«Όχι» στην επιστροφή των «Οκτώ» στην Τουρκία

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Το αν η Ελλάδα πρέπει ή όχι να επιστρέψει τους οκτώ στρατιωτικούς στην Τουρκία είναι ένα ερώτημα του οποίου η απάντηση είναι απλή.

2143v523n5m25n5mn65

Με διαδικασίες εξπρές πήραν πίσω οι Τούρκοι το ελικόπτερο τύπου Blackhawk που χρησιμοποίησαν οι οκτώ κινηματίες για να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Πηγή: Supplied
v

ΕΞΑΡΧΗΣ δηλώνουμε πως η απάντηση σχετικά με το αν πρέπει να εκδοθούν οι οκτώ κινηματίες είναι αρνητική. Δηλαδή, η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχτεί να τους επιστρέψει. Η απάντηση αυτή προκύπτει εάν ερμηνεύσουμε σωστά και ψύχραιμα τα όσα συνέβησαν στη γείτονα χώρα το βράδυ της Παρασκευής και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Όλοι οι διεθνείς αναλυτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για ανταρσία μερίδας του τουρκικού στρατού απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν και όχι για ένα οργανωμένο στρατιωτικό πραξικόπημα με στόχο την κατάλυση της τουρκικής δημοκρατίας.
Επομένως, οι οκτώ που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως πραξικοπηματίες, δηλαδή ότι ενεργούσαν εκτός νόμου με σκοπό την κατάλυση του συντάγματος και του κράτους δικαίου. Αντίθετα, θεωρούσαν τον εαυτό τους υπερασπιστή των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι κινηματίες σαφώς δήλωσαν εκείνες τις κρίσιμες ώρες με ανακοίνωσή τους ότι υπερασπίζονται «τη συνταγματική τάξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες που έχουν διαβρωθεί από το καθεστώς Ερντογάν».
Και το να είσαι αντικαθεστωτικός δεν είναι έγκλημα.
v

Αστήρικτες οι κατηγορίες της Άγκυρας

Η Άγκυρα, τροποποιώντας την αρχική κατηγορία περί συμμετοχής των οκτώ στο πραξικόπημα, τους κατηγορεί τώρα για συμμετοχή στην επίθεση κατά του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, όπου έκανε διακοπές.
Πρόκειται για αστήρικτη κατηγορία, καθώς οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονταν 800 χλμ. μακριά από το σημείο αυτό και δεν θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου.
Η Αθήνα, λοιπόν, δεν πρέπει να ενδώσει στις πιέσεις της Άγκυρας να παραδώσει στην Τουρκία τους «οκτώ προδότες». Ο Ερντογάν βρίσκεται στα τελευταία του, πνέει τα λοίσθια και αύριο μεθαύριο θα γκρεμιστεί από την εξουσία, όσο κι αν εμφανίζεται σήμερα ισχυρός. Και αν η χώρα μας υποκύψει δουλοπρεπώς στις ορέξεις του «Σουλτάνου» θα βρεθεί εκτεθειμένη.
v

554g65gj653gg73473

Πολύ πριν το εναντίον του πραξικόπημα ο Ερντογάν πιεζόταν να εγκαινιάσει ένα πιο φιλελεύθερο προεδρικό σύστημα στα πρότυπα της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Image: Supplied
v

Το Δεκέμβριο του 2015, ο John Wigh, αρθρογράφος σε Independent, Morning Star, Huffington Post, Foreign Policy Journal, BBC κ.ά., σε σχετικό δημοσίευμά του αποκαλούσε τον Ερντογάν «Τόνι Σοπράνο» της διεθνούς πολιτικής σκηνής. (Erdogan is the ‘Tony Soprano’ of international politics).
Την 1η Ιανουαρίου 2016, ο Guardian δημοσίευσε άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Erdoğan cites Hitler’s Germany as example of effective government” (Ο Ερντογάν μνημονεύει τη Γερμανία του Χίτλερ ως υπόδειγμα αποτελεσματικής διακυβέρνησης). Το άρθρο αναφερόταν στις πιέσεις που δεχόταν ο Ερντογάν να πάψει να συμπεριφέρεται δικτατορικά και να εγκαινιάσει ένα νέο προεδρικό σύστημα στα πρότυπα της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Όταν υποκύπτουμε στις απαιτήσεις ενός γκάγκστερ τύπου «Τόνι Σοπράνο», δεν συμβάλλουμε στην ειρήνη, αλλά αντίθετα τον κάνουμε ακόμη πιο θρασύ.
Όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή ότι «οι οκτώ δεν θα επιστραφούν σε εμπόλεμη χώρα, αλλά σε ένα δημοκρατικό κράτος που ανέχεται τις διαφορές και, επισήμως τουλάχιστον, τον πλουραλισμό» ή ότι «η Τουρκία έχει υπογράψει Πρωτόκολλο της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που επιβάλλει τη μη επιβολή ή εκτέλεση της θανατικής ποινής και η παραβίασή του θα έθετε την Τουρκία εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης, πράγμα που μάλλον δεν επιθυμεί η Άγκυρα», είναι λόγια που καλύπτουν μια ηττοπαθή και υποχωρητική στάση.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που καλωσορίζει εκείνους που αναζητούν άσυλο και το έχει κάνει με τόσους και τόσους πρόσφυγες. Ας μη φοβηθεί να το κάνει και τώρα.
Από εδώ και πέρα τον χειρισμό πρέπει να τον αναλάβουν οι διπλωμάτες. Και αυτοί γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να παρασύρεσαι από ξαφνικές παρορμήσεις, αλλά ότι πρέπει να κρατάς νηφάλιες αποστάσεις.

 


Translate this post