Γιγαντιαίοι πύργοι πάγου ύψους 500 μ. στον Πλούτωνα

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Youmagazine Newsroom

 

Στην περιοχή Τάρταρα του Πλούτωνα, το διαστημόπλοιο «Νέοι Ορίζοντες» ανακάλυψε πύργους πάγου ύψους 500 μέτρων.

Los penitentes – οι πύργοι πάγου στις Άνδεις, στα σύνορα Αργεντινής και Χιλής. Image: Supplied
v

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ απροσδόκητη ανακάλυψη του διαστημοπλοίου «Νέοι Ορίζοντες» (New Horizons) είναι η ύπαρξη πύργων πάγου στον Πλούτωνα.
Είναι η πρώτη φορά που το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και κάπου αλλού εκτός από τη Γη.
Σε αντίθεση όμως με τους πύργους πάγου της Γης, που ονομάζονται penitentes (ασκητές) και μόλις που ξεπερνούν σε ύψος το ανθρώπινο σώμα, οι πύργοι του Πλούτωνα φτάνουν τα 500 μέτρα σε ύψος. Αυτοί οι παγωμένοι «ουρανοξύστες» βρίσκονται στην περιοχή Τάρταρα του νάνου πλανήτη.
Οι παγωμένοι πύργοι της Γης ονομάστηκαν έτσι, καθώς μοιάζουν με μια μεγάλη σύναξη πιστών που γονατίζουν όλοι μαζί για να προσευχηθούν.
Τι σημάνει όμως αυτή η ανακάλυψη;
«Η αναγνώριση των κορυφογραμμών στην περιοχή Τάρταρα ως penitentes, φανερώνει την ύπαρξη ατμόσφαιρας, καθώς είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό τους», λέει ο John Moores, μηχανικός της NASA.
«Και αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν έχουμε δει πουθενά έως τώρα την ύπαρξη penitentes σε δορυφόρους ή άλλους πλανήτες που είναι μεν παγωμένοι, δεν έχουν όμως ατμόσφαιρα».
«Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι σε εξωτικά περιβάλλοντα επικρατούν εντελώς διαφορετικές συνθήκες στο περιβάλλον και μάλιστα σε εντελώς διαφορετικές κλίμακες».

ν


ν
Το διαστημόπλοιο «Νέοι Ορίζοντες» της NASA επισκέφθηκε το 2015 τον Πλούτωνα, ύστερα από ταξίδι 9,5 ετών, διανύοντας απόσταση 4.800 εκατομμυρίων χιλιομέτρων με ταχύτητα 48.280 χιλιομέτρων την ώρα. Τελικά έφτασε σε απόσταση 12.472 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Πλούτωνα, που ισοδυναμεί με την απόσταση Νέας Υόρκης – Βομβάης.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια διαστημική αποστολή ερεύνησε ένα πλανητικό σώμα τόσο μακριά από τη Γη. Να σημειωθεί ότι για να έρθουν στη Γη όλα τα δεδομένα που έχει συλλέξει το διαστημόπλοιο χρειάζονται 16 μήνες.
ν

Είναι η πρώτη φορά που ο άνθρωπος είδε από κοντά έναν τόσο μακρινό πλανήτη. Photo: NASA. Πηγή: Supplied
ν

Ο Πλούτωνας και ο δορυφόρος του, ο Χάροντας. Photo: NASA. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post