Τέσσερις στάσεις δύναμης των Αζτέκων

Κατηγορία Αρχαία Μυστήρια, OPEN MIND

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  1|5

Από την Αναστασία Νάνου

 

Τέσσερις στάσεις δύναμης για την απόκτηση δύναμης και διαύγειας, για εξάγνιση και μεταμόρφωση του εαυτού μέσω διαλογισμού.

Αγάλματα από γρανίτη του πολιτισμού των Αζτέκων σε στάσεις δύναμης. Εθνικό Ανθρωπολογικό Μουσείο της Πόλης του Μεξικού. Image: Supplied
ν

ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ τα αγάλματα και τις επιγραφές των Μάγια και των Αζτέκων, αλλά και άλλων προκολομβιανών πολιτισμών –Τολτέκων και Μοτσέ– που απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές σε συγκεκριμένες στάσεις, μια Αμερικανίδα ανθρωπολόγος, η δρ. Φελίσιτας Γκούντμαν (1914-2005), ειδική στον σαμανισμό, ανακάλυψε ότι αυτές οι στάσεις που σε εμάς φαίνονται αλλόκοτες, δεν είναι τυχαίες, αλλά βοηθούν στην επίτευξη μιας ανώτερης διαλογιστικής κατάστασης: δηλαδή της έκστασης. Με άλλα λόγια, αποτελούν ένα εγχειρίδιο σαμανισμού!
Εκτελώντας η ίδια τις στάσεις αυτές και πείθοντας και μερικούς συνεργάτες και συναδέλφους της να κάνουν το ίδιο, μπόρεσε να αποδείξει ότι, συνδυάζοντας τις διάφορες στάσεις με την αναπνοή και με μουσική υπόκρουση κρουστών, ο καθένας από τους “διαλογιζόμενους” είχε παρόμοιες εμπειρίες, διαφορετικές όμως για την κάθε στάση.
Εμείς σας προτείνουμε τέσσερις απ’ αυτές (της Δύναμης, της Εξάγνισης, της Μεταμόρφωσης και της Διαύγειας), για τέσσερις διαφορετικούς σκοπούς. Καθεμιά από τις στάσεις έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Διαλέξτε εκείνη που σας φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα, ή δοκιμάστε τες όλες σε διαφορετικές ημέρες. Πριν εκτελέσετε κάποια στάση διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και μελετήστε καλά τις εικόνες. Ύστερα αφεθείτε: θα μπείτε σε μια διαλογιστική κατάσταση, μεστή εμπειριών.
ν

H επιλογή του σωστού τόπου

Διαλέξτε μια γωνιά του σπιτιού σας που μπορεί να μεταβληθεί σε ένα ιερό χώρο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Πρέπει να είναι ένα ήσυχο σημείο, όπου θα είστε απόλυτα σίγουροι πως δεν θα σας ενοχλήσουν. Μπορείτε αν θέλετε να τοποθετήσετε στο μέρος αυτό μερικά αντικείμενα που θα αποτελούν για σας ένα ψυχολογικό βοήθημα, θυμίζοντάς σας τη σημασία αυτού που πάτε να επιχειρήσετε: για παράδειγμα, κρυστάλλους, κεριά ή κάποια άλλα σύμβολα. Αυτά πρέπει να ενισχύουν την εντύπωση ότι βρίσκεστε σε έναν τόπο πραγματικά ιερό, προορισμένο για έναν ειδικό σκοπό.
Σας συνιστούμε να κάψετε κάποιο θυμίαμα για να εξαγνιστείτε εσείς και ο χώρος. Μια ή δυο ώρες πριν από το διαλογισμό αποφύγετε να φάτε οποιαδήποτε τροφή. H νηστεία υπήρξε από την αρχαιότητα ένα μέσον για τη διευκόλυνση της μετάβασης σε μια διαφορετική κατάσταση συνείδησης. Αν είναι δυνατόν ετοιμάστε οι ίδιοι τον “ιερό τόπο” σας και εξαγνίστε τον καίγοντας θυμίαμα ή φασκόμηλο ανακατεμένο με κέδρο.
Αν διαλέξετε αυτά τα θυμιάματα, χρησιμοποιήστε ένα χοντρό κοίλο κοχύλι (με ένα πέτρινο πιάτο από κάτω για να μην καεί το κοχύλι) ή μια κούπα από κάποιο πυρίμαχο υλικό και προχωρήστε ως εξής: βάλτε φωτιά στα βότανα μέσα στο κοχύλι, έπειτα σβήστε τη φωτιά και αφήστε τα να καίγονται σιγά-σιγά και να καπνίζουν. Ύστερα χρησιμοποιώντας ένα φτερό ή την παλάμη του χεριού σας στρέψτε τον καπνό προς το πρόσωπό σας, το λαιμό και την καρδιά, έτσι ώστε να εξαγνίσετε τα ενεργειακά πεδία που βρίσκονται κοντά στο σώμα σας. Κατόπιν διαλέξτε τη στάση την οποία θέλετε να εκτελέσετε και δώστε στο σώμα σας λίγα λεπτά περιθώριο για να βεβαιωθείτε ότι η στάση είναι τέλεια και ότι το σώμα σας την εκτελεί άνετα.
ν

Αγάλματα με τέτοιες στάσεις, όπως αυτό δεξιά που προέρχεται από το Tεοτιχουακάν, αποτελούσαν για τους ιστορικούς ένα άλυτο μυστήριο. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι απεικονίζουν στάσεις δύναμης. Image: Supplied
ν

Κατά την εκτέλεση της άσκησης

Έχοντας πάρει τη σωστή στάση, ακολουθήστε μια μικρή αναπνευστική άσκηση για να βοηθήσετε τη συγκέντρωση του νου. Στρέψτε την προσοχή σας στον αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από τα ρουθούνια, ενώ αναπνέετε ήρεμα, χωρίς πίεση. Δεν είναι ανάγκη να εκτελέσετε αναπνοές ιδιαίτερα βαθιές· απλώς μια σειρά από απλές εισπνοές και εκπνοές.
Τα αισθήματα που θα έχετε κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν θα είναι πάντα τα ίδια. Μπορεί να αντιληφθείτε μια διαφορά στη θερμοκρασία του σώματος, να νιώσετε ότι ταλαντεύεστε ή ότι λικνίζεστε, ή ακόμη να νιώσετε μια δυνατή ενέργεια να διαπερνάει ολόκληρο το σώμα σας.
Δώστε προσοχή στα διάφορα αισθήματα που δοκιμάζετε και αφήστε τις σκέψεις που λίγο-πολύ θα παρουσιάζονται στο νου σας, να κυλήσουν χωρίς να σταματάτε σ’ αυτές.
Στο τέλος της άσκησης αλλάξτε στάση και μείνετε ακίνητοι, χαλαρώνοντας μερικά λεπτά. Ίσως νιώσετε ότι είναι ενοχλητικό να βγείτε από αυτή τη διαλογιστική κατάσταση, και ειδικά αν η στάση που έχετε διαλέξει είναι πολύ αναπαυτική. Στην περίπτωση αυτή μην βιάζεστε να ξαναπιάσετε απότομα επαφή με την πραγματικότητα. Αφήστε τον εαυτό σας να επιστρέψει βαθμιαία στη φυσιολογική συνείδηση, γευόμενοι το αίσθημα της ευεξίας, της γαλήνης και της ενέργειας που σας μεταδίδει το σώμα σας.
ν

Ο επιβλητικός όγκος της Πυραμίδας του Ήλιου στο Τεοτιχουακάν του Μεξικού δεσπόζει στη Λεωφόρο των Νεκρών. Στις πλευρές της λεωφόρου μπορεί να δει κανείς τις μικρότερες τελετουργικές δομές. Photo: BBC. Πηγή: Supplied
ν

Το τέλος της εμπειρίας

Πιθανόν κατά τη διάρκεια του διαλογισμού να συμβεί μια ελαφρά μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, κυρίως αν έχετε τάση για υπογλυκαιμία.  Επιστρέφοντας, λοιπόν, στην κατάσταση της φυσιολογικής συνείδησης είναι πιθανό να νιώσετε κάποια ζάλη ή ένα κενό στο στομάχι. Γι’ αυτό πάρτε κάτι που να περιέχει υδατάνθρακες και που αφομοιώνεται εύκολα, όπως για παράδειγμα χυμό φρούτων ή ένα κράκερ. Αν και δεν είναι συνηθισμένα, τα προβλήματα αυτά είναι πιθανά. Γι’ αυτό αν θέλετε να ακολουθήσετε αυτό το είδος διαλογισμού καλά θα κάνετε να εκτελείτε τις στάσεις παρέα με κάποιον άλλον, τουλάχιστον τις πρώτες φορές.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να νιώσετε κάποια αλλαγή στη θερμοκρασία του σώματος. Κυρίως όταν εκτελούνται οι στάσεις της Δύναμης και της Μεταμόρφωσης, το σώμα μπορεί να γίνει υπερβολικά κρύο.
Στις άλλες στάσεις είναι ενδεχόμενο να επικρατήσει ένα πιο φυσιολογικό αίσθημα δροσιάς και φρεσκάδας. Όμως όταν βγείτε από την κατάσταση του διαλογισμού, τότε το σώμα θα ξαναβρεί τη φυσιολογική θερμοκρασία του πολύ γρήγορα.
Σας προτείνουμε να μην εκτελείτε τις στάσεις αυτές όλες μαζί μέσα σε μια μέρα, ή μια διαφορετική στάση καθημερινά. Οι στάσεις δύναμης έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν συνοδεύονται και από κάποια άλλη άσκηση εσωτερικής ανάπτυξης, όπως είναι ο καθημερινός διαλογισμός, η ανάλυση των ονείρων, το κράτημα ενός πνευματικού ημερολογίου ή η ανάγνωση ιερών κειμένων. Κατά συνέπεια είναι προτιμότερο να ακολουθείτε μια πνευματική άσκηση για μια μεγάλη χρονική περίοδο.
Αυτό θα σας επιτρέψει με τον καιρό να βελτιώσετε την ικανότητα της κρίσης σας, τη σοφία σας και τη δυνατότητα αυτοβελτίωσης· θα σας βοηθήσει επίσης να αυξήσετε την ενέργειά σας.
ν

#1: Η στάση της Δύναμης >

#2: Η στάση της Εξάγνισης >

#3: Η στάση της Μεταμόρφωσης >

#4: Η στάση της Διαύγειας >

 

© 2014 Youmagazine.gr

 


1 2 3 4 5

Translate this post