10 ζώα εξίσου έξυπνα με τον άνθρωπο

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ποια ζώα συναγωνίζονται τον άνθρωπο σε ευφυΐα
v

Η χρήση εργαλείων, η χαρά, η λύπη και η αυτοσυνείδηση δεν χαρακτηρίζουν μόνο τον άνθρωπο, αλλά είναι ιδιότητες που κατέχουν και πολλά ζώα. Δείτε παρακάτω τα 10 πιο έξυπνα ζώα του πλανήτη μας.


v

ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ πιο έξυπνος από τα ζώα; Όχι, απαντάει ο ανθρωπολόγος Dr Arthur Saniotis, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. «Απλώς οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί».
«Οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια εξαπατούν οι ίδιοι τον εαυτό τους ότι είναι το πιο έξυπνο είδος στο ζωικό βασίλειο, παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις για το αντίθετο.
»Για χιλιετίες, όλα τα είδη των αρχών, από θρησκευτικούς ηγέτες ως επιφανείς επιστήμονες, επαναλαμβάνουν κατά κόρον την ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι κάτι εξαιρετικό, το πιο τέλειο πλάσμα της δημιουργίας, ενώ η ίδια η επιστήμη μας λέει ότι τα ζώα μπορούν να έχουν γνωστικές ικανότητες ανώτερες από τα ανθρώπινα όντα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο μύθος της ανώτερης ευφυΐας του ανθρώπου έχει τις βάσεις του στην αγροτική επανάσταση κάπου 10.000 χρόνια πριν, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν σιτηρά εξημερώνοντας ορισμένα ζώα που τα έκαναν βοηθούς τους. Παρ’ όλο που το έκαναν αυτό έχοντας αναγνωρίσει τις αρετές των ζώων, η οργανωμένη θρησκεία καλλιέργησε το μύθο ότι τα πλάσματα αυτά ήταν κατώτερα και ο άνθρωπος το μόνο κορυφαίο είδος στη δημιουργία.
«Η πεποίθηση για την ανθρώπινη γνωστική ανωτερότητα εδραιώθηκε στη φιλοσοφία και τις επιστήμες. Ακόμη και ο Αριστοτέλης, ο στοχαστής με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, υποστήριξε ότι οι άνθρωποι ήταν ανώτεροι από τα άλλα είδη λόγω της αποκλειστικής ικανότητά μας στον λόγο», λέει ο δρ. Saniotis.
Ένας άλλος καθηγητής, ο Maciej Henneberg, της Σχολής Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας συμφωνεί. «Τα ζώα είναι παρεξηγημένα από τους ανθρώπους, επειδή απλά έχουν διαφορετικές ικανότητες».
Οι απόψεις των δύο καθηγητών δημοσιεύονται στο επιστημονικό website phys.org.
Ας δούμε πια είναι τα 10 πιο έξυπνα ζώα του πλανήτη μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και τα μοναδικά.

 

10. Χοίρος
ν


ν

Παρά τη φήμη τους, οι χοίροι θεωρούνται τα πιο έξυπνα εξημερωμένα ζώα πάνω στη γη, περισσότερο ίσως και από τους σκύλους. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χοίρος βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με ένα παιδί 3 χρόνων! Στις μελέτες αυτές, ο χοίροι μάθαιναν πώς να παίζουν απλά βιντεοπαιχνίδια με τη μουσούδα τους και μπορούσαν να ξεχωρίσουν ένα σκίτσο που είχαν ξαναδεί από ένα άλλο άγνωστο σκίτσο. Οι χοίροι έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης από τα άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των χιμπατζήδων.

 

9. Αρουραίος
ν


ν

Οι αρουραίοι είναι ιδιαίτερα ευφυή ζώα και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό σε επιστημονικές έρευνες. Είναι διάσημοι για την ικανότητά τους να βρίσκουν το δρόμο τους μέσα σε ένα λαβύρινθο και μαθαίνουν πανηγυρικά μέσω της δοκιμής και της επανάληψης. Μπορούν επίσης να εκπαιδευτούν μέσω της θετικής παρότρυνσης. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι είναι δύσκολο για τους ερευνητές να «μετρήσουν» την ευφυΐα τους – είναι ικανοί να βρίσκουν «παραθυράκια» και να ξεγελάνε τους σχεδιαστές των ερευνητικών προγραμμάτων!

 

8. Πίθηκος Rhesus (Μακάκος)
ν


ν

Ο πίθηκος αυτός είναι γνωστός για την ευφυΐα του, μπορεί να ακολουθήσει απλές εντολές, ακόμη και να δώσει δείγματα αυτοσυνείδησης. Έχουν σύνθετες κοινωνίες, όπου οι δεσμοί είναι μακρόχρονοι και επικρατεί ένα αυστηρό σύστημα ιεραρχίας. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα συναισθήματά τους είναι τα πιο κοντινά σε αυτά των ανθρώπων, από όλα τα υπόλοιπα ζώα πάνω στη γη.

 

7. Κοράκι
ν


ν

Τα κοράκια είναι από τα πιο εντυπωσιακά πουλιά. Έχουν παρατηρηθεί να φτιάχνουν εργαλεία, να κάνουν αθλητισμό και να χρησιμοποιούν δόλωμα στο ψάρεμα. Είναι επίσης διάσημοι κλέφτες κοσμημάτων, ενώ οι αρχαίοι λαοί τα τιμούσαν για τις προφητικές ιδιότητες τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κοράκια μπορούν να ξεχωρίσουν τους ανθρώπους σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

 

6. Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος
ν


ν

Οι παπαγάλοι αυτοί όχι μόνο μπορούν να επαναλάβουν λέξεις, αλλά μπορούν και να τις κατανοήσουν. Οι γνωστικές τους ικανότητες τους τοποθετούν μαζί με άλλα έξυπνα ζώα, όπως οι χιμπαντζήδες και τα δελφίνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο αφρικανικοί γκρι παπαγάλοι μπορούν να συνεργαστούν και να βρουν λύσεις σε ένα πρόβλημα!

 

5. Μπόρντερ Κόλεϊ
ν


ν

Η ράτσα αυτή των σκωτσέζικων τσοπανόσκυλων θεωρείται η πιο έξυπνη από όλες τις ράτσες σκύλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κυνηγός, ένα Μπόρντερ Κόλεϊ που αντιλαμβάνεται πάνω από 1.000 λέξεις! Αυτοί οι σκύλοι λατρεύουν την εργασία και τη συντροφιά και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που υπερτερούν έναντι άλλων έξυπνων ζώων. Θέλουν και αποζητούν την ανθρώπινη συντροφιά.

 

4. Ουρακοτάγκος
ν


ν

Οι ουρακοτάγκοι είναι γνωστοί για τη χρήση εξελιγμένων εργαλείων και κάτι που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, τα εργαλεία αυτά διαφέρουν αναλόγως με την περιοχή όπου ζουν! Οι διαφορές στα εργαλεία είναι το αποτέλεσμα της διαφορετικής κουλτούρας που κατέχει η κάθε κοινωνία ουρακοτάγκων. Είναι επίσης το ζώο που μπορεί να υπολογίσει το κόστος και τα οφέλη της ανταλλαγής δώρων!

 

3. Ελέφαντας
ν


ν

Οι ήρεμοι αυτοί γίγαντες είναι από τα πιο αλτρουιστικά ζώα πάνω στη γη. Βοηθούν άλλα είδη ζώων, ακόμη και ανθρώπους, όταν είναι άρρωστα ή τραυματισμένα. Έχει παρατηρηθεί ότι διαθέτουν ικανότητες αυτοΐασης, διατηρούν ταφικά έθιμα και παίζουν χιουμοριστικά παιχνίδια. Έχουν δείξει επίσης σημάδια αυτοσυνείδησης, κάτι πολύ σπάνιο στα ζώα. Όσον αφορά τη μνήμη τους, αυτή είναι παροιμιώδης!

 

2. Δελφίνι
ν


ν

Τα δελφίνια (που όπως και οι φάλαινες είναι θαλάσσια θηλαστικά) είναι κοινωνικά όντα και λατρεύουν να παίζουν και να διασκεδάζουν. Έχουν και αυτά την ικανότητα να χρησιμοποιούν εργαλεία, να σκέφτονται και να επιλύουν προβλήματα, ενώ μας έχουν δώσει δείγματα αυτοσυνείδησης. Υπάρχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες βοηθούν τους ψαράδες να πιάσουν ψάρια, παίρνοντας συχνά ως ανταμοιβή από αυτούς μια νόστιμη ψαριά!

 

1. Χιμπαντζής
ν


ν

Εκτός του ανθρώπου, ο χιμπαντζής είναι το πιο εξελιγμένο ον που υπάρχει στο ζωικό βασίλειο. Όταν βρεθεί μπροστά σε ένα υπέροχο τοπίο, θα το εκτιμήσει και θα αντιδράσει όπως ένας άνθρωπος. Ξέρουμε επίσης ότι μπορούν να υποκριθούν παίζοντας, όπως για παράδειγμα να κρατάνε μια πέτρα και να την κουνάνε σαν να ήταν μωρό! Όπως και άλλα έξυπνα ζώα, χρησιμοποιούν εργαλεία, έχουν ταφικές συνήθειες και σέβονται τα άλλα είδη ζώων που δεν αποτελούν απειλή γι’ αυτούς. Υπάρχουν κι άλλα εντυπωσιακά στοιχεία στα ζώα αυτά, όπως το γεγονός ότι καταλαβαίνουν την αξία των αριθμών από το 1-9, μπορούν να γελάνε, χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα στην επικοινωνία τους με τους ανθρώπους και είναι ικανοί να παραπλανήσουν και να χειραγωγήσουν. Παράγουν και χρησιμοποιούν πάνω από 20 διαφορετικούς ήχους με σαφώς διαφορετικές σημασίες που τους επιτρέπουν να επικοινωνούν στο τροπικό δάσος.
ν

Το 2050 θα επικοινωνούμε με τα ζώα

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί τιμούσαν τα ζώα, έφτιαχναν τοτέμ και αγάλματα, διδάσκονταν από αυτά μια σειρά τεχνών και κανόνων κοινωνικής οργάνωσης και οικονομίας και προσπαθούσαν να μιμηθούν τις ικανότητές τους. Είχαν βαθιά εκτίμηση για τα σωματικά χαρίσματα και τις ψυχικές τους ιδιότητες και πίστευαν ότι είχαν και αυτά ένα αθάνατο πνεύμα, όπως και ο άνθρωπος. Ορισμένα μάλιστα ζώα, όπως ο Βουκεφάλας του Αλέξανδρου και ο σκύλος του Οδυσσέα, πέρασαν στην ιστορία.
Ακόμη και οι πρωτόγονοι, όταν κυνηγούσαν, απευθύνονταν στο πνεύμα του ζώου και το ευχαριστούσαν για την τροφή που τους έδινε. Γνώριζαν επίσης το σωστό τρόπο για να σκοτώσεις και να θυσιάσεις ένα ζώο.
Πέρα από αυτά, τα ζώα έχουν σωματικές ικανότητες πολύ πάνω από τον άνθρωπο, όπως είναι η ταχύτητα, η ευλυγισία, η όσφρηση και η όραση. Μπορούν να μας υποβάλλουν τα αιτήματά τους, αλλά και να μας κάνουν να κάνουμε τα πράγματα που θέλουν. Ο κόσμος των ζώων είναι πολύ πιο περίπλοκος από ό,τι πιστεύουμε.
Σύμφωνα με τον μελλοντολόγο Ian Pearson, περίπου στα μισά αυτού του αιώνα θα είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε με τα ζώα, όπως επικοινωνούμε μεταξύ μας, χάρη σε μια σύνθεση της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών. Μέσω νευρικών διασυνδέσεων με τους υπολογιστές, θα μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τι μας λένε τα ζώα και να τους απαντούμε στη γλώσσα τους.

 


Translate this post