650 φάλαινες προσάραξαν στη Νέα Ζηλανδία

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Εκατοντάδες φάλαινες-πιλότοι προσάραξαν στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας, έχοντας χάσει τον προσανατολισμό τους. Πολλές από αυτές πέθαναν.

Κανείς δεν γνωρίζει τι ώθησε τις φάλαινες να βγουν στη στεριά, με συνέπεια πολλά από τα κητώδη θηλαστικά να πεθάνουν. Photo: AFP / Marty Melville. Πηγή: Supplied
ν

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ φάλαινες-πιλότοι προσάραξαν τις τελευταίες δύο ημέρες στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας, σε δύο διαδοχικά κύματα. Το πρώτο κύμα εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής, όταν 550 φάλαινες προσάραξαν σε μια παραλία μήκους 5 χιλιομέτρων στο Νότιο Νησί.
Από αυτές, 335 φάλαινες πέθαναν, 220 παραμένουν σε ημιθανή κατάσταση, με τους κατοίκους της περιοχής να τις βρέχουν για να τις κρατήσουν στη ζωή, και 100 επέστρεψαν στη θάλασσα.
ν

Εθελοντές ρίχνουν νερό σε μια φάλαινα στην προσπάθειά τους να την κρατήσουν ζωντανή. Photo: AFP / Marty Melville. Πηγή: Supplied
ν

Εκατοντάδες κάτοικοι έσπευσαν στις παραλίες για να σπρώξουν πίσω στη θάλασσα φάλαινες-πιλότους, και για μια στιγμή φάνηκε να τα καταφέρουν, όταν το Σάββατο ήρθε ένα δεύτερο κύμα από 240 ακόμη φάλαινες, που προσάραξαν στο ίδιο μέρος με τις προηγούμενες.
Οι εθελοντές συνέχισαν να εργάζονται ακούραστα προσπαθώντας να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες φάλαινες, διακινδυνεύοντας να έρθουν σε επαφή με καρχαρίες και σαλάχια, στην προσπάθειά τους να τις βοηθήσουν να επιστρέψουν στη θάλασσα.
ν

Ένα δεύτερο κύμα από 240 φάλαινες-πιλότους προσάραξαν το Σάββατο στην ίδια ακτή της Νέας Ζηλανδίας δυσκολεύοντας το έργο των διασωστών. Photo: AFP / Marty Melville. Πηγή: Supplied
ν

Παραμένει ασαφές τι έσπρωξε αυτά τα κητώδη θηλαστικά να βγούνε στην στεριά. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ακτογραμμή της Νέας Ζηλανδίας έχει ήπια κλίση, σε σχέση με άλλες παραλίες που είναι απότομες, είναι απλώς ένας παράγοντας που συνέβαλε στην προσάραξη.
Όπως έχουν τα πράγματα, αυτή είναι η τρίτη μεγαλύτερη μαζική προσάραξη κητωδών στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Ένας άλλος πιθανός παράγοντας είναι η μόλυνση των θαλασσών.
Οι εφιαλτικές συνθήκες για τα κητώδη έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η ανεξέλεγκτη απόρριψη τοξικών ουσιών στη θάλασσα, η χρήση μη επιλεκτικών μεθόδων αλιείας και η εξαντλητική εκμετάλλευση του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η ρύπανση είναι ο «αόρατος» κίνδυνος. Χιλιάδες τόνοι τοξικών ουσιών καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα και προσβάλλουν το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημά τους.
Από την άλλη πλευρά, η εντατική αλιεία έχει οδηγήσει στη μείωση των διαθέσιμων ψαριών και έχει κάνει ανταγωνιστικές τις σχέσεις μεταξύ ψαράδων και κητωδών. Η χρήση καταστροφικών αλιευτικών εργαλείων όπως τα παρασυρόμενα αφρόδιχτα οδηγεί πολλές χιλιάδες τις φάλαινες στον θάνατο. Ακόμη όμως και η ηχορύπανση από τα διερχόμενα πλοία μπορεί να τις αποπροσανατολίσει και να εμποδίσει τη λειτουργία του ακουστικού κώδικα επικοινωνίας που έχουν μεταξύ τους.

 


Translate this post