Πώς να διαχειριστείτε τον χρόνιο πόνο – Tips

Κατηγορία Wellbeing

WELLBEING

Posted by Youmagazine Staff

 

Υποφέρετε συχνά από κάποιον σωματικό πόνο που σας κάνει τη ζωή δύσκολη και σας κρατά μακριά από τις αγαπημένες ασχολίες σας; Δεν είστε οι μόνοι.

• Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους θα εκδηλώσουν χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις, τη μέση, το κεφάλι, τα νεύρα ή τους μυς.

1252702325705638
v

Ο ΧΡΟΝΙΟΣ πόνος σχετίζεται με την αύξηση τρεις έως τέσσερις φορές του ποσοστού κατάθλιψης και άγχους, και στους περισσότερους ανθρώπους συνδέεται άμεσα με προβλήματα ύπνου, μνήμης, συγκέντρωσης της προσοχής, με την υψηλή πίεση του αίματος, με καρδιολογικά προβλήματα, για να μην αναφέρουμε τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η μεγαλύτερη όμως βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ο χρόνιος πόνος αφορά στην πραγματικότητα τις σχέσεις μας.

Οι πιο κοινές πηγές χρόνιων πόνων (που δεν σχετίζονται με το καρκίνο) είναι η εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στήλης, η οσφυαλγία (λουμπάγκο), η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα (κυρίως στον ώμο), η ινομυαλγία, ο ιός HIV, η ημικρανία, η νευραλγία (παθήσεις των περιφερικών νεύρων) και οι επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα.
v

Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο

Το πρώτο βήμα είναι να γίνει σωστή διάγνωση από έναν ειδικό (ίσως χρειαστεί και μια δεύτερη γνώμη). Εάν πρέπει να πάρετε κάποια φάρμακα κατά του πόνου, ρωτήστε έναν ειδικό στη διαχείριση του πόνου και στο ποιες ουσίες μπλοκάρουν το μήνυμα του πόνου –ώστε να μην καταγράφεται στον εγκέφαλο– για το ποια είναι η ασφαλής δοσολογία και η ανώτατη περίοδος χρήσης, ώστε να μην εθιστείτε σε αυτού του είδους τις ουσίες.

Τα παυσίπονα, τα αναλγητικά, τα μυοχαλαρωτικά, τα αγχολυτικά κτλ. είναι χρήσιμα εφόσον τα υποδεικνύει γιατρός, αλλά έχουμε μεγαλύτερο όφελος όταν χρησιμοποιήσουμε τεχνικές ευεξίας για τον έλεγχο του πόνου!

• Εναλλακτικές θεραπείες. Υπάρχει ευρεία γκάμα εναλλακτικών θεραπειών και ίσως κάποια ταιριάζει στην περίπτωσή σας: οραματισμός, θεραπεία μέσω γνωσιακής συμπεριφοράς, διαλογισμός, αναπνευστικές ασκήσεις, μασάζ, βελονισμός. Μπορούν να σπάσουν τον κύκλο του πόνου: ο πόνος επιδεινώνει το στρες, που, με τη σειρά του, όσο περισσότερο αυξάνεται τόσο κάνει τον πόνο πιο έντονο.

• Άσκηση οραματισμού. Για να διώξετε τον πόνο από τη πάσχουσα περιοχή, συγκεντρώνεστε και αρχίζετε να μετράτε αντίστροφα από το δέκα έως το ένα. Σε κάθε αριθμό, οραματίζεστε ότι ο πόνος μειώνεται, έως ότου όταν φτάσετε στο ένα να έχει εξαφανιστεί εντελώς.

• Σωματική δραστηριότητα. Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα διαλύει το άγχος και αυξάνει τη φυσική δύναμη. Ένας φυσιοθεραπευτής θα σας υποδείξει ποιο είδος άσκησης είναι ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό για εσάς, και θα μάθετε επίσης πώς να χρησιμοποιείτε καλύτερα τα δύο βραχείας δράσης αναλγητικά, τη θερμότητα και τον πάγο.

• Αντιφλεγμονώδης διατροφή. Η υιοθέτηση μιας ένα αντιφλεγμονώδους δίαιτας θα σας βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που προκαλεί το έντονο άλγος. Οι τροφές που προάγουν τις φλεγμονές είναι: η άσπρη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι και το επεξεργασμένο αλάτι. Τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση είναι τα μήλα, τα πράσινα λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα βιολογικά αυγά και τα κρίθινα παξιμάδια. Γενικά, οι μη επεξεργασμένες τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι ωμοί ξηροί καρποί, τα ψάρια, οι σπόροι, τα μούρα, το πράσινο τσάι, καθώς και οι βιολογικές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση.

Έτσι, ενώ καταργούμε τις πολύ γλυκές και σιροπιαστές τροφές, και αποφεύγουμε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, προτιμάμε τα δημητριακά ολικής άλεσης, τις τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά, όπως ο σολομός και η πέστροφα (δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα), καθώς και ένα ημερήσιο συμπλήρωμα διατροφής, ανάλογα με το ιχνοστοιχείο ή τη βιταμίνη που λείπει από τον οργανισμό σας.

 


Translate this post