Τα κλειδιά της χώρας στα χέρια πλέον των ξένων

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πολωνός ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που θα βάλει χέρι στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Ετοιμάζεται σφαγή επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που έχουν κόκκινα δάνεια, μετά την αλλαγή της διοίκησης του ΤΧΣ.

321BV54VBM6VB65BM65

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο νέος επικεφαλής του Ταμείου, που πιθανότατα θα είναι ο εικονιζόμενος Μάρεκ Μπέλκα, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας. Πηγή: Supplied
v

ΟΧΙ ΜΟΝΟ του τραπεζικού συστήματος, αλλά όλης της χώρας τα κλειδιά βρίσκονται πλέον στα χέρια των ξένων. Η αρχή έγινε με τις παραιτήσεις που υπέβαλαν χθες τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Συγκεκριμένα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο διευθύνων σύμβουλος, Άρης Ξενόφος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Κουτσός, και ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας, Αναστάσιος Γάγαλης.
Τις παραιτήσεις αυτές είχε αξιώσει ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αναφορικά με τους αντικαταστάτες τους, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει ότι θα επιλεγούν στελέχη τραπεζών από το εξωτερικό. Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος επικεφαλής του Ταμείου, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός Μάρεκ Μπέλκα.
Μετά τον διορισμό του επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα ακολουθήσουν οι αντικαταστάσεις των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Τις παραιτήσεις των μελών του ΤΧΣ ζήτησε επιτροπή που απαρτίζεται από τους  Francesco Papadia πρόεδρο της Επιτροπής, Júlia Király μέλος, Eric Rajendra μέλος, Παναγιώτη Δουμάνογλου μέλος, Αιμίλιο Αυγουλέα μέλος, Peter Yngwe μέλος.
Ως δικαιολογία προβάλλεται η αδυναμία της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επιβάλει στις διοικήσεις των 4 τραπεζών, στις οποίες είναι βασικός μέτοχος (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η εν λόγω επιτροπή, η οποία ορίσθηκε από την Τρόiκα και είχε ως βασικό της έργο την ετήσια αξιολόγηση των μελών του γενικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου, βάσει κριτηρίων που καθορίζει η ίδια, διαπίστωσε ότι η διοίκηση του ΤΧΣ επέδειξε απαράδεκτη ανεκτικότητα έναντι των επικεφαλής των τραπεζών σε κραυγαλέες περιπτώσεις ρύθμισης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
Μάλιστα, η επιτροπή θεωρεί ότι οι συμπεριφορές αυτές εκδηλώνονταν με την προκλητική ανοχή, αν όχι κάλυψη, και από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στόχος τώρα της νέας διοίκησης του ΤΧΣ, που όπως είπαμε θα αποτελείται αποκλειστικά από ξένους, είναι να καταφέρει στο μέτρο που της αναλογεί να «βάλει μια τάξη» στο «αμαρτωλό» σύστημα διαπλοκής μεταξύ τραπεζιτών και επιχειρηματιών, το οποίο ευθύνεται εξίσου με την ύφεση των τελευταίων ετών, για την υπερχρέωση εταιρειών, πολλές από τις οποίες οδηγούνται σε πτώχευση, ενώ οι επιχειρηματίες παραμένουν προκλητικά στο απυρόβλητο.
Με άλλα λόγια, αναμένεται υφαρπαγή επιχειρήσεων και σφαγή των Ελλήνων επιχειρηματιών, με το αιτιολογικό ότι είναι «διαπλεκόμενοι». Η αυτοκτονία του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Jetoil, Κυριάκου Μαμιδάκη, δείχνει τι πρόκειται να επακολουθήσει.
Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο Τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και ψήφισαν όλα σχεδόν τα κόμματα της Βουλής.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν στο πρόσφατο παρελθόν ανοίξει υποκαταστήματα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ – την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία. Τώρα άτομα από τις χώρες αυτές πρόκειται να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες των ελληνικών τραπεζών.
Και ο εφιάλτης δεν έχει τέλος…
ν

 


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Translate this post