Βομβιστικές επιθέσεις σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια με 47 νεκρούς

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Έκρηξη με 29 νεκρούς σημειώθηκε σε κοπτική εκκλησία στο Κάιρο και μια ακόμη στην Αλεξάνδρεια με 18 νεκρούς την Κυριακή των Βαΐων.

Οι πρώτες εικόνες από την έκρηξη στο Κάιρο κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πηγή: Twitter
ν
ΚΑΪΡΟ – Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 71 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη που έγινε σε μια κοπτική χριστιανική εκκλησία στη βόρεια Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων, σύμφωνα με επίσημη αρχή του Υπουργείου Υγείας.
Επίσης, μια ακόμη έκρηξη σημειώθηκε στην Αλεξάνδρεια με 18 νεκρούς και 66 τραυματίες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 09:30 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου, 50 μίλια βόρεια του Καΐρου.
Την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που εδώ και καιρό έχει βάλει ως στόχο τη μειονότητα των χριστιανών της Αιγύπτου.
Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση στην περιοχή της Τάντα σε λιγότερο από 10 ημέρες. Στις 31 Μαρτίου 2017, τουλάχιστον 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν βόμβα εξερράγη έξω από ένα κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας.
Επίσης πριν από 3 μήνες, στις 11/12/2016, από έκρηξη βόμβας στον κοπτικό καθεδρικό ναό του Καΐρου, σκοτώθηκαν 25 άτομα και άλλα 50 τραυματίστηκαν. Και τότε τη βόμβα είχαν τοποθετήσει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που μάχονταν στο βόρειο Σινά.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ-Σίσι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες.
Στην Αίγυπτο εκτιμάται ότι υπάρχουν 15 με 18 εκατομμύρια Κόπτες.
Φωτογραφίες από την Τάντα, που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν το αίμα και την καταστροφή που έγινε μέσα στην εκκλησία. Οι αρχικές αναφορές λένε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στα στασίδια κοντά στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας και ότι πολλοί από τους νεκρούς ήταν παιδιά.
ν
Η έκρηξη σημειώθηκε στο εσωτερικό της εκκλησίας Mar Girgis (Άγ. Γεώργιος) στην Τάντα, βόρεια του Καΐρου. Πηγή: Khaled Elfiqi / EPA
ν
Οι πιστοί κάθονται σε κατάσταση σοκ στη σκηνή της έκρηξης βόμβας στο εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Πηγή: Khaled Elfiqi / EPA
ν
Αμέσως μετά τη βομβιστική επίθεση, οι Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου, για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Πηγή: Ahmed Hatem / AP
ν

Επίθεση και στην Αλεξάνδρεια

Μετά την έκρηξη στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τάντα, οι εξτρεμιστές κτύπησαν και μια κεντρική εκκλησία στην έδρα της κοπτικής εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια!
Στους 18 ανήλθαν οι νεκροί και τουλάχιστον 66 είναι οι τραυματίες από τη δεύτερη έκρηξη που έγινε έξω από χριστιανική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα Αλ Αχράμ, η δεύτερη έκρηξη φαίνεται να έχει σημειωθεί κοντά στον Κοπτικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στην περιοχή Μανσέια.
ν
Σκηνή έξω από τον καθεδρικό ναό της Αλεξάνδρειας.  Image: Supplied
ν
Ο ναός αυτός βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
Βόμβα τοποθετήθηκε και σε τρίτη κοπτική Εκκλησία, η οποία ανακαλύφθηκε εγκαίρως και γίνεται προσπάθεια εξουδετέρωσής της από πυροτεχνουργούς.

 


Translate this post