Το «κάθετο περπάτημα» αντικαθιστά τις σκάλες (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Καινοτομίες

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα πρωτότυπο σύστημα κάθετης μετακίνησης αντικαθιστά τις σκάλες και τους ανελκυστήρες χρησιμοποιώντας μόνο την ανθρώπινη δύναμη.

42kj54j66767788l8

Καταβάλλοντας ελάχιστη μόνο δύναμη μπορείς να ανέβεις και να κατέβεις ορόφους. Photo: Rombout Design. Πηγή: Supplied
v

ΕΝΑ πειραματικό πρωτότυπο που σχεδιάστηκε από τα εργαστήρια Rombaout, ένα γραφείο καινοτομιών στη Γκρενόμπλ, και ονομάστηκε «κάθετο περπάτημα», χρησιμοποιεί την ανθρώπινη δύναμη, επιτρέποντας τη μετακίνηση μεταξύ των ορόφων ενός κτιρίου με μόνο το 10% της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλει κάποιον χρησιμοποιώντας τη σκάλα, και χωρίς την ανάγκη για οποιαδήποτε εξωτερική πηγή ενέργειας.
Το σύστημα είναι κάτι μεταξύ ανελκυστήρα και σκάλας και λειτουργεί με έναν έξυπνο συνδυασμό χρησιμοποιώντας ελατήρια, τροχούς, ελαστικά σχοινιά και τροχαλίες. Ο αναβάτης χρησιμοποιεί μόνο χέρια και πόδια, καταβάλλοντας ελάχιστη προσπάθεια.
Το «κάθετο περπάτημα» προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση χώρου σε πολυάνθρωπες πόλεις με πυκνή δόμηση, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να αποδειχτεί κι ένας καλός τρόπος για την ενθάρρυνση των ανθρώπων να ασκούνται σε τακτική βάση.
Βέβαια όσοι κατοικούν στα ρετιρέ υψηλών κτιρίων και ουρανοξυστών θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον ανελκυστήρα.
v

62kj54j66767788l8

Το «κάθετο περπάτημα» χρησιμοποιεί ένα σύστημα από κάθετες ράγες που ενσωματώνουν τροχαλίες και ένα έξυπνο σύστημα λαβής που επιτρέπει στον χρήστη να κινείται σταδιακά μεταξύ των ορόφων σε ένα κτίριο. Photo: Rombout Design. Πηγή: Supplied
v

Vertical Walking – Manually powered Elevator
v

 


Translate this post