Τι κρύβεται στους πάγους της Ανταρκτικής; (Βίντεο)

Κατηγορία Σύγχρονα Μυστήρια

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δορυφόρος κατέγραψε την ύπαρξη ενός τεράστιου αντικειμένου το οποίο είναι θαμμένο κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.

Μια άποψη της Ανταρκτικής, της παγωμένης ηπείρου που καλύπτει το νότιο πόλο του πλανήτη μας. Photo: SecureTeam. Πηγή: Supplied
v

Η ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ είναι η νοτιότερη ήπειρος της Γης στην οποία βρίσκεται ο γεωγραφικός Νότιος Πόλος. Βρίσκεται στο Νότιο Ημισφαίριο, σχεδόν εξ ολοκλήρου νοτίως του Ανταρκτικού Κύκλου, και περιβάλλεται από τον Νότιο Ωκεανό. Με έκταση 14,0 εκατομμύρια τετρ. χλμ., είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρος του πλανήτη μετά την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική.
Για σύγκριση, η Ανταρκτική έχει το διπλάσιο μέγεθος της Αυστραλίας. Περίπου το 98% της επιφάνειας της Ανταρκτικής είναι καλυμμένη από πάγο με μέσο πάχος τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα. Κάτω από αυτά τα αιώνια αποθέματα πάγου, ένας δορυφόρος ανακάλυψε ότι κρύβεται κάτι περίεργο.
Με βάση τα ευρήματα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα τεράστιο αντικείμενο που θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψή μας για την ιστορία κρύβεται κάτω από το Ανταρκτικό παγοκάλυμμα.
Αυτή η τεράστια και μυστηριώδης «ανωμαλία» πιστεύεται ότι καραδοκεί κάτω από τους πάγους μιας περιοχής που ονομάζεται Wilkes Land.
v

Χάρτης της περιοχής Wilkes Land. Πηγή: Planet Poster Editions
v

Η μυστηριώδης «ανωμαλία» εκτείνεται σε μια απόσταση 245 χιλιομέτρων κατά μήκος των πάγων και έχει μέγιστο βάθος περίπου 848 μέτρων.
Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι είναι τα υπολείμματα ενός πραγματικά κολοσσιαίου αστεροειδή που είχε δύο φορές το μέγεθος του διαστημικού βράχου Chicxulub που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.
Εάν αυτό αληθεύει, τότε θα πρόκειται για τον αστεροειδή-δολοφόνο που έπεσε στη Γη κατά την Πέρμια-Τριασική περίοδο, πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια και κόστισε τη ζωή στο 90% των ειδών που κατοικούσαν τότε στον πλανήτη.
Μπορεί η εξαφάνιση των δεινόσαυρων, που ακολούθησε, να είναι η πιο διάσημη, αλλά δεν είναι η σφοδρότερη. Είχε προηγηθεί η λεγόμενη «Πέρμια Εξαφάνιση» ή «Μεγάλο Θανατικό» (Great Dying), τα αίτια της οποίας δεν είναι γνωστά. Οι επιστήμονες ερίζουν μεταξύ μιας σειράς γιγαντιαίων ηφαιστειακών εκρήξεων και μιας ταχύτατης μείωσης του οξυγόνου στους ωκεανούς, ενώ λιγότερο πιθανή θεωρείτο μέχρι σήμερα η σύγκρουση με αστεροειδή.
Το νέο εύρημα, όμως, ίσως αλλάξει την αντίληψη που έχουμε για το πώς διαμορφώθηκε η ζωή στη Γη κατά την πέμπτη και τελευταία περίοδο της Παλαιοζωικής εποχής. Η περίοδος τελείωσε με την πλέον εκτεταμένη εξαφάνιση ειδών που έχει καταγραφεί στην παλαιοντολογία. Κατά την Πέρμια-Τριασική περίοδο το 90% έως 95% των υδρόβιων οργανισμών εξαφανίστηκαν, όπως και το 70% περίπου των χερσαίων οργανισμών.
Φυσικά δεν λείπουν και οι θεωρίες περί «Κοίλης Γης», ότι δηλαδή υπάρχει εκεί μια πύλη που οδηγεί σε μια μυστηριώδη υπόγεια πολιτεία, όπως και ότι η περιοχή θα μπορούσε να είναι μια τεράστια βάση UFO.
v

Satellite Detects MASSIVE Object Under Antarctica
27 Δεκ. 2016
v

v

Μια περιοχή γεμάτη ανωμαλίες

Η Wilkes Land δεν έχει στρέψει τυχαία το ενδιαφέρον των ερευνητών πάνω της. Το 2006, ένας δορυφόρος της NASA κατέγραψε μαγνητικές ανωμαλίες και βαρυτικές αλλαγές στην περιοχή που εξηγούνται μόνο με την παρουσία ενός τεράστιου μεταλλικού αντικειμένου που βρίσκεται στη μέση ενός μεγάλου κρατήρα, πλάτους σχεδόν 500 χιλιομέτρων.
Το μυστηριώδες αυτό φαινόμενο ονομάστηκε “Wilkes Land gravity anomaly” (βαρυτική ανωμαλία Wilkes Land).
Η αλήθεια είναι ότι η εξερεύνηση της περιοχής είναι δύσκολη, ενώ είναι αδύνατο να γίνει οποιοδήποτε ανασκαφικό έργο, πολύ περισσότερο όταν αυτοί που ψάχνουν δεν γνωρίζουν τι ακριβώς γυρεύουν.
Πριν πολλά χρόνια, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε οργανώσει μια αποστολή για να εξερευνήσει την μυστηριώδη αυτή περιοχή. Η έρευνα διακόπηκε και κανείς δεν έμαθε ποτέ ποια ήταν τα αποτελέσματά της.
Η ματαίωση της αποστολής που είχε το κωδικό όνομα “Operation High Jump” έδωσε λαβή για όλους τους θρύλους που ακολούθησαν. Και όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς ότι στην αποστολή συμμετείχαν η Task Force 68 με 4.700 αξιωματικούς, στρατιώτες και επιστήμονες, 13 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και 33 αεροσκάφη. Επικεφαλής ήταν ο ναύαρχος Ρίτσαρντ Μπερντ, ενώ αρχηγός της Task Force 68 ο ναύαρχος Richard H. Cruzen.
Η αποστολή άρχισε τις έρευνες στις 26 Αυγούστου 1946 και σταμάτησε στο τέλος Φεβρουαρίου 1947. Τα όποια αποτελέσματα παραμένουν μέχρι σήμερα απόρρητα.
v

Οι παγωμένες εκτάσεις της Ανταρκτικής είναι τρομερά άγριες και αφιλόξενες, καθιστώντας οποιαδήποτε έρευνα πολύ δύσκολη. Image: Supplied
v

Κλείνουμε με μια δήλωση του Ralph von Frese, καθηγητή γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ο οποίος ανακάλυψε τον «δολοφόνο-κρατήρα» το 2006.
«Ο αντίκτυπος του Wilkes Land είναι πολύ μεγαλύτερος από την επίπτωση που είχε ο μετεωρίτης που σκότωσε τους δεινοσαύρους, όχι μόνο επειδή κατά το μακρινό παρελθόν εξαφάνισε το 90% της ζωής στη Γη, αλλά με τις πιθανές προεκτάσεις του στο μέλλον».
ν

 


Translate this post