Η αυθεντική συνταγή του κοτόπουλου KFC

Κατηγορία Διατροφή

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αποκαλύφθηκε η αυθεντική συνταγή του συντ/ρχη Σάντερς, ένα γευστικότατο μίγμα από 11 βότανα και μπαχαρικά.

242SDF243KLH663246

Η επιτυχία του κοτόπουλου KFC οφείλεται στη μυστική συνταγή του. Image: Supplied
v

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟΣ ίσως ιδρυτής ενός από τα μεγαλύτερα franchise του κόσμου ήταν ο Χάρλαντ Σάντερς, περισσότερο γνωστός ως Συνταγματάρχης Σάντερς. Ο Χάρλαντ γεννήθηκε το 1890 σε κωμόπολη της Ιντιάνα και μπήκε στην κουζίνα ήδη από την ηλικία των 6 ετών, όταν έχασε τον πατέρα του. Η μητέρα του δούλευε ολημερίς, κι έτσι το εξάχρονο αγόρι ετοίμαζε κάθε μέρα το φαγητό για τα μικρότερα αδέρφια του.
Φτάνοντας στα 40 του, ο Σάντερς ήταν πια ιδιοκτήτης βενζινάδικου στο Κορμπίν του Κεντάκι και είχε φτιάξει τη δική του φαμίλια, για την οποία έφτιαχνε καθημερινά το οικογενειακό φαγητό, όταν μια μέρα σκέφτηκε να σερβίρει και μερικές μερίδες σε πεινασμένους πελάτες. Η σπεσιαλιτέ του ήταν το τηγανιτό κοτόπουλο.
Η συνταγή του Σάντερς έγινε τόσο δημοφιλής που παράτησε τις αντλίες και άνοιξε ένα μεγάλο εστιατόριο, το οποίο ήταν συνεχώς γεμάτο. Τώρα όμως αντιμετώπισε ένα νέο πρόβλημα: δεν προλάβαινε να φτιάχνει κοτόπουλο για όλα αυτά τα κοπάδια των πελατών! Κι έτσι μετέτρεψε μια χύτρα ταχύτητας σε φριτέζα, κάτι που έμελλε να αλλάξει εκ θεμελίων όλη τη βιομηχανία του φαστ-φουντ.
Το ανάρπαστο κοτόπουλό του θα γίνει το πιο προβεβλημένο προϊόν του Κορμπίν του Κεντάκι, φέρνοντας χιλιάδες ταξιδιώτες κάθε χρόνο στην κωμόπολη, γι’ αυτό και θα τον βραβεύσει ο κυβερνήτης της πολιτείας με τον τιμητικό τίτλο του συνταγματάρχη.
Το 1952 αναγκάστηκε ωστόσο να το κλείσει το μαγαζί, καθώς περνούσε από αυτό ο νέος αυτοκινητόδρομος. Ο Σάντερς δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Έχοντας τη συνταγή της επιτυχίας, την εμπιστεύτηκε στον καλό του φίλο Πιτ Χάρμαν στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα υπό τον όρο να παίρνει λίγα σεντς για κάθε μερίδα κοτόπουλου που θα πουλούσε ο εστιάτορας.
v

442SDF243KLH663246

Ο ιδρυτής της εταιρείας Kentucky Fried Chicken συνταγματάρχης Χάρλαντ Σάντερς. Photo: Gary Graham. Πηγή: Supplied
v

Σύντομα αναρίθμητοι άνθρωποι θα χτυπούσαν την πόρτα του Σάντερς και εκείνος έδινε πρόθυμα τα δικαιώματα της συνταγής του έναντι 4 σεντς τη μερίδα. Παρά τα 66 χρόνια της ζωής του, τώρα όργωνε τα παραπαίοντα μικροεστιατόρια της εθνικής οδού πουλώντας τους το μυστικό της επιτυχίας. Ο Σάντερς αποδείχτηκε ιδιαιτέρως ικανός πωλητής του franchise του και έφυγε από τη ζωή πλούσιος τον Δεκέμβριο του 1980, αν και δεν θα μπορούσε ποτέ να προβλέψει την κατοπινή πορεία του τηγανιτού του κοτόπουλου. Τα KFC (Kentucky Fried Chicken) μετρούν σήμερα δεκάδες χιλιάδες καταστήματα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
v

Η μυστική συνταγή

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Sun, η μυστική συνταγή, η οποία ήταν κλειδωμένη σε ένα θησαυροφυλάκιο, ήρθε στην επιφάνεια όταν η δεύτερη σύζυγος του συνταγματάρχη, Κλόντια Σάντερς, βρήκε μια μέρα έναν φάκελο σε ένα λεύκωμα που περιείχε ένα χειρόγραφο σημείωμα με τη συνταγή του Σάντερς.
Η Κλόντια απεβίωσε το 1997, όμως η αμερικανική εφημερίδα Chicago Tribune ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι βρήκε την αυθεντική αυτή συνταγή, που βρισκόταν μέσα σε ένα παλιό βιβλίο που ανήκε σε μια από τις συγγενείς του συνταγματάρχη.
Αν και η εταιρεία KFC λέει ότι η συνταγή δεν είναι η πραγματική, καθώς κυκλοφορούν μερικές παρόμοιες, την παραθέτουμε όπως δημοσιεύθηκε στη Chicago Tribune. Αξίζει να τη δοκιμάσετε μόνο και μόνο επειδή περιέχει αγνά υλικά.
v

542SDF243KLH663246

Αυτή η φωτογραφία του 1969 δείχνει τον Σάντερς να ετοιμάζει τα κομμάτια ενός κοτόπουλου για τηγάνισμα. Photo: The (Louisville) Courier-Journal. Πηγή: Supplied
v

Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΑ 11 ΥΛΙΚΑ

Γενικά
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μούλιασμα: 20-30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος μερίδων: 15-18 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά συνταγής
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 της κουταλιάς της σούπας αλάτι
1/2 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα θυμαριού
1/2 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα βασιλικού
1/3 της κουταλιάς της σούπας ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας σκόνη σέλινου (celery salt)
1 κουταλιά τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μουστάρδα
4 κουταλιές της σούπας πάπρικα
2 κουταλιές της σούπας σκόνη σκόρδου
1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λευκό πιπέρι
1 φλιτζάνι βουτυρόγαλα
1 αυγό, χτυπημένο
1 κοτόπουλο κομμένο σε μεσαία κομμάτια (εναλλακτικά, μπουτάκια ή στήθος)
Ελαιόλαδο (για τραγανό αποτέλεσμα)
Εκτέλεση
– Ανακατεύουμε το αλεύρι σε ένα μπολ με όλα τα βότανα και τα μπαχαρικά και το αφήνουμε στην άκρη.
– Ανακατεύουμε το αποβουτυρωμένο γάλα και το αυγό μαζί σε ένα ξεχωριστό μπολ μέχρι να γίνουν χυλός. Βυθίζουμε το κοτόπουλο στο μίγμα για 20-30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
– Βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από το βουτυρόγαλα και τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν. Στη συνέχεια τα βουτάμε στο μπολ με το αλεύρι, τα βότανα και τα μπαχαρικά, μέχρι να καλυφθούν όλες οι πλευρές και να δημιουργηθεί μια κρούστα. Τα τινάζουμε ελαφρώς ώστε να φύγει το επιπλέον μίγμα. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και τ’ αφήνουμε σε ένα ράφι για 20 λεπτά.
– Γεμίζουμε με λάδι τη φριτέζα και τη θερμαίνουμε στους 170 βαθμούς.
– Εναλλακτικά γεμίζουμε με λάδι κάποιο παρόμοιο σκεύος, όπως μια βαριά κατσαρόλα με υψηλές πλευρές και την τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας. Χρησιμοποιούμε θερμόμετρο για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία.
– Τηγανίζουμε 3-4 κομμάτια τη φορά, χαμηλώνοντας τη φωτιά, προσέχοντας να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τηγανίζουμε για 15-18 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντας μια φορά πλευρά.
– Μεταφέρουμε τα ψημένα κομμάτια σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί κουζίνας.
– Προσέχουμε το λάδι να επανέλθει στην αρχική θερμοκρασία των 170 βαθμών πριν ρίξουμε τα νέα κομμάτια και συνεχίζουμε το τηγάνισμα.
Καλή σας όρεξη!

 


Translate this post