Ελλάδα: Μόνο ο αέρας δεν φορολογείται ακόμη

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το μόνο που δεν φορολογείται στην Ελλάδα είναι ο αέρας, γράφει δηκτικά ο Guardian, για τη νέα φοροκαταιγίδα που έρχεται.

532KGH254K5HHJ5676

Η Ελλάδα ξεπουλιέται προκειμένου να μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη της. Πηγή: Supplied
v

ΕΝΑ ΧΛΕΥΑΣΤΙΚΟ κείμενο για την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα από την «αριστερή κυβέρνηση» Τσίπρα, φιλοξενεί η έγκριτη εφημερίδα The Guardian στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Στο κείμενο, της Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτριας στην Αθήνα, γίνεται περιγραφή του νέου δυσβάστακτου πακέτου φορολόγησης ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί την ερχόμενη Κυριακή. Η δημοσιογράφος τονίζει ότι τόσο ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας όσο και οι δανειστές είναι δυσαρεστημένοι με το ότι «η αριστερή κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πιστωτές», βασιζόμενη στη βαριά φορολογία.

Και η δημοσιογράφος μεταφέρει σχόλιο ενός αναλυτή: «Το μόνο πράγμα που δεν φορολογείται είναι ο αέρας που αναπνέουμε».

Γιατί όμως αυτή η βαριά φορολογία; Διότι η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση να πληρώνει ετησίως μόνο για τόκους 7 δισ. ευρώ στους δανειστές, δηλαδή περίπου 600 εκατομμύρια το μήνα (!) ένα ιλιγγιώδες ποσό το οποίο δεν μπορεί να συλλεχθεί παρά μόνο με τη σφαγή και τον εξανδραποδισμό ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Στο μεταξύ οι νέοι της χώρας μεταναστεύουν ή σκέπτονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, καθώς εδώ δεν έχουν πια καμιά ελπίδα…
v

Το κείμενο του Guardian

«Οι Έλληνες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα περισσότερους φόρους καθώς η αριστερή κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πιστωτές που αποφασίζουν για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας.

Η ανάγκη να εισπραχθούν επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ σε έσοδα για να αποδεσμευθούν επιπλέον χρήματα, έχει επιφέρει μια σειρά από νέους φόρους. Από έναν ειδικό φόρο που αφορά την εισαγωγή καφέ μέχρι επιπλέον επιβαρύνσεις στις κρατήσεις ξενοδοχείων αλλά και φόρο κατανάλωσης στη μπύρα. Μάλιστα ο καφές θα φορολογείται διαφορετικά, ανάλογα με το αν είναι καβουρδισμένος ή ακαβούρδιστος.

«Το μόνο πράγμα που δεν φορολογείται είναι ο αέρας που αναπνέουμε», είπε ένας τηλεοπτικός αναλυτής, περιγράφοντας τους νέους φόρους.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν φαίνεται να προσπάθησαν και πολύ για να βρουν άλλους τρόπους. Άλλωστε από το υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος έχουν μια πανοραμική θέα της με τις καφετέριες, όπου οι Έλληνες συχνά κάθονται για ώρες πάνω από ένα ποτήρι καφέ.

Φαίνεται ότι το θέαμα αυτό τους ενέπνευσε και τους οδήγησε στο να προτείνουν μια επιπλέον επιβάρυνση 20% στο λαϊκό αφέψημα. Αλλά και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βρίσκονται στο στόχαστρο ενός ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, είναι το τελευταίο μιας σειράς από προαπαιτούμενες δράσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μια αξιολόγηση που έχει ήδη καθυστερήσει πολύ και αποτελεί «κλειδί» για να παραμείνει η χώρα στην επιφάνεια.

Τα μέτρα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 24 Μαΐου, όπου ενδεχομένως να εκταμιευθεί ένα ποσό που μπορεί να φτάσει και τα 12 δισ. ευρώ. Η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την χρεοκοπία στην περίπτωση που δεν αποπληρώσει ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ, καθώς και άλλα χρέη που έχει τον Ιούλιο.

Ο κατάλογος των νέων φόρων δεν σταματά στον καφέ, τα τσιγάρα και τη μπύρα. Ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες στα καύσιμα, τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο.

Η συνδρομητική τηλεόραση επίσης θα επιβαρυνθεί με αυξημένο φόρο, ενώ επιπλέον φόρος που θα κυμαίνεται από 2 έως 4 ευρώ το κεφάλι θα επιβληθεί στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία τριών ή περισσότερων αστέρων. Θα εισαχθεί επίσης φόρος επί των ενοικιαζόμενων δωματίων. Ο ΦΠΑ –που βρίσκεται ήδη στο 23% και είναι ο υψηλότερος στην ευρωζώνη– θα αυξηθεί από 1ης Ιουνίου στο 24% και θα αφορά τα τρόφιμα, τα παγωτά, τις ταβέρνες, τα ταξί, καθώς και τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οι αυξήσεις φόρων ύψους 1% του ΑΕΠ αποτελούν τμήμα ενός πακέτου αλλαγών που η παρούσα κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την ΕΕ και το ΔΝΤ τους τελευταίους εννέα μήνες.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται ένα περαιτέρω πακέτο έκτακτων μέτρων λιτότητας ύψους 3,6 δισ. για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Τα μέτρα που θα λάβουν τη μορφή ενός αυτόματου δημοσιονομικού κόφτη θα συμπεριληφθούν επίσης στο νομοσχέδιο.

Οι φόροι στην Ελλάδα στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις υπερβαίνουν τους φόρους σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, κάτι που αναγκάζει πολλές εταιρίες να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται στη φορολόγηση είναι κάτι που έχει εξοργίσει όχι μόνο την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και τους δανειστές, αρκετοί από τους οποίους πιστεύουν ότι η φορολογία θα σκοτώσει κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης εν τη γενέσει της.

Στα ΜΜΕ, οι ειδικοί έχουν πολλά να συζητήσουν. Στους δρόμους ωστόσο, όπου τα επίπεδα της ανεργίας και της φτώχειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, πολλοί έχουν ξεμείνει πλέον από λόγια…»

 


Translate this post