Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα

Κατηγορία Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Κλιμακώνει την ένταση η Βόρεια Κορέα με νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου πριν από λίγο, όπως μετέδωσε το NBC News.

Φωτογραφία αρχείου με έναν βαλλιστικό πύραυλο που φαίνεται να εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια ασκήσεων από τις μονάδες πυροβολικού Hwasong της Στρατηγικής Δύναμης KPA (Korean People’s Army) σε αυτή την ατεκμηρίωτη εικόνα που παρείχε το πρακτορείο KCNA στην Πιονγκγιάνγκ στις 21 Ιουλίου 2016. Image: Supplied
ν
ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ πρωινές ώρες του Σαββάτου, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε μια ακόμη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, η οποία όμως σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ ήταν αποτυχημένη.
Ο πύραυλος αφού κάλυψε απόσταση περίπου 30 χλμ. ανατινάχτηκε και τα κομμάτια του έπεσαν στη θάλασσα.
Όπως δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, η αποτυχημένη δοκιμή αφορούσε έναν πύραυλο μικρού βεληνεκούς, χωρίς πυρηνική κεφαλή, που θα μπορούσε να χτυπήσει τη Σεούλ στη Νότια Κορέα, αλλά όχι την Ιαπωνία.
Στρατιωτικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι η δοκιμή έγινε περίπου στις 5:30 π.μ. τοπική ώρα. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πύραυλος είχε βορειοανατολική πορεία προς την Ανατολική Θάλασσα.
Οι Αμερικανοί εγκατέστησαν πρόσφατα στη Νότια Κορέα το αντιπυραυλικό σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) και έχουν μεταφέρει ολόκληρη αρμάδα στην κορεατική χερσόνησο με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson (Καρλ Βίνσον), τη συνοδεία τριών αντιτορπιλικών με καθοδηγούμενους πυραύλους, ενός καταδρομικού και μιας φρεγάτας stealth.
ν
Το κατηγορίας Nimitz αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, περιβαλλόμενο από πλοία με καθοδηγούμενους πυραύλους, πλέει προς την κορεατική χερσόνησο. Photo: US Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Kurtis A Hatcher
ν
Η αεροπορική δύναμη που μπορεί να μεταφέρει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson είναι σημαντική. Photo: Jo Jung-ho/Yonhap via AP. Πηγή: Supplied
ν
Η αμερικανική ηγεσία είχε δηλώσει απερίφραστα πως «ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα τελείωσε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει δυναμική παρέμβαση. 
Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο μυρίζει κυριολεκτικά μπαρούτι, ενώ Ρωσία και Κίνα έχουν ήδη προετοιμαστεί για ένα ενδεχόμενο χτύπημα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Κορέα, συγκεντρώνοντας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά τους με τη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, ώστε να «αποκρούσουν» τυχόν μαζικό κύμα προσφύγων προς τις περιοχές τους.
ν


ν

Ο Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, ενώ για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια κλήθηκε σύσσωμη η Γερουσία στον Λευκό Οίκο. Την ενημέρωση των γερουσιαστών έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, οι οποίοι πραγματοποίησαν όλες τις απαιτούμενες επαφές, πριν αποκαλύψουν τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ. 
Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της απειλεί ευθέως με πυρηνικό πόλεμο τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως διαθέτει όπλα που μπορούν να εξαλείψουν τον αμερικανικό στόλο και ακολούθως, να χτυπήσει αμερικανικές βάσεις. 
Φυσικά πρόκειται για λεονταρισμούς. Εντύπωση πάντως προκαλεί η στάση του Πεκίνου, που ενώ από τη μια μεριά συνιστά ψυχραιμία ώστε να μην παρασυρθεί ο κόσμος σε έναν πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες, από την άλλη ενισχύει το καθεστώς του μισότρελου Κιμ Γιονγκ Ουν με χρήματα, τεχνογνωσία και υλικά για την δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου.
Η παράλογη υποστήριξη του Πεκίνου στο δικτατορικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ μόνο μια εξήγηση έχει: η Κίνα επειδή δεν μπορεί να απειλήσει ευθέως τους Αμερικανούς, χρησιμοποιεί ως απειλή τη Β. Κορέα, την οποία πιστεύει ότι ελέγχει. Η πράξη όμως έχει αποδείξει πως όταν εκτρέφεις στον κόρφο σου ένα φίδι, κάποια στιγμή θα σε δαγκώσει.
ν


ν

 


Translate this post