Στήβεν Χόκινγκ: Μη μιλάτε σε εξωγήινους

Κατηγορία Εξωγήινη Έρευνα

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τι έκανε έναν διάσημο φυσικό, όπως ο Στήβεν Χόκινγκ, να υποστηρίξει ότι υπάρχουν εξωγήινοι και πως αντί να προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, θα ήταν καλύτερα να αποφεύγαμε κάθε επαφή;

417890364908733
v

O ΔΙΑΣΗΜΟΣ θεωρητικός φυσικός υποστηρίζει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν εξωγήινοι, αλλά αντί να τους αναζητάμε, καλύτερα θα ήταν να αποφεύγαμε κάθε επαφή μαζί τους. Αυτό ανέφερε μιλώντας σε μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ που παρουσίασε το Discovery Channel το 2010. Όχι μόνο υπάρχουν μορφές ζωής σε άλλους πλανήτες, αλλά ίσως και στο κέντρο κάποιων αστερισμών και ίσως εν κινήσει στο διάστημα.
Το σκεπτικό του κορυφαίου επιστήμονα είναι απλό. Το σύμπαν έχει 170 δισεκατομμύρια γαλαξίες με τον καθένα να περιέχει εκατοντάδες εκατομμύρια άστρα. Σε ένα τόσο αχανές μέρος είναι δύσκολο να θεωρήσουμε ότι η Γη είναι ο μοναδικός πλανήτης όπου έχει αναπτυχθεί ζωή.
«Η μεγάλη πρόκληση είναι να φανταστούμε με τι θα μοιάζουν οι εξωγήινοι αυτοί», λέει ο Χόκινγκ, προσθέτοντας ότι ίσως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της Γης και να συνεχίσουν το δρόμο τους.
«Δεν έχουμε παρά να δούμε τους εαυτούς μας για να καταλάβουμε ότι οι εξελιγμένες μορφές ζωής είναι μάλλον επικίνδυνες. Τους φαντάζομαι να ζουν σε τεράστια διαστημόπλοια, έχοντας εξαντλήσει κάθε φυσικό πόρο στον πλανήτη τους. Τέτοιου τύπου εξελιγμένες μορφές εξωγήινων θα μπορούσαν να ζουν σαν νομάδες και να ψάχνουν έναν πλανήτη για να τον κατακτήσουν και να τον αποικήσουν». Και καταλήγει λέγοντας ότι το να προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με εξωγήινες φυλές είναι «λίγο παρακινδυνευμένο».
«Αν οι εξωγήινοι μας επισκεφθούν ποτέ, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο με εκείνο της ανακάλυψης της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Ήταν κάτι που δεν ωφέλησε ιδιαίτερα τους Ινδιάνους».
Αν και εκφρασμένη με απλά λόγια ώστε να είναι κατανοητή, η διάκριση που κάνει ο Χόκινγκ είναι σημαντική: δεν υπάρχουν μόνο “καλοί” εξωγήινοι, αλλά υπάρχουν και “κακοί”.
v

027890364908516
v

Η αντίληψη ότι υπάρχουν μόνο “καλοί” εξωγήινοι στηρίζεται εν πολλοίς στις παραδόσεις αρχαίων λαών, όπως οι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι και οι Σουμέριοι, οι οποίοι απέδιδαν την αρχή του πολιτισμού τους στην έλευση κάποιων “θεών από τα άστρα”.
Ο Χόκινγκ έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή, και οι απόψεις του επιβεβαιώθηκαν από μια σειρά επιστημονικών επιτυχιών από το 1995 έως σήμερα, όπως η ανακάλυψη πάνω από 450 πλανητών με τα χαρακτηριστικά και τις συνθήκες της Γης, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μακρινά άστρα.
Έως τώρα όσοι έχουν ανακαλυφθεί είναι πολύ μεγαλύτεροι από τη Γη, αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός ότι τα τηλεσκόπιά μας δεν είναι αρκετά ευαίσθητα για να εντοπίσουν πλανητικά σώματα στο μέγεθος του δικού μας πλανήτη.
v

Πέρα από τη φαντασία μας

Μια άλλη επαναστατική ανακάλυψη είναι το γεγονός ότι πολλές μορφές ζωής πάνω στη Γη αποδείχθηκαν ικανές να επιβιώσουν και στα πιο ακραία και εχθρικά περιβάλλοντα. Αυτές οι μορφές ζωής μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα σημεία του σύμπαντος. Ο καθηγητής Μπράιαν Κοξ στη σειρά “Θαύματα του Ηλιακού Συστήματος” που προβλήθηκε στο κανάλι του BBC, υποστηρίζει ότι πιθανά μέρη όπου μπορεί να υπάρχει ζωή είναι ο Άρης, η Ευρώπη (ένα από τα φεγγάρια του Δία), και ο Τιτάνας (ένα από τα φεγγάρια του Κρόνου).
Το 1976 ο Αμερικανός αστρονόμος και αστροφυσικός Καρλ Σαγκάν πρότεινε ότι μορφές ζωής με οργανική χημεία που βασίζονται στην υγρή αμμωνία (και όχι στο νερό όπως γίνεται στη Γη) θα μπορούσαν να επιβιώσουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Δία.
Παρ’ όλα αυτά, ο αστρονόμος Λορντ Ρις επισημαίνει ότι οι εξωγήινοι βρίσκονται πέρα από την ανθρώπινη αντίληψη.
«Υποψιάζομαι ότι υπάρχει ζωή και ευφυΐα στο σύμπαν σε μορφές τις οποίες είναι αδύνατο να συλλάβει το μυαλό μας» και προσθέτει: «Όπως ένας χιμπαντζής δεν μπορεί να καταλάβει την κβαντική θεωρία, υπάρχουν όψεις της πραγματικότητας οι οποίες είναι πέρα από τις δυνατότητες αντίληψης του ανθρώπινου μυαλού».
Αλλά τι γίνεται με τις ανώτερες μορφές ζωής; Μπορούμε να φανταστούμε ένα ευφυές είδος που δεν υπακούει στον κανόνα των οργανικών ενώσεων; Ναι, απαντούν πολλοί ερευνητές, αναφερόμενοι στη θεωρία ότι υπάρχουν εξωγήινα σκάφη που δεν είναι απλώς οχήματα, αλλά είναι τα ίδια ένα άγνωστο είδος ζωής. Αν τα εξωγήινα σκάφη είναι ζωντανές οντότητες και “κατοικούν” πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης, τότε θα μπορούσαν να κινούνται ανάμεσα στους πλανήτες και κάποια από αυτά να είναι ευφυή.
ν

 


Translate this post