Τα φυτά αποίκισαν τη γη 20 εκατ. χρόνια νωρίτερα

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Απολιθώματα της Δεβόνιας περιόδου στην Κίνα δείχνουν ότι τα φυτά στη Γη αναπτύχθηκαν 20 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα απ’ ότι πιστεύαμε.

2453JH324HFJ5454354

Οι επιστήμονες λένε ότι μια από τις μεγαλύτερες μεταβάσεις στην ιστορία του πλανήτη ήταν το πρασίνισμα της γης. Image: Supplied
v

ΝΕΑ απολιθώματα που βρέθηκαν στην Κίνα έχουν μετακινήσει προς τα πίσω την χρονολογία εμφάνισης της χλωρίδας στη Γη κατά 20 εκατομμύρια χρόνια. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το έδαφος στη Γη ήταν γόνιμο πολλά χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες έως σήμερα και αυτή η διαπίστωση τεκμηριώνεται από τα νέα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Κίνα.
Τα φυτά είναι ένας από τους τύπους με τους οποίους εμφανίζεται η ζωή στη Γη. Ο άλλος τύπος είναι τα ζώα, και έτσι μαζί με τον άνθρωπο δημιουργούν τα τρία βασίλεια στη Γη – το φυτικό, το ζωικό και το ανθρώπινο.
Σαφή όρια μεταξύ των ζώων και των φυτών είναι δύσκολο να ανευρεθούν και, τις περισσότερες φορές, η διάκριση αυτών είναι τεχνητή, ιδιαίτερα στο επίπεδο των μικροοργανισμών. Αυτό όμως είναι πολύ φυσικό, αφού και οι δύο κατηγορίες φέρονται να εξελίχθηκαν από ίδιους προγονικούς παράγοντες. 
Η πρώτη διαίρεση μεταξύ φυτών και ζώων χρονολογείται τουλάχιστον από την εποχή του Αριστοτέλη (384 π.Χ. – 322 π.Χ.), ο οποίος διέκρινε σε φυτά, που γενικά δεν κινούνται, και σε ζώα, τα οποία συχνά κινούνται για να πιάσουν την τροφή τους.
Στη Γη υπάρχουν περίπου 390.000 είδη φυτών, με τα πρώτα φυτά με άνθη να εμφανίζονται στον πλανήτη πριν από 245 εκατ. χρόνια, 100 εκατ. χρόνια νωρίτερα από όσο γνωρίζαμε έως τώρα.
Ωστόσο, έρευνα που πραγματοποίησαν περισσότεροι από 100 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ερευνητές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα φυτά εμφανίστηκαν πριν από 480 εκατ. χρόνια, σχεδόν παράλληλα με τα πρώτα έντομα στη Γη.
Να σημειωθεί ότι τα έντομα έβγαλαν τα πρώτα φτερά τους και μπόρεσαν να πετάξουν πριν από 406 εκατ. χρόνια, πολύ νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο ζώο.
Τώρα, Κινέζοι επιστήμονες σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, υποστηρίζουν ότι τα πρώτα ριζώματα μιας πρωτόγονης μορφής φυτών εμφανίστηκαν 20 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα απ’ ότι πιστεύαμε.
v

4453JH324HFJ5454520

Αποθέσεις εδάφους σε βράχους της Δεβόνιας περιόδου στο Γιουνάν στη Νότια Κίνα.
Image: Supplied

v

Δεβόνια αποκαλείται η γεωλογική περίοδος της παλαιοζωικής εποχής, η οποία έχει ως σημείο έναρξης τα 397,5 ± 2,7 εκατομμύρια χρόνια πριν την εποχή μας και ολοκληρώνεται στα 359,2 ± 2,5 εκατομμύρια χρόνια, όταν και ξεκινά η Λιθανθρακοφόρος περίοδος. Σημαντικό σημείο της συγκεκριμένης περιόδου είναι η εμφάνιση των πρώτων αμφίβιων που σηματοδοτούν τη δυνατότητα μετάβασης της ζωής από το υδρόβιο στο αερόβιο περιβάλλον. Έλαβε την ονομασία της από την περιοχή Ντέβον της Αγγλίας, όπου και πρωτοπαρατηρήθηκαν αποθέσεις αυτής της περιόδου.
Η σημασία της ανακάλυψης της ερευνητικής ομάδας της Κίνας (με επικεφαλής τον δρα Jinzhuang Xue, από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, και τον καθηγητή Mike Benton, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ) οφείλεται στο ότι 450 εκατομμύρια χρόνια πριν, δεν υπήρχε καμία ζωή έξω από το νερό και η επιφάνεια της γης ήταν ένα βραχώδες τοπίο. Χωρίς τα φυτά δεν υπήρχε έδαφος, και το βραχώδες τοπίο διαβρωνόταν γρήγορα.
Στη συνέχεια, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, τα πρώτα μικροσκοπικά φυτά σύρθηκαν έξω από το νερό, δημιουργώντας τις πρώτες ζώνες χλωρίδας.
Όλα αυτά βέβαια δεν συνέβαιναν μακριά από τις όχθες των υδρόβιων τόπων. Το τι συνέβη μετά παραμένει άγνωστο, όμως άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα δέντρα –ήταν μερικά μόνο μέτρα ψηλά– ικανά να επιβιώσουν σε εδάφη μακριά από τις άκρες των ποταμών και ρεμάτων. Τα δέντρα έστελναν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στους βράχους, κάτι που βοήθησε στο να δημιουργηθούν παχιά εδάφη και το τοπίο άρχισε να σταθεροποιείται.
Ο σχηματισμός εδαφών υπήρξε ευεργετικός για την εμφάνιση του ζωικού βασιλείου, καθώς το χώμα απορροφούσε σαν σφουγγάρι τα όμβρια ύδατα, περιορίζοντας σημαντικά τη διάβρωση.
Σαν αποτέλεσμα άρχισαν να αλλάζουν τα συστήματα των ποταμών, τα οποία από ορμητικά απέκτησαν ομαλή ροή και πιο αργή κίνηση.
Οι επιστήμονες μέτρησαν στους κόκκινους βράχους της Δεβόνιας περιόδου το πάχος του αρχαίου εδάφους που είχαν αποθέσει τα νερά της περιόδου εκείνης και το συνέκριναν με τη σύγχρονη κοίτη των ποταμών. Κάθε στοίβα εδάφους αντιπροσώπευε 10.000 έως 200.000 χρόνια, με το τελικό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 20 εκατομμύρια χρόνια. Δηλαδή ο σχηματισμός σταθερών εδαφών έγινε 20 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από όσο γνωρίζαμε έως τώρα.

 


Translate this post