Der Spiegel: «Δύει το άστρο της Άνγκελα Μέρκελ»

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατέγραψε ηχηρή εκλογική νίκη στις τοπικές εκλογές του Μεκλεμβούργου, ταπεινώνοντας την Άνγκελα Μέρκελ στην έδρα της.

12G51GH6JH6JLH727

Η ηγέτης του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία Φράουκε Πέτρι. Image: Supplied
v

ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατέγραψε ηχηρή εκλογική νίκη εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, καταφέροντας ταπεινωτικό πλήγμα στην καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ που πληρώνει το τίμημα της πολιτικής της υποδοχής των προσφύγων στο γερμανικό έδαφος.
«Αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών. Η δεύτερη θέση που απέσπασε το ακροδεξιό AfD, αν και αναμενόμενη με βάση τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί σοκ, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα», γράφει η Tagesschau αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. «Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες».
Στις εκλογές, το ξενοφοβικό AfD αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 21%, αφήνοντας πίσω το κόμμα CDU της Μέρκελ που έλαβε 19%.
Πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 30%, χάνοντας όμως πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011.
Στα υπόλοιπα κόμματα: το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) συγκέντρωσε το 12,6% των ψήφων, ενώ οι Πράσινοι (die Grünen) ζουν ώρες αγωνίας καθώς κινούνται στο εκλογικό όριο του 5%. Εκτός Βουλής το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και το νεοναζιστικό NPD που με 2,9% και 3,2% αντίστοιχα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τον σκόπελο του 5%.
Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δύο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό κοινοβούλιο, ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία όπου αναμένεται και εκεί να επικρατήσει το AfD.
H Die Welt εκτιμά από την πλευρά της ότι «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με την Μέρκελ είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα». Για τους Σοσιαλδημοκράτες γράφει ότι η νίκη έχει «πικρή γεύση» καθώς η δύναμή τους υποχώρησε αισθητά. «Ο δεύτερος μεγάλος νικητής είναι το AfD – με μια επικεφαλής που μοιάζει τόσο ελκυστική σαν τους ποπ τραγουδιστές. Μερικές φορές είπε δυσάρεστα πράγματα, αλλά γελούσε και εμφανιζόταν πάντα φιλική».
«Στην οργή των πολιτών σχεδόν για όλα», αποδίδει η Frankfurter Allgemeine Zeitung το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.
«Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι αντίθετα με τον συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής. Πολλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική για τους πρόσφυγες, πέφτοντας έτσι στην αγκαλιά του AfD», γράφει η FAZ.
«Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αφήνουμε πίσω μας το CDU της Μέρκελ (…) και ίσως αυτό να είναι και η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», δήλωσε ο Λάιφ-Έρικ Χολμ, επικεφαλής του AfD στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, που κάποτε ανήκε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.
v

Επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα

Το AfD οφείλει την θριαμβευτική είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο κατά την πρώτη του συμμετοχή στις εκλογές του γερμανικού αυτού κρατιδίου στο «χάος» που προκάλεσε η απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους πρόσφυγες.
Τελικά, την πολιτική διαμάχη στη Γερμανία αναμένεται να την πληρώσει για ακόμη μια φορά η Ελλάδα. Παρ’ ότι 59.548 πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν ήδη στην Ελλάδα να προωθηθούν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ προτείνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag,  να επιστρέψουν στη χώρα μας και ορισμένοι από αυτούς που έχουν ήδη φτάσει στη Γερμανία.
Επίσης ο Γερμανός πολιτικός κατηγόρησε την Ελλάδα για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που υποδέχτηκε τα περασμένα χρόνια.
«Εκεί, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπρεπε να γίνεται η καταγραφή και να τελειώνει το προσφυγικό κύμα. Τότε η Ουγγαρία δεν θα είχε υψώσει φράχτη», είπε στη γερμανική εφημερίδα.
Η Γερμανία έχει υποδεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, ορισμένοι εκ των οποίων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, η χώρα εισόδου προσφύγων και μεταναστών είναι αυτή που οφείλει να επεξεργαστεί τα αιτήματα ασύλου( δηλαδή η Ελλάδα). Από το 2011, η Γερμανία έχει σταματήσει να επιστρέφει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας τόσο λόγο του τεράστιου όγκου των ανθρώπων που έφταναν στα ελληνικά νησιά όσο και λόγω αδυναμιών στην εξέταση των αιτήσεων για άσυλο. Τώρα όλα αυτά επανεξετάζονται.
Δυσοίωνο το μέλλον για τη χώρα μας, αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι οι δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη πλησιάζουν τα όριά τους.
«Οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων, χωρίς να ξεχνάμε τους παράτυπους μετανάστες, πλησιάζουν τα όριά τους», είπε ο κ. Τουσκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην πόλη Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας.

 


Translate this post