Από τον homo sapiens στον homo digitalis (vid)

Κατηγορία Τεχνολογία, Καινοτομίες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στο μέλλον οι άνθρωποι θα συγχωνευτούν με τις μηχανές και θα γίνουν ένα, υποστηρίζει ο Έλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της SpaceX.

Χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα μπορεί να συνδέεται με υπολογιστές. Image: Supplied
ν
ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ μιας νέας εταιρείας με την ονομασία Neuralink φέρεται ότι έχει προχωρήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX Έλον Μασκ, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα συνδέει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τους υπολογιστές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Wired, η Neuralink βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και έχει καταχωρηθεί ως εταιρεία «ιατρικής έρευνας». Στόχος της ωστόσο θα είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας “neural lace” («νευρική δαντέλα»), που αφορά την εμφύτευση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο. Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της μνήμης ή για να παράσχει στον άνθρωπο επιπρόσθετη τεχνητή νοημοσύνη.
Μέσω της «νευρικής δαντέλας» ο άνθρωπος θα μπορεί να συνδέεται όχι μόνο με κομπιούτερ, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, κορυφαίοι επιστήμονες και ερευνητές του κλάδου πρόκειται να εργαστούν στην εταιρεία, η οποία θα χρηματοδοτείται από τον Μασκ.
Οι προσκείμενοι φιλικά στην ιδέα συγχώνευση των ανθρώπων με τους υπολογιστές. υποστηρίζουν ότι με την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας πιθανόν κάποια στιγμή στο μέλλον οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να ανεβάζουν και να κατεβάζουν τις σκέψεις τους σε υπολογιστές, όπως κάνουν σήμερα με τα διάφορα αρχεία.
ν

Υβρίδιο ανθρώπου-μηχανής

Η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή δεν είναι κάτι καινούργιο, οι υπάρχουσες όμως τεχνικές είναι σχετικά αργές και μπορούν να πετύχουν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα. Αν ο Μασκ επιτύχει, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε έναν νέο τύπου ανθρώπινου υβρίδιου, αποτέλεσμα της «διασταύρωσης» ή μάλλον συγχώνευσης ανθρώπων και μηχανών.
«Με την πάροδο του χρόνου πιστεύω ότι θα δούμε κατά πάσα πιθανότητα μια πιο προσεκτική συγχώνευση των βιολογικών πληροφοριών και των ψηφιακών πληροφοριών», είπε κάποτε ο Μασκ. «Αφορά κυρίως το εύρος ζώνης, την ταχύτητα σύνδεσης μεταξύ του εγκεφάλου σας και της ψηφιακής εκδοχής του εαυτού σας, καθώς και την απόδοση».
Πέρα από τα λόγια και τις δηλώσεις, το τι ακριβώς θα πετύχει η Neuralink με την ανάπτυξη της τεχνολογίας της «νευρικής δαντέλας» παραμένει ασαφές. Το βέβαιο είναι ότι ο μετανθρωπισμός –η διαδικασία ενίσχυσης των δυνατοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω της χρήσης της επιστήμης και της τεχνολογίας–  ήρθε για να μείνει. Και μετά τον homo digitalis, η τεχνολογία αυτή θα εφαρμοστεί και στα ζώα.
Πολλοί ωστόσο αντιδρούν, θέτοντας το ερώτημα: «Ποιος θα ελέγχει αυτή τη νέα τεχνολογία;» Γιατί όποιος την ελέγχει θα μπορεί να ελέγχει και τον homo digitalis.
ν


ν

 


Translate this post