Έρευνα ΠΑΜΑΚ: οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι πολίτες βρίσκονται πολλά «βήματα» μπροστά από τα κόμματα.


v

ΠΟΛΛΑ «βήματα» μπροστά από τα κόμματα όσον αφορά την ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού της χώρας εμφανίζονται οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της «Καθημερινής». 
Από τα ευρήματα της έρευνας η αξιοκρατία κατατάσσεται πρώτη από το μεγαλύτερο μέρος των αποκρινόμενων (45%), με την απασχόληση (20,5%) και την ασφάλεια (18,5%) να ακολουθούν σε αρκετή απόσταση.
Στην οικονομία έξι στους δέκα πολίτες επιθυμούν μικρότερο μέγεθος δημόσιου τομέα, ενώ φαίνεται να αντιμετωπίζουν θετικά (51,5% θετικές γνώμες έναντι 36,5% αρνητικές) το ενδεχόμενο εφαρμογής μειωμένου φορολογικού συντελεστή για την εγκατάσταση εταιρειών νέας τεχνολογίας. Παράλληλα, τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης ευέλικτων μορφών απασχόλησης ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Πάνω από επτά στους δέκα πολίτες συμφωνούν με:
  • Τη θεσμοθέτηση μέγιστης διάρκειας θητείας για κάθε βουλευτή.
  • Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών κάτω από τους 300.
  • Την κατάργηση τα κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και υιοθέτηση του μοντέλου ιδιωτικής χρηματοδότησης.
  • Την καθιέρωση του ασυμβίβαστου της υπουργικής και της βουλευτικής ιδιότητας.
Τέλος, στο ερώτημα «ποιο συναίσθημα θα θέλατε κατά κύριο λόγο να εκφράσει ένας πολιτικός για να μπορείτε να τον εμπιστευθείτε;» η αλήθεια συγκεντρώνει συντριπτικά ποσοστά (60%), με τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες επιλογές, πράγμα που δείχνει ότι οι πολίτες έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι πολιτικοί είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιόπιστοι, κοροϊδεύουν το λαό και παίζουν θέατρο σε βάρος του.

 


Translate this post