Προϋπολογισμός-λαιμητόμος για το 2017

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Νέους πρόσθετους έμμεσους και άμεσους φόρους 2,5 δισ. ευρώ και μείωση συντάξεων περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2017.

332gh432hg5g3hg5h35
v

ΠΙΟ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ μέτρα από αυτά που απαιτεί το Μνημόνιο εμφανίζει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, έρχονται νέοι φόροι ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με παράλληλη μείωση συντάξεων, αλλά και υποσχέσεις για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που θα φθάσουν τα 2,6 δισ. το 2017, όταν φέτος δεν ξεπέρασαν ούτε τα 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 523 εκατ. ευρώ περισσότερα από τη δέσμευση στο Μνημόνιο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Την εκτίμηση αυτή η κυβέρνηση την στηρίζει στην τεράστια υπεραπόδοση των φόρων που επέβαλε το 2016 –τους οποίους πλήρωσαν πρόθυμα οι φορολογούμενοι– και που έως το τέλος της χρονιάς θα έχουν αποφέρει πρωτογενές πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ δηλαδή 1,032 δισ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο που είχε τεθεί στο Μνημόνιο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως μόλις του 0,53%.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα μέτρα που επέβαλε το 2016 η κυβέρνηση, με την υπερφορολόγηση και τις περικοπές συντάξεων και άλλων κρατικών δαπανών, θα συνεχιστούν και θα επαναληφθούν και στο προσεχές δωδεκάμηνο, ξεπερνώντας σημαντικά τις απαιτήσεις του Μνημονίου.

Το «μυστικό της επιτυχίας» της κυβέρνησης για το 2016 είναι ότι τα έσοδα από την φετινή φοροκαταιγίδα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, υπερβαίνοντας κατά 2 δισ. ευρώ τις εκτιμήσεις που επισήμως έκανε η κυβέρνηση για την απόδοση των φόρων που θα εισέπραττε.

Για το 2016 προϋπολογίζονταν φορολογικά έσοδα συνολικού ύψους 48,431 δισ. ευρώ, αλλά τελικά έως το τέλος του έτους θα φτάσουν στα 50,477 εκατ. ευρώ!

Για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 η κυβέρνηση επιδιώκει να περικόψει τις δαπάνες κατά 1,5 δισ. ευρώ (προβλέπει κονδύλια 49,536 δισ. έναντι 51,017 δισ. φέτος) και επιπλέον να εισπράξει έσοδα 2,5 δισ. περισσότερα από φέτος.
v

Η νέα φοροκαταιγίδα

Έχοντας «γλυκαθεί» από την υπεραπόδοση της φορολογίας το 2016, η κυβέρνηση σχεδίασε νέους πρόσθετους έμμεσους και άμεσους φόρους ύψους 2,6 δισ. ευρώ που θα κάνουν «ποδαρικό» στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Οι φόροι περιλαμβάνουν αυξήσεις σε καύσιμα, καπνό, καφέ και ηλεκτρονικά τσιγάρα, ειδικό τέλος στην σταθερή τηλεφωνία και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Ταυτόχρονα αλλάζει το καθεστώς για ελεύθερους επαγγελματίες, μπλοκάκια και εισοδήματα από ενοίκια. Οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία εισοδήματος θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία σημαντικά έσοδα, καθώς:

1. Η νέα κλίμακα και η μείωση του αφορολόγητου ορίου υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 988 εκατ. ευρώ

2. Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα φέρει στα κρατικά ταμεία 437 εκατ. ευρώ

3. 736 εκατ. ευρώ θα αποδώσει η αναμόρφωση των συντελεστών και η χρονική επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

4. 422 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι εισπράξεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης από τις αυξήσεις στα καύσιμα

5. 142 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις στα τσιγάρα

6. 91 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα φέρουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος εταιρικών αυτοκινήτων

7. 62 εκατ. ευρώ η επιβολή ειδικού τέλους εισαγωγών στον καφέ

8. 56 εκατ. ευρώ η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παιχνίδια

9. 54,2 εκατ. ευρώ το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας

10. 30 εκατ. ευρώ οι αλλαγές στη φορολογία οχημάτων

11. 25 εκατ. ευρώ το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης

12. 19,3 εκατ. ευρώ η αναμόρφωση στη φορολογία επενδυτικών σχημάτων.
v

Οι συνέπειες

Οι συνέπειες θα είναι η έτι περαιτέρω φτωχοποίηση των πολιτών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις και ανάγκες, καθώς και η πτώση της κατανάλωσης με επακόλουθο περισσότερα λουκέτα στην αγορά.
v

Εισοδήματα από ενοίκια

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα νοικιάζουν και από αυτά εισπράττουν ενοίκια θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους έως και 36,36%. Η νέα φορολογική κλίμακα: από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ. Έτσι όσοι εισπράττουν ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 36,36%.
v

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών θα προκύψουν φοροελαφρύνσεις καθώς ο συντελεστής 26% που επιβάλλονταν στους έχοντες εισοδήματα έως 50.000 ευρώ έχει μειωθεί στο 22% για έχοντες εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Επιβαρύνσεις προκύπτουν για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Επιπλέον, σε όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.
v

Αλλαγές και για τα μπλοκάκια

Στην περίπτωση των μισθωτών που ενισχύουν τα εισοδήματα και με έσοδα από «μπλοκάκι» τα εισοδήματα από τις δυο πηγές θα προστεθούν και θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα. Στη συνέχεια θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών. Ωστόσο η έκπτωση θα ισχύσει μόνο για το εισόδημα από μισθούς.

Επιπλέον, στους έχοντες ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.
v

Συνταξιούχοι

«Στρέβλωση» του ασφαλιστικού χαρακτηρίζεται το ΕΚΑΣ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού την ώρα που για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης προβλέπεται νέα δραματική μείωση κατά επιπλέον 779 εκατ. ευρώ εντός του νέου έτους.

Παράλληλα, θα υπάρξει αύξηση της δαπάνης για κοινωνικά επιδόματα κατά 871 εκατ. ευρώ, η οποία όμως δεν προσδιορίζεται, καθώς στο προσχέδιο γίνεται λόγος για σταδιακή εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης εντός του 2017 και όχι για εθνική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.

 


Translate this post