Ανακαλύφθηκε ναυάγιο με σπάνιες αρχαιότητες

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

 

Σπάνια χάλκινα αντικείμενα, μέρος ενός μεγαλύτερου βυθισμένου θησαυρού της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, ήρθαν στο φως από δύτες του Ισραήλ.

25235HJHJ6JH6724K638

Το εμπορικό πλοίο με τους θησαυρούς βυθίστηκε κατά την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο, 1.700 χρόνια πριν, έξω από τις ακτές της Καισάρειας. Photo: Dan Balilty / AP. Πηγή: Supplied
v

ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ανακάλυψη έκαναν Ισραηλινοί δύτες, την μεγαλύτερη κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες με αντικείμενα της ρωμαϊκής περιόδου, φέρνοντας στο φως ανεκτίμητες αρχαιότητες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα 16 Μαΐου.

Οι θησαυροί ανακαλύφθηκαν τον περασμένο μήνα από τους δύτες Ran Feinstein και Ofer Raanan όταν εντελώς τυχαία έπεσαν πάνω σε ένα αρχαίο ναυάγιο κοντά στο λιμάνι της Καισάρειας.

«Μας πήρε μερικά λεπτά μέχρι να καταλάβουμε τι συνέβαινε», λέει ο Raanan. Άφησαν το πρώτο εύρημα στο βυθό της θάλασσας, όπως το βρήκαν μισοχωμένο στη λάσπη του βυθού, αλλά στη συνέχεια, όταν έπεσαν πάνω σε ένα δεύτερο, συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για κάτι ιδιαίτερο και το έφεραν στην επιφάνεια. Αργότερα ψάχνοντας στην περιοχή ανακάλυψαν περισσότερα αρχαία αντικείμενα.

Η Καισάρεια (λατ. Caesarea Maritima, δηλ. «Παράλιος Καισάρεια» και Caesarea Palaestina, δηλ. «Καισάρεια της Παλαιστίνης») ήταν αρχαία ρωμαϊκή πόλη και λιμάνι που χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Μέγα μεταξύ 25 και 13 π.Χ. Τα ερείπιά της βρίσκονται σήμερα στη μεσογειακή ακτή του Ισραήλ, στο μέσο της διαδρομής ανάμεσα στις πόλεις Τελ Αβίβ και Χάιφα και αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο. Δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκεται η σύγχρονη ισραηλινή πόλη Κεσαρίγια (Qesarya).
v

26235HJHJ6JH6724K638

Ο επικεφαλής του τμήματος Θαλάσσιας Αρχαιολογίας του Ισραήλ, Jacob Sharvit, κρατά μια χάλκινη λυχνία με την μικρογραφία αγάλματος του Sol Invictus, του ανίκητου θεού Ήλιου. Photo: Dan Balilty / AP. Πηγή: Supplied
v

27235HJHJ6JH6724K638

Ρωμαϊκό αγαλματίδιο χορεύτριας με τη χαρακτηριστική κόμμωση της ύστερης ρωμαϊκής περίοδου (250 μ.Χ.– 550 μ.Χ.). Photo: Dan Balilty / AP. Πηγή: Supplied
v

Οι δύτες ανέσυραν από το βυθό σπάνια κομμάτια χάλκινων ειδωλίων, προτομές αγαλμάτων, ζωόμορφα διακοσμητικά αντικείμενα, φωτιστικά, βάζα και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, άγκυρες, καθώς και νομίσματα των αυτοκρατόρων Μεγάλου Κωνσταντίνου και Λικίνιου.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι όλα τα αντικείμενα της ίδιας εποχής. Κάποια ανήκουν χρονολογικά στον τέταρτο αιώνα, ενώ άλλα προέρχονται από τον πρώτο και δεύτερο αιώνα.

Το πλοίο που τα μετέφερε συνάντησε ισχυρή καταιγίδα και οι ναύτες έριξαν τις άγκυρες προσπαθώντας να το σώσουν. Ωστόσο, οι προσπάθειές τους απέτυχαν και το πλοίο βυθίστηκε, παρασύροντας στο βυθό το φορτίο του, που παρέμεινε εκεί για 1.700 χρόνια.
v

37235HJHJ6JH6724K638

Αυτές οι χρωματισμένες χάλκινες προτομές είναι μέρος των ρωμαϊκών αρχαιοτήτων που ανασύρθηκαν πρόσφατα έξω από το λιμάνι της Καισάρειας στο Ισραήλ. Photo: Dan Balilty / AP. Πηγή: Supplied
v

Divers Discovered a Spectacular, Ancient and Important Cargo

of a Shipwreck – Ceasaria
v

 


Translate this post