Η αρχαία Δωδώνη του μέλλοντος

Κατηγορία Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια αξιέπαινη προσπάθεια του σωματείου «Διάζωμα», μιας κίνησης πολιτών και επιχειρηματιών που κύριο στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων με τη σύμπραξη χορηγών.

353KH6HJ6JLJ7575773

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, Στο βάθος οι χιονισμένες κορυφές του όρους Τόμαρος.
Πηγή: Wikimedia Commons 

v

Η ΑΡΧΑΙΑ Δωδώνη προετοιμάζεται να «οικοδομήσει» το μέλλον της, ένα μέλλον που τη θέλει να κοινωνικοποιείται και να συναντά την τοπική οικονομία, αλλά παράλληλα να συνεχίζει και τη μνημειακή της «ανανέωση». Πρόκειται για το πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», συνολικού προϋπολογισμού 37,3 εκατ. ευρώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ, που εγγυάται μια νέα πορεία του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, αλλά και άλλων αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής.

Εμπνευστής αυτού του πρωτότυπου και ελπιδοφόρου προγράμματος είναι ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», μιας κίνησης πολιτών που κύριο στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων με τη σύμπραξη χορηγών. Το «Διάζωμα» είναι αυτό που έριξε τον σπόρο για την «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα» η οποία αγκαλιάστηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και που κατάφερε να πάρει το ελληνικό και ευρωπαϊκό «πράσινο φως» για την προένταξη έργων και δράσεων στη νέα προγραμματική περίοδο.
v

Πολιτιστική Διαδρομή

Αναφερόμενος στα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα το «Διάζωμα», ο κ. Μπένος είπε ότι η «Πολιτιστική Διαδρομή» αποτελεί την υπέρβαση.

«Έχουμε κάνει ένα ποιοτικό άλμα με την πολιτιστική διαδρομή. Η διαδρομή αυτή είναι η “γονιμοποίηση” των μνημείων με ό,τι παράγεται σε κάθε τόπο. Φανταστείτε, για παράδειγμα, τα βαζάκια με προϊόντα των παραγωγών μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι πιλοτικό σχέδιο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη με την προσέλκυση επισκεπτών. «Είναι το πρώτο νέο έργο στη νέα προγραμματική περίοδο και οφείλουμε να το κάνουμε σωστά. Για να μη διαψεύσουμε τους εαυτούς μας. Να σας παρακαλέσω να μην εγκαταλείψουμε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας κατά κάποιο τρόπο την καλοπροαίρετη αγωνία του.

Έκανε δε γνωστό ότι το όλο σχέδιο έχει τη στήριξη του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και ότι προκάλεσε και το ενδιαφέρον του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), που θέλει να βάλει μπρος τις περιβαλλοντικές διαδρομές. Ένα μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για υποδομές, ενώ μέσω της «Διαδρομής» σχεδιάζεται και η ενοποίηση του Ιερού της Δωδώνης με τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.
v

453KH6HJ6JLJ7575773

Το Ωδείο της ρωμαϊκής Νικόπολις. Την πόλη ίδρυσε ο Αύγουστος, πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης, σε ανάμνηση της νίκης του στη ναυμαχία του Ακτίου. Πηγή: Wikimedia Commons
v

Έχοντας ιδρυθεί από τους Ρωμαίους στη νοτιοδυτική Ήπειρο, κοντά στην σημερινή Πρέβεζα, ο αρχαιολογικός της Νικόπολης αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας με καλά διατηρημένα τείχη, πύλες, πύργους, επαύλεις, στάδιο, θέατρο και ωδείο.
v

Το «Διάζωμα» και η κοινωνική συμμαχία

Στόχος του Σταύρου Μπένου είναι η δημιουργία μιας πλατιάς συμμαχίας με ιδιώτες επιχειρηματίες, ιδρύματα, κοινωνικούς φορείς, την περιφέρεια, εταιρείες και τράπεζες, ώστε να χτιστεί ένα βιώσιμο, αναπτυξιακό μοντέλο.

Το «Διάζωμα» συσπειρώνει τον ανθό της ελληνικής κοινωνίας, με μέγιστη υπομονή και μεθοδικότητα, και με μοχλό το δίκτυο των αρχαίων θεάτρων προτείνει επί της ουσίας ένα βιώσιμο, αναπτυξιακό μοντέλο με καύσιμο τις συνεργασίες. «Σε ό,τι λείπει το επιχειρείν είναι λειψό», είπε ο Σταύρος Μπένος, τον Απρίλιο του 2015 στην αρχαία Μεσσήνη, στη διάρκεια της συνάντησης των εταιρικών μελών του «Διαζώματος». Σε ένα γιγαντιαίο τραπέζι, το «Διάζωμα» είχε βάλει με την ιδιότητα του συνομιλητή ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας, από δημόσιους λειτουργούς έως τις τράπεζες, το Ίδρυμα Ωνάση, Νιάρχου, ΝΕΟΝ και Μποδοσάκη, εταιρείες όπως η Βίκος, ο Τιτάν, η Ζara, η McCain, ο Όμιλος Μυτιληναίου, η ΕΛΠΕΝ, η Ολυμπία Οδός, η Ιντεραμέρικαν, η ΑΒ Βασιλόπουλος και άλλες, που συμπύκνωσαν προτάσεις και θέσεις στο μείζον ζήτημα της μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας.
v

253KH6HJ6JLJ7575773

Στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης, με θέα προς το Ηρώον. Tο «Διάζωμα», ο Σταύρος Μπένος και ο Πέτρος Θέμελης ξεναγούν τα μέλη και τους φίλους του σωματείου σε αυτόν τον υποδειγματικό χώρο. Πηγή: Supplied
v

Η «συμμαχία» επιχειρήσεων, επιστημόνων, ιδρυμάτων και πολιτών, που προωθεί το «Διάζωμα» ως εγχειρίδιο αφύπνισης της χώρας, ενισχύεται από τις εμπεριστατωμένες προτάσεις και χαράξεις των βασικών στελεχών του «Διαζώματος», όπως είναι οι καθηγητές Βασίλης Λαμπρινουδάκης και Πέτρος Θέμελης. Να σημειωθεί ότι τις ανασκαφές στην αρχαία Μεσσήνη ενισχύει η Εθνική Τράπεζα, καθώς το νέο ΕΣΠΑ θέτει ως προϋπόθεση για χρηματοδότηση τις συνέργειες, την άμεση απόδοση των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία και τα προγράμματα βιωσιμότητας. Ήδη, εντάχθηκαν τα δύο πρώτα έργα της Πολιτιστικής Διαδρομής Ηπείρου: η Δωδώνη και τα Γίτανα Θεσπρωτίας.

Αυτή η «γονιμοποίηση μνημείων με οικονομία και κοινωνία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Μπένος, μπορεί να είναι «χρήσιμη πρώτη ύλη για εθνική διαβούλευση». Το «Διάζωμα», χωρίς κρατικά χρήματα, βοηθάει το κράτος παραδίδοντας μελέτες και προγράμματα.

Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια που ελπίζουμε να μη μείνει στα χαρτιά και να γίνει πραγματικότητα σαν αντίσταση στη διαρκή υποβάθμιση της χώρας εξαιτίας της πολιτικής των μνημονίων.

 


Translate this post