Ένα παράξενο αντικείμενο πέρα από τον Ποσειδώνα

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα παράξενο αντικείμενο που ακολουθεί μια ανεξήγητη τροχιά πέρα από τον Ποσειδώνα εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS.

455555423VFGJ243JF2

Ο Ποσειδώνας όπως φαινόταν από τον δορυφόρο του Τρίτωνα, όταν τον επισκέφθηκε το διαστημικό όχημα Voyager 2. Πηγή: News media
v

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ είναι οι αστρονόμοι με τον “Niku”, όπως είναι το παρατσούκλι του μυστηριώδους αντικειμένου, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, κινούμενο στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα από τον Ποσειδώνα. Το αντικείμενο εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS και κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτή των υπόλοιπων πλανητών.
Κυρίως αυτό, ότι δηλαδή κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από το υπόλοιπο των πλανητών είναι που έχει φέρει σε αμηχανία τους επιστήμονες, καθώς η στροφορμή αναγκάζει τα πάντα –σώματα, σκόνη και αέρια– να γυρίζουν στην ίδια κατεύθυνση, όπως συμβαίνει με μια σβούρα.
Υπάρχει ωστόσο και κάτι άλλο. Σύμφωνα με τον Μάθιου Χόλμαν, αστροφυσικό του Κέντρου Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, το αντικείμενο κινείται γύρω από τον Ήλιο όχι μόνο αντίθετα από το επίπεδο κίνησης των πλανητών, αλλά και πάνω από αυτό το επίπεδο, σαν να το σπρώχνει κάποια άγνωστη δύναμη.
Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες ονόμασαν το άγνωστο αντικείμενο “Niku”, που στα κινεζικά σημαίνει “επαναστάτης”.
«Αυτό το μεταποσειδώνιο αντικείμενο με την παράξενη συμπεριφορά δείχνει ότι συμβαίνουν πράγματα στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα τα οποία η επιστήμη αγνοεί» ομολογεί ο Χόλμαν.
Αρχικά οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι ο Πλανήτης Αριθμός Εννέα –ένα υποθετικός αόρατος πλανήτης γιγαντιαίων διαστάσεων– είναι υπεύθυνος για την παράδοξη συμπεριφορά ορισμένων σωμάτων στα όρια του ηλιακού συστήματος, όπως ο “Niku”. Τώρα όμως δεν είναι τόσο βέβαιοι.
Το μόνο στοιχείο που έχουν προς ώρας στα χέρια τους οι επιστήμονες για τον “Niku” είναι ότι έχει διάμετρο μικρότερη από 200 χιλιόμετρα.
v

Weird object spotted beyond Neptune
v

ν

 


Translate this post