Αστεροειδής παραλίγο να χτυπήσει τη Γη

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο αστεροειδής πέρασε από δίπλα μας φτάνοντας σε απόσταση μόλις το ένα τέταρτο της απόστασης της Γης από τη Σελήνη.

35HJ5457JMV7572N


ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ είναι ότι ο αστεροειδής 2016 QA2, όπως ονομάστηκε, ανακαλύφθηκε μόλις το περασμένο Σάββατο από τους αστρονόμους και λίγες ώρες μετά έκανε τετ-α-τετ με τη Γη.
Ανακαλύφθηκε από το παρατηρητήριο SONEAR στη Βραζιλία το Σάββατο το βράδυ, σύμφωνα με το EarthSky.org και είναι χαρακτηριστικό ότι πλησίασε σε απόσταση μόλις το ένα τέταρτο της απόστασης της Γης από τη Σελήνη.
Και το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι εντοπίστηκε την τελευταία στιγμή.
Γιατί όμως συνέβη αυτό; Η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται στον συγκεκριμένο τύπο του αστεροειδούς. Η τροχιά του είναι εξαιρετικά ελλειπτική, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πλησιάσει πολύ κοντά στον Άρη ή την Αφροδίτη, αλλά όχι στη Γη.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αστρονόμοι για να ερευνούν τόσο εξονυχιστικά τους ουρανούς για αστεροειδείς.
Αυτή τη στιγμή η NASA έχει αναλάβει να ανιχνεύει αστεροειδείς μεγέθους 140 μέτρων και άνω. Ο συγκεκριμένος όμως είχε μέγεθος μόλις 15-30 μέτρα και παρόλο που δεν απειλεί να αφανίσει τη ζωή στον πλανήτη εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο.
Ο αστεροειδής Chelyabinsk, που εξερράγη πάνω από τη Ρωσία το 2013, είχε προακαλέσει ζημιές σε πολλά κτίρια και τραυμάτισε πάνω από 1500 άτομα. Το μέγεθός του ήταν μόλις γύρω στα 17 μέτρα.
Το 1908, ένας αστεροειδής 40 περίπου μέτρων εξερράγη πάνω από τη Σιβηρία ισοπεδώνοντας πάνω από 2.137 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες ίδρυσαν την Ημέρα του Αστεροειδή πριν από δύο χρόνια, έτσι ώστε οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να ενημερώνονται για το τι μπορεί να γίνει για την προστασία του πλανήτη μας από τους φονικούς αυτούς βράχους του διαστήματος.
v

 


Translate this post