Το 98% των Ούγγρων είπε «Όχι» στους μετανάστες

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το 98,3% των Ούγγρων απέρριψε τις ποσοστώσεις των μεταναστών στην ΕΕ, αλλά η χαμηλή προσέλευση ίσως ακυρώσει το δημοψήφισμα.

24q3iu2iut243iu254iu54

Στιγμιότυπο από το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία σχετικά με τις ποσοστώσεις των μεταναστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χωριό Röszke κοντά στα σερβικά σύνορα, 2 Οκτωβρίου 2016. Photo: Reuters/Laszlo Balogh. Πηγή: Supplied
v

ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ 98,3% οι Ούγγροι είπαν «Όχι» στην ισλαμοποίηση της χώρας, αρνούμενοι το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της ΕΕ. Αλλά το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης της ψηφοφορίας της Κυριακής φαίνεται να έπιασε τόπο, καθώς η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν χαμηλότερη από το όριο του 50 τοις εκατό που απαιτείται για να θεωρηθεί ένα δημοψήφισμα έγκυρο.
Παρ’ όλα αυτά, ο εισηγητής του δημοψηφίσματος, πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «εντυπωσιακό», ενώ επεσήμανε ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να το λάβουν υπόψη τους.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε στους δημοσιογράφους ότι σχεδιάζει να πάει αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες, ενισχυμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
«Και θα προσπαθήσω, με την βοήθεια του αποτελέσματος, εφόσον πρόκειται για το κατάλληλο αποτέλεσμα, να διασφαλίσω ότι δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να αποδεχόμαστε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίος δεν θέλουμε να ζούμε μαζί», δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής.
Μόνο το 1,7 τοις εκατό των ψηφισάντων απάντησε «Ναι» στην ερώτηση «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να διατάξει την υποχρεωτική επανεγκατάσταση των μη-ουγγρικής καταγωγής πολιτών στην Ουγγαρία, ακόμη και χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης;»
Η προσέλευση όμως μόνο του 43,8%, ή 3,6 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, ίσως βγάλει το δημοψήφισμα άκυρο. Επίσης πάνω από 200.000 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα, μια άλλη τακτική από εκείνους που αντιτίθενται στην ψηφοφορία.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όσοι δεν πήγαν να ψηφίσουν είναι υπέρ των ποσοστώσεων των μεταναστών που προσπαθεί να επιβάλλει η Γερμανία στα υπόλοιπα κράτη. Άλλωστε στις σύγχρονες δημοκρατίες είναι συχνό το φαινόμενο της μεγάλης αποχής.
Να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία έχει 9,897 εκατομμύρια κατοίκους. Από αυτούς ψηφίζει περίπου το 60%, πράγμα που σημαίνει πως αν ψήφιζαν οι απέχοντες το «Όχι» θα υπερτερούσε και πάλι με ποσοστό 70%.
v

«Όχι» στο σχέδιο μετεγκατάστασης
από την πλειοψηφία των ψηφισάντων

Με καταμετρημένο το 94,8% των ψήφων, το αποτέλεσμα που διαμορφώνεται στο δημοψήφισμα στην Ουγγαρία είναι ότι το 98,3% των Ούγγρων που ψήφισαν απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της ΕΕ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλείται τον ιστότοπο της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής.
Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, αποτέλεσε όμως σημαία για την αντι-μεταναστευτική και αντι-ισλαμική πολιτική που εφαρμόζει το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ορμπάν.
v

44q3iu2iut243iu254iu54

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Photo: ΑΡ. Πηγή: Supplied
v

Το θέμα είναι ότι το δημοψήφισμα θα δημιουργήσει νέα ένταση στις σχέσεις Βουδαπέστης και Βρυξελλών, που εδώ και ένα χρόνο δοκιμάζονται εξαιτίας του μεταναστευτικού.
Στην Ευρώπη μπήκαν πέρυσι 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 200.000 δεν δικαιούνται άσυλο. Αυτοί περιφέρονται στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία υπάρχουν άλλοι 160.000 που έχουν κριθεί ανεπιθύμητοι. Αυτούς το Βερολίνο προσπαθεί να τους ξεφορτωθεί με την τεχνική των ποσοστώσεων. Στην Ουγγαρία αντιστοιχούν 1.294 μετανάστες. Οι Ούγγροι αρνούνται όμως να τους δεχτούν, γιατί ξέρουν πως αν ανοίξουν την πόρτα, θα μπουν μέσα δεκάδες χιλιάδες.
Ο Βίκτορ Ορμπάν δεν σκοπεύει πάντως να ακυρώσει το δημοψήφισμα, επισημαίνοντας πως όταν το 2003 έγινε το δημοψήφισμα για την ένταξη της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμμετοχή ήταν επίσης μικρότερη του 50% κι ωστόσο το αποτέλεσμα έγινε δεκτό από την ΕΕ. Μάλιστα τότε είχαν ψηφίσει λιγότεροι από το χθεσινό 43,8% των ψηφοφόρων.
«Δεκατρία χρόνια μετά από τότε που η μεγάλη πλειοψηφία των Ούγγρων ψήφισε σε δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ούγγροι έκαναν και πάλι τη φωνή τους να ακουστεί σε ένα μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα», είπε ο Ορμπάν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στη Βουδαπέστη. «Έχουμε επιτύχει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, καθώς έχουμε ξεπεράσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της προσχώρησης».
Επίσης υποσχέθηκε να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας, προκειμένου να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
«Μπορούμε δικαίως να πούμε ότι σήμερα επετεύχθη μια σαρωτική νίκη απ’ όλους όσους απορρίπτουν την αναγκαστική επανεγκατάσταση των μεταναστών, και από εκείνους που πιστεύουν ότι τα θεμέλια μιας ισχυρής ΕΕ είναι μόνο τα ισχυρά έθνη», δήλωσε ο βουλευτής του Fidesz και αντιπρόεδρος του κόμματος του Ορμπάν, Γκέργκελι Γκουλίας.

 


Translate this post