Τα όμορφα μαστιχόδεντρα όμορφα καίγονται

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι φωτιές στην Ελλάδα δεν ξεσπούν τυχαία, από αμέλεια ή κακοτυχία, αλλά από πρόθεση είτε για την οικοπεδοποίηση των δασών είτε για να ληφθεί κάποιου είδους αποζημίωση. Υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση πολύ πιο χειρότερη.

4423MB243MN6B2546
v

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ γεννώνται για την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε στη Χίο καίγοντας σχεδόν όλες τις καλλιέργειες μαστιχόδενδρων. Επειδή στην Ελλάδα είμαστε συνηθισμένοι στο να ξεσπούν πυρκαγιές το καλοκαίρι, ιδιαίτερα τις ημέρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι, λίγοι αναρωτιούνται για τα αίτια. Αν και μπαίνουν από τους ντόπιους για τους γνωστούς κερδοσκοπικούς λόγους, τις περισσότερες φορές αποδίδονται είτε σε αμέλεια είτε σε… Αμερικανούς ή Τούρκους πράκτορες.

Όπως σημειώνει ο ιστότοπος naftemporiki.gr, η πυρκαγιά στη Χίο εκδηλώθηκε γύρω στις 3:30 τη νύχτα, σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσας και Λιθίου κι εξαπλώθηκε γρήγορα, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα. Καλλιέργειες μαστιχόδενδρων κάηκαν μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα.

Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου, Ελάτα, Βέσσα και Λιθί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γ. Τούμπου, στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.
v

6423MB243MN6B2546

Χάρτης της Χίου με τα πολλαπλά μέτωπα φωτιάς που ξέσπασαν στο νότιο τμήμα του νησιού. Πηγή: News media
v

Στη Χίο θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

Ο υπουργός και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να συντονίσουν την έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

Πουθενά δεν αναφέρεται αν θα γίνουν έρευνες για τα αίτια. Ίσως επειδή τα γνωρίζουν…
v

Ξέσπασε τυχαία η μεγάλη αυτή πυρκαγιά;

Πράγματι, οι πυρκαγιές ξεσπούν είτε από φυσικά αίτια (π.χ. κεραυνοί) είτε από ανθρωπογενείς αιτίες (κάψιμο ξερών χόρτων, κάψιμο σκουπιδιών, βραχυκύκλωμα ηλεκτροφόρων καλωδίων κ.ά.). Λέγεται ότι η τελευταία περίπτωση, δηλαδή το βραχυκύκλωμα, είναι η αιτία της μεγάλης πυρκαγιάς στη Χίο – κάτι που ωστόσο αρνήθηκε έντονα και κατηγορηματικά η διοίκηση της ΔΕΗ.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Αμέλεια; Κακοτυχία; Ή μήπως εμπρησμός; Γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που πίσω από την «αμέλεια» ή την «κακοτυχία» κρύβεται κάποια εσκεμμένη ενέργεια.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία 50 χρόνια, από την «αμέλεια» και την «κακοτυχία» που οδηγούσε στο κάψιμο τεραστίων δασικών εκτάσεων και στη συνέχεια στην καταπάτησή τους από ιδιώτες έγινε στην Ελλάδα πλούσιος ο μισός πληθυσμός.

Στη Χίο η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ταχύτατα απειλώντας μια έκταση 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καίγοντας σχεδόν όλο το νότιο τμήμα του νησιού και 18.000 στρέμματα γης και καθιστώντας άκρως αναποτελεσματικές τις προσπάθειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, των εθελοντών αλλά και των δύο αεροσκαφών και των έξι ελικοπτέρων.
v

7423MB243MN6B2546

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016. Στο Λιθί η φωτιά έφτασε μέχρι την παραλία. Photo: ΕPΑ. Πηγή: Supplied
v

Θα το ξαναπούμε ακόμη μία φορά: ξέσπασε τυχαία η μεγάλη αυτή πυρκαγιά στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων; Ή μήπως είναι μια απονενοημένη πράξη των ίδιων των κατοίκων της Χίου που, χρεωμένοι και απελπισμένοι, βλέπουν ότι δεν έχουν πλέον καμία ελπίδα επιβίωσης στην Ελλάδα της υποταγής και των μνημονίων;

Ερώτημα θέτουμε. Η αλήθεια είναι πάντως ότι τα τελευταία χρόνια η Χίος και οι μαστιχοπαραγωγοί της αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

Ο ασκός του Αιόλου για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) άνοιξε τον Αύγουστο του 2013, με τη συζήτηση για κατάργηση των αναγκαστικών συνεταιρισμών της χώρας, κατόπιν απαίτησης των ξένων.

Ο αναγκαστικός χαρακτήρας της Ένωσης αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξης και της δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Με την κατάργηση της αναγκαστικότητας, η ΕΜΧ χάνει το μονοπώλιο διακίνησης της μαστίχας, αφού «ο καθένας πλέον μπορεί να δίνει το μαστίχι του όπου θέλει με αποτέλεσμα να ζημιωθεί και η Ένωση αλλά και οι παραγωγοί της, ενώ μέχρι τώρα την αποκλειστική διακίνηση του προϊόντος είχε η ΕΜΧ».

Η αναγκαστικότητα, που προστάτευε του μαστιχοπαραγωγούς, καταργήθηκε οριστικά το Μάρτιο του 2016 με νομοσχέδιο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου, της κυβέρνησης Τσίπρα. Προηγουμένως είχαν υπάρξει καταγγελίες από τους μαστιχοπαραγωγούς για την ανάθεση του μάρκετινγκ σε ανταγωνίστρια εταιρεία, της οποίας βασικός μέτοχος ήταν κάποια τράπεζα, αλλά και για την ανάμειξη πολιτικών.

Με άλλα λόγια, η κατάργηση της αναγκαστικότητας σημαίνει ότι καθένας τώρα στον πλανήτη, π.χ. μια εταιρεία που βγάζει τσιχλόφουσκες, μπορεί να ονομάσει το προϊόν του μαστίχα.

Με την καταστροφική αυτή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι Χιώτες χάνουν ένα δικαίωμα που είχαν «από την εποχή της σφικτής διαχείρισης των Μαονέζων της Γενουοκρατίας και της σκληρής και ακριβοπληρωμένης  διαχείρισης, με προνόμια και φιρμάνια από τους προκρίτους των Μαστιχοχωρίων επί Τουρκοκρατίας».

Η καταστροφική για το μέλλον του νησιού πυρκαγιά σξέσπασε σε μια Ελλάδα κατεχόμενη, με κυβερνήσεις που είναι ανδρείκελα και υπηρέτες των ξένων στους οποίους εκχωρούν όλο τον πλούτο της χώρας. Σε μια Ελλάδα από την οποία έφυγαν τα τλευταία χρόνια 450.000 νέοι, αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, σε μια Ελλάδα με 2.000 αυτοκτονίες το χρόνο, σε μια Ελλάδα όπου σχεδόν καθημερινά κάποιος θα σκοτώσει κάποιον άλλον για να του πάρει 100 ευρώ.

Τι να σκεφτούμε επομένως για τις φωτιές; Τις έβαλαν ξένοι ανταγωνιστές; Μήπως πράκτορες της κυβέρνησης για να κάμψουν την αντίσταση των μαστιχοπαραγωγών; Ή μήπως μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν φωτιά στα υπάρχοντά τους, τα οποία έτσι κι αλλιώς θα τα χάσουν;

Πώς αντιδρά κανείς μπροστά στη συντελούμενη καταστροφή του έθνους;

 


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Translate this post