Η πρώτη φωτογραφία της Γης από το διάστημα

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα, Ιστορία

ΔΙΑΣΤΗΜΑ / ΙΣΤΟΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η πρώτη φωτογραφία της Γης από το διάστημα ελήφθη σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια από έναν γερμανικό πύραυλο V-2.

3421j432jh532hj56hj6

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία της Γης που τραβήχτηκε από το διάστημα στις 24 Οκτωβρίου 1946. Photo: U.S. Army / White Sands Missile Range / Applied Physics Laboratory
v

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ πύραυλοι κατασχέθηκαν από τους Αμερικανούς με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μεταφέρθηκαν κρυφά στις ΗΠΑ μαζί με μια στρατιά Γερμανών επιστημόνων και μηχανικών, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου μηχανικού του διαστήματος Βέρνερ φον Μπράουν. Ο τελευταίος πιστώνεται με την επινόηση των πυραύλων V-2 καθώς και με τον σχεδιασμό του πυραύλου Κρόνος V για το πρόγραμμα Απόλλων.

Έτσι, περισσότερο από μια δεκαετία πριν από την έναρξη του Sputnik 1, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου των Σοβιετικών, οι επιστήμονες στο κέντρο White Sands Missile Range του Νέου Μεξικού, όπου είχαν μεταφερθεί οι ναζιστικοί πύραυλοι, οι επιστήμονες κατάφεραν να τραβήξουν τις πρώτες φωτογραφίες του πλανήτη μας από το διάστημα.

Αυτό έγινε με την τοποθέτηση μιας φωτογραφικής μηχανής 35-χιλιοστών σε έναν βαλλιστικό πύραυλο V-2, ο οποίος, στις 24 Οκτωβρίου του 1946, πέταξε σε υψόμετρο περίπου 65 μιλίων πάνω από τη γραμμή Karman, τα γενικά αναγνωρισμένα σύνορα του διαστήματος.

Η μηχανή έπαιρνε φωτογραφίες με ρυθμό μία κάθε 90 δευτερόλεπτα. Αργότερα ο πύραυλος επέστρεψε στη Γη και συνετρίβη στο έδαφος, χτυπώντας πάνω του με περισσότερα από 340 mph.

Οι φωτογραφίες ήταν ασπρόμαυρες, για πρώτη όμως φορά τα ανθρώπινα μάτια έβλεπαν τη Γη από ψηλά με φόντο τον σκοτεινό ουρανό. Σήμερα αυτό μπορεί να μην φαίνεται σαν κάτι ιδιαίτερα ξεχωριστό, στη δεκαετία όμως του ’40 κάτι τέτοιο ήταν επαναστατικό.
v

4421j432jh532hj56hj6

Ο Βέρνερ φον Μπράουν τον Μάρτιο του 1941, με ανώτατους Γερμανούς αξιωματικούς, στο Πενεμούντε, το εργοστάσιο πυραύλων του Χίτλερ. Πηγή: Bundesarchiv, Bild 146-1978-Anh.024-03 / CC-BY-SA 3.0
v

5421j432jh532hj56hj6

Ως Αμερικανός ήρωας στο γραφείο του στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, με διάφορα μοντέλα του Κρόνου V. Πηγή: Alabama Public Television Pressroom Photos
v

Το μεγαλύτερο ύψος απ’ όπου είχε τραβηχτεί φωτογραφία ήταν τα 13,7 μίλια, από το μετεωρολογικό μπαλόνι Explorer II το 1935, αρκετά ψηλά ώστε να φαίνεται η καμπυλότητα της Γης. Η φωτογραφία του V-2, από την άλλη πλευρά, έδειχνε τον πλανήτη ενάντια στο σκοτάδι του διαστήματος, πράγμα που έκανε τον μηχανικό που είχε τοποθετήσει την κάμερα να γράψει το 1950 στο National Geographic «αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Γη στον επισκέπτη που έρχεται με διαστημόπλοιο από έναν άλλον πλανήτη».

Η ερευνητική ομάδα του V-2 συνέχισε να στέλνει πυραύλους για τη μελέτη της ανώτερης ατμόσφαιρας, εξοπλισμένους με διάφορα επιστημονικά όργανα για τη μέτρηση της πίεσης και της θερμοκρασίας, πετυχαίνοντας να φτάσει 100 μίλια πάνω από τη γραμμή Karman. Μια πλήρης εικόνα της Γης από τη σκοπιά του διαστήματος άρχισε να παίρνει μορφή, για πρώτη φορά, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στις γεωλογικές και μετεωρολογικές έρευνες.

Οι γνωστές πλέον έγχρωμες εικόνες της Γης ελήφθησαν από τον αστροναύτη William Anders το 1968 κατά την διάρκεια της αποστολής Απόλλων 8, τη δεύτερη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα στα πλαίσια του Προγράμματος Απόλλων της NASA, που τελικό του στόχο είχε την προσεδάφιση ανθρώπων στη Σελήνη. Στόχος της συγκεκριμένης αποστολής ήταν η περιφορά γύρω από την Σελήνη και η ασφαλής επιστροφή της στη Γη.

Την ίδια εποχή έγινε και η έναρξη του περιβαλλοντικού κινήματος, καθώς για πρώτη φορά ο άνθρωπος απέκτησε συνείδηση των πλανητικών ευθυνών του.

Η χλωμή μπλε κουκκίδα που λήφθηκε από τον Voyager 2 το 1990, κατόπιν αιτήματος του διάσημου αστρονόμου Καρλ Σαγκάν, παραμένει μία από τις πιο περισπούδαστες απεικονίσεις του ασήμαντου μεγέθους του πλανήτη μας σε σχέση με την απειροσύνη του κόσμου – μια υπόμνηση ότι ο άνθρωπος πρέπει να πάψει να είναι υπερφίαλος και να γίνει ταπεινόφρων.

Οι πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ευκρίνειας του πλανήτη μας ελήφθησαν από το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Kaguya, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2007 και Ιουνίου 2009, όταν τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

 


Translate this post