγδαλέλαιου, από δυο σταγόνες αιθέριων ελαίων χαμομηλιού και γερανιού, μια σταγόνα λεβάντας και το λάδι από δυο κάψουλες βιταμίνης E. Κάντε απαλό μασάζ στο δέρμα.
87 Εάν έχετε λιπαρό δέρμα κάντε καθαρισμό πρωί και βράδυ με ένα μίγμα από τέσσερις σταγόνες λεβάντας, τρεις σταγόνες αιθέριου ελαίου λεμονιού και 1/3 ποτηριού νερό πηγής.
88 Ανακουφίστε τα εγκαύματα ή τα εξανθήματα από τον ήλιο  προσθέτοντας στο μπάνιο σας μισό φλιτζάνι ξύδι.
89 Για να ανακουφίσετε τους μώλωπες, κάντε λουτρά στην εν λόγω περιοχή με διάλυμα αμαμηλίδας.
90 Βοηθήστε στην επούλωση των ουλών κάνοντας μασάζ με το λάδι που θα βγάλετε από κάψουλες βιταμίνης E. Βοηθούν επίσης και τα λάδια ή οι κρέμες που περιέχουν καλέντουλα.
91 Για τσιμπήματα μέλισσας ή σφίγγας φτιάξτε μια πηχτή αλοιφή από μαγειρική σόδα και νερό. Τοποθετήστε την στο τσίμπημα αμέσως.
92 Για να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο από τα τσιμπήματα εντόμων, βάλτε  μια φέτα καθαρισμένο ωμό κρεμμύδι.
93 Τα τσιμπήματα των κουνουπιών ανακουφίζονται αν τρίψουμε την περιοχή με φρέσκο χυμό λεμονιού, ξύδι ή οινόπνευμα.
94 Για να απαλλαγείτε από τα εξανθήματα, το έκζεμα και τη φαγούρα προσθέστε στο μπάνιο σας δυο φλιτζάνια πλιγούρι βρώμης.
95 Για εγκαύματα, κοψίματα, ξυσίματα, τσιμπήματα εντόμων, εξανθήματα και άλλα δερματολογικά προβλήματα, η αλόη βέρα είναι εξαιρετική. Πιέστε το ζελέ από ένα φρεσκοκομμένο φύλλο και βάλτε το απευθείας πάνω στο δέρμα.
96 Για τους καλόγερους, ψιλοκόψτε δυο σκελίδες σκόρδο και ανακατέψτε τις με μισό κουταλάκι του γλυκού ξύδι από μηλίτη και αρκετό αλεύρι, ώστε να δέσει. Βάλτε τον πολτό πάνω στον καλόγηρο και καλύψτε τον με ένα ζεστό πανί. Επαναλάβετε μέχρι το πρήξιμο να υποχωρήσει.
97 Για τους πόνους από ηλιακά εγκαύματα, τρίψτε το δέρμα ελαφρά με λευκό ξύδι ή ξύδι από μηλίτη.
98 Για τη φαγούρα βάλτε στο δέρμα μια αλοιφή από ίσα μέρη καλαμποκάλευρου και καστορέλαιου.
99 Για τα εξανθήματα χρησιμοποιήστε ξερό καλαμποκάλευρο σαν πούδρα.
100 Για να καθαρίσετε τις κρεατοελιές, φτιάξτε μια λοσιόν από ίσες ποσότητες ξυδιού από μηλίτη και γλυκερίνης ή τρίψτε την ελιά με μια λιωμένη σκελίδα σκόρδο.
101 Χαρίστε ενέργεια και φρεσκάδα στο σώμα σας ρίχνοντας τέσσερις κουταλιές από τα ακόλουθα ξεραμένα βότανα στο μπάνιο σας: μέντα, δεντρολίβανο και ευκάλυπτο.
ν

Προετοιμασία σκευασμάτων

Ανάλογα με την υφή των φαρμακευτικών φυτών ή τα στοιχεία που τα συνθέτουν, η Παρασκευή τους παρουσιάζει διαφορές. Υπάρχουν τρεις βασικές μέθοδοι εξαγωγής των δραστικών ουσιών:
  • Το μούλιασμα
  • Η έκχυση
  • Το βράσιμο
Το διάβρεγμα (ή έμβρεγμα). Είναι το μούλιασμα του φυτού σε νερό (στην απαιτούμενη αναλογία), που γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, επί περίπου 2-12 ώρες.
Το έγχυμα. Ρίχνουμε νερό που βράζει πάνω από το φυτό, μέσα σε ένα δοχείο, που το σκέπασμά του κλείνει καλά, για να αποφευχθεί κάθε απώλεια πτητικού αιθέριου ελαίου, και το αφήνουμε να βγάλει τις δραστικές ουσίες του επί 5-15 λεπτά. Κατόπιν φιλτράρουμε. Η κανονική δόση των φυτών είναι 1-3 κουταλάκια του φυτού ανά φλιτζάνι νερό. Το ζεστό πρέπει να πίνεται αμέσως.
Το αφέψημα. Βράζουμε το φυτό σε νερό επί 5 έως 20 λεπτά. Αν το φυτό είναι μαλακό ή ψιλοκομμένο, 5 λεπτά φτάνουν. Αν είναι σκληρό και ξυλώδες, χρειάζονται 20 λεπτά για να γίνει εξαγωγή του συστατικού που περιέχει. Για ένα καλό φλιτζάνι αφεψήματος, βράζουμε 3 κουταλιές του φαρμακευτικού φυτού σε 2 φλιτζάνια νερό. Τα αφεψήματα δεν πρέπει να τα κρατάμε περισσότερο από 12 ώρες.
ν

Άλλοι τρόποι παρασκευής βοτάνων

Το εκχύλισμα. Μουλιάζουμε τα φαρμακευτικά φυτά σε νερό ή οινόπνευμα και κατόπιν γίνεται συμπύκνωση με εξάτμιση. Με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε, τελικά, ρευστά, πυκνόρρευστα  ή στερεά εκχυλίσματα.
Τα υγρά εκχυλίσματα που υπάρχουν στο εμπόριο είναι συμπυκνωμένα. Αυτά που πουλιούνται σε σκόνη, έχουν προηγουμένως υποστεί εξάτμιση. Για τις μορφές αυτές υπολογίζουμε ένα κουταλάκι του τσαγιού εκχύλισμα για ένα φλιτζάνι βραστό νερό.
Το βάμμα. Επιτυγχάνεται βυθίζοντας επί μακρό χρονικό διάστημα ένα φρέσκο ή ξερό φυτό μέσα σε πυκνό διάλυμα οινοπνεύματος. Οι αναλογίες είναι γενικώς ένα μέρος φυτών αλεσμένων ή σε σκόνη, προς 5 μέρη οινοπνεύματος 70%. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν μέσα σε καλά κλεισμένο βάζο επί 2-6 ημέρες ανάλογα με την περίπτωση, και κατόπιν πιέζουμε και φιλτράρουμε το υγρό.
Κατάπλασμα. Για την παρασκευή καταπλάσματος χρησιμοποιείται ο πολτός του φυτού αποκλειστικά για εξωτερική χρήση. Σιγοβράζουμε το βότανο ή τα βότανα για περίπου 2 λεπτά. Σουρώνουμε το υγρό που απομένει και αλείφουμε την πάσχουσα περιοχή. Να μην χρησιμοποιείται σε δέρμα με ανοιχτή πληγή.
Το σιρόπι. Τα εκχυλίσματα των φαρμακευτικών φυτών μπορούμε να τα προσθέσουμε σε ένα απλό σιρόπι, που είναι μια διάλυση 200 γραμμαρίων ζάχαρης μέσα σε 100 γραμμάρια βραστό νερό.
Η σκόνη. Τα φυτά που έχουν ξεραθεί στη σκιά, ψιλοτεμαχίζονται κι έπειτα κονιοποιούνται μέσα σε γουδί. Αυτά τα φυτά, μόνα τους ή μαζί με άλλα, πουλιούνται μέσα σε σακουλάκια, για την Παρασκευή αφεψημάτων και δεν έχουν ανάγκη από φιλτράρισμα. Μερικοί ασθενείς παίρνουν τη σκόνη των φυτών κατευθείαν πάνω στη γλώσσα τους ή την ανακατεύουν στις τροφές τους.
Ο χυμός. Ο νωπός χυμός γίνεται από φρέσκα φυτά που κόβονται και συμπιέζονται. Στο εμπόριο υπάρχουν ανάλογα μηχανήματα σε πολλούς τύπους. Ο χυμός που παίρνουμε τοποθετείται σε κρύο μέρος επί μια ημέρα για να κατασταλάξει και μετά φιλτράρεται.
v

© 2017 Youmagazine.gr

 


Translate this post