Πάνας: δείτε σε gif το πιο παράξενο φεγγάρι του Κρόνου

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο ή με ραβιόλι, στριφογυρίζει σαν χορευτής, είναι όμως φεγγάρι του Κρόνου.

Πιο τρελό κι από την πιο τρελή φαντασία. Ο Παν, μικρό το φεγγάρι του Κρόνου, όπως το είδε για πρώτη φορά από κοντά το διαστημόπλοιο Cassini. Image: NASA
v
ΑΥΤΟ δεν είναι φεγγάρι. Είναι μάλλον ένα διαστημικό… ραβιόλι! Ο πιο παράξενος δορυφόρος του Κρόνου, ο Πάνας, είναι ένας χορευτής του διαστήματος, γι’ αυτό και δικαίως οι αστρονόμοι του έδωσαν το όνομα του τραγοπόδαρου θεού Πάνα που προΐστατο στις διονυσιακές οργιαστικές τελετές.
Αυτός ο μικρός αλλά δραστήριος διαστημικός χορευτής φωτογραφίζεται για πρώτη φορά από το διαστημόπλοιο Cassini, που έκανε μια επικίνδυνη «βουτιά» μέσα στους δακτύλιους του Κρόνου για να μην χάσει το μοναδικό θέαμα.
Να σημειωθεί ότι η διάμετρος του Πάνα είναι μόνο 30 χιλιόμετρα.
ν

via GIPHY

ν

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, ο δορυφόρος που φέρει το όνομα του τραγόμορφου αρχαιοελληνικού θεού βρίσκεται σε ένα κενό στον δακτύλιο Α του Κρόνου, που είναι ο πιο απομακρυσμένος από τον πλανήτη.
Η ύπαρξή του είχε προβλεφθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, λόγω της απουσίας υλικού γύρω του (είτε το απορροφά είτε το απομακρύνει) και επιβεβαιώθηκε το 1990, χάρη σε φωτογραφίες που τράβηξε το Voyager 2.
Με το Cassini να πραγματοποιεί τις έρευνές του στο σύστημα του Κρόνου, οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να δουν τον Πάνα από κοντά, με το φεγγάρι να επιδεικνύει τον χαρακτηριστικό δίσκο του, ο οποίος φαίνεται να δημιουργήθηκε στο μακρινό παρελθόν, λόγω της προσέλκυσης σκόνης από τους δακτυλίους.
Σημειώνεται πως παρόμοια εμφάνιση έχει και ένα άλλο μικρό φεγγάρι, ο Άτλαντας.

 


Translate this post