Ο πρώτος αρτοποιός της Γερμανίας είναι Έλληνας

Κατηγορία Πρόσωπα

ΠΡΟΣΩΠΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο 24χρονος Σταύρος Ευαγγέλου μεγάλωσε με τη μυρωδιά του ψωμιού σε μια οικογένεια με παράδοση στην αρτοποιία και σαρώνει στη Γερμανία.

323k3k62k6k6kj67kj

Ο Σταύρος Ευαγγέλου με τη συνεργάτιδά του Τάνια Άνκστεμπέρχερ κατά την προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αρτοποιίας, στο οποίο ο Ευαγγέλου κατέκτησε την πρώτη θέση. Photo: Akademie Weinheim. Πηγή: Supplied
v

ΟΥΡΕΣ σχηματίζουν οι Γερμανοί για ν’ αγοράσουν το ψωμί του ή καλύτερα τις δημιουργίες του. Γιατί ο νεαρός Σταύρος Ευαγγέλου δεν είναι μόνο ο καλύτερος αρτοποιός της Γερμανίας, αλλά και ο καλύτερος αρτοποιός της Ευρώπης.

Σε ηλικία μόλις 23 ετών, ο Σταύρος Ευαγγέλου ανακηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 καλύτερος αρτοποιός της Ευρώπης. Σε αυτόν τον διαγωνισμό για νέους αρτοποιούς στη Γερμανία, κέρδισε το πρώτο βραβείο στις τέσσερις από τις έξι κατηγορίες, μεταξύ των οποίων το κύριο θέμα του διαγωνισμού ήταν η χώρα, το καλύτερο ψωμί, το καλύτερο κρουασάν και το καλύτερο προϊόν σε καινοτομία και γεύση.

Μάλιστα στα κρουασάν ξεπέρασε ακόμη και τους Γάλλους!

Ο Ευαγγέλου, που εργάζεται τώρα στον φούρνο Hinkel στο Ντίσελντορφ, χρησιμοποιεί σμυρναίικες συνταγές με μαστίχα και μαχλέπι. Ξεκίνησε να εργάζεται σε ηλικία πέντε ετών, βοηθώντας τους γονείς του, οι οποίοι έψηναν ψωμί. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε 18 χρόνια, αμέσως μετά που τελείωσε την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή, έγινε περιζήτητος στη Γερμανία. Το αρτοποιείο του παράγει περισσότερα από 300 είδη ψωμιού.

Ο Ευαγγέλου σπουδάζει παράλληλα στην Ακαδημία Αρτοποιών (Akademie des Bäckerhandwerks) στο Βάινχαϊμ, αλλά εμπνέεται από τις ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, όπως το σμυρναίικο ψωμί.

«Είναι ένα ψωμί πολύ, πάρα πολύ ιδιαίτερο γιατί δεν ζυμώνεται. Ουσιαστικά αφήνεις το αλεύρι μαζί με το νερό να ζυμωθεί από μόνο του. Είναι ένα ψωμί με προζύμι βασιλικού και λεμονιών. Τη συνταγή την έχουμε από τον παππού μου που ήταν από την Σμύρνη. Το έχουμε και εμείς στο μαγαζί (στην Ελλάδα) και τώρα το βγάλαμε κι εδώ και γίνεται χαμός, δεν το περίμενα!»
v

523k3k62k6k6kj67kj

Με τους συνεργάτες του στην Ακαδημία Αρτοποιών στο Βάινχαϊμ. Photo: Akademie Weinheim. Πηγή: Supplied
v

Ο Σταύρος Ευαγγέλου μεγάλωσε μέσα στα αλεύρια. Οι γονείς του συνεχίζοντας την παράδοση του παππού, ο οποίος ήταν ζαχαροπλάστης και αρτοποιός από τη Σμύρνη, ανέλαβαν το μαγαζί και το μετέτρεψαν σε μια μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση.

Τα μάτια του Σταύρου λάμπουν όταν μιλάει για τα ψωμιά και εξηγεί τι είναι αυτό που τον γοητεύει:

«Είναι πολλά πράγματα. Κατ’ αρχάς μου αρέσει η δημιουργικότητα. Είναι πολύ δημιουργική δουλειά, είναι μια δουλειά πολύ ζωντανή. Τα ζυμάρια είναι ζωντανοί οργανισμοί. Κάποιος με πολλή φαντασία και δημιουργικότητα μπορεί κάθε μέρα να φτιάχνει κάτι καινούργιο, κάτι ιδιαίτερο, κάτι μοναδικό. Οπότε αυτό μου αρέσει».

Το όνειρό του είναι να επιστρέψει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2017, όταν θα τελειώσει τις σπουδές του, για να στηρίξει την οικογενειακή επιχείρηση και να δημιουργήσει περισσότερα προϊόντα που δεν θα έχουν ως στόχο μόνο την απόλαυση αλλά και την υγεία.

 


Translate this post