Τέσσερις στάσεις δύναμης των Αζτέκων

Κατηγορία Αρχαία Μυστήρια, OPEN MIND

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  2|5

Από την Αναστασία Νάνου

 

#1: Για την απόκτηση δύναμης

Ξύλινο αγαλματίδιο γονατισμένου ιερέα των Μάγια. “Treasures of Sacred Maya Kings” Μητροπολιτικό Μουσείο Τεχνών Νέας Υόρκης. Πηγή: Supplied
ν

Η στάση της Δύναμης.

H ΘΕΣΗ αυτή είναι εμπνευσμένη από ένα ξύλινο αγαλματίδιο των Μάγια που απεικονίζει έναν γονατισμένο ιερέα. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του αγαλματίδιου είναι το γεγονός ότι διατηρήθηκε επί αιώνες στις πεδιάδες της Κεντρικής Αμερικής, όπου το ξύλο συνήθως σαπίζει πολύ γρήγορα. O ιερέας των Μάγια προετοιμάζεται κατά τα φαινόμενα να περάσει από τη δοκιμασία ενός τελετουργικού παιχνιδιού με μπάλα, πολύ διαδεδομένο σε εκείνο τον πολιτισμό.
Γύρω στους γοφούς φοράει μια προστατευτική πανοπλία που πρέπει να χρησίμευε για να χτυπάει την μπάλα από καουτσούκ, που ήταν σκληρή και βαριά. Οι παίκτες δεν επιτρεπόταν να αγγίζουν την μπάλα με τα χέρια. Οι κανόνες όριζαν ότι έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο ο γοφός και ο ώμος.
H μπάλα έπρεπε να περάσει μέσα από ένα στεφάνι, όχι πολύ μεγαλύτερο από την ίδια, που ήταν τοποθετημένο ψηλά πάνω στο φράκτη που περιέβαλε την περιοχή παιχνιδιού. Αυτό το παιχνίδι δεν ήταν απλώς ένα άθλημα, αλλά ένα είδος μύησης.
Στο βιβλίο Πόπολ Bου, που μιλάει για τους μύθους των Μάγια, αναφέρεται ότι δυο ήρωες ήταν αναγκασμένοι να παίξουν αυτό το παιχνίδι ενάντια στους Κυρίους της Ξιμπάλμπα, τους αντιπροσώπους της Κόλασης. Στο τέλος του αγώνα, ένας από τους παίκτες θα θυσιαζόταν· αυτό ήταν ίσως η αρχή του ταξιδιού του ήρωα στον Άδη, το οποίο περιγράφεται στο ίδιο έργο. Κατά πάσα πιθανότητα, ο ιερέας του αγάλματος προετοιμάζεται γι’ αυτό ακριβώς το παιχνίδι και συγκεντρώνεται για να αποκτήσει την αναγκαία δύναμη για τον επικείμενο αγώνα.
H εκτέλεση αυτής της στάσης μας φορτίζει με ενέργεια και στο τέλος του διαλογισμού νιώθουμε δυνατοί και ικανοί να πετύχουμε το καθετί.
Συνεπώς η στάση αυτή ενδείκνυται όταν δεν νιώθουμε πολύ καλά και αρχίζουμε να αναρρώνουμε, ή όταν νιώθουμε κουρασμένοι σωματικά ή και ψυχικά. Είναι επίσης εξαιρετικά τονωτική, γιατί αποκαθιστά τη ροή της ζωτικής ενέργειας, βοηθώντας μας έτσι να γεμίσουμε ενέργεια.
―Πώς εκτελείται. Γονατίστε στο πάτωμα με τα γόνατα σε κάποια απόσταση μεταξύ τους. Κρατώντας ίσια τη σπονδυλική στήλη, σηκώστε τα χέρια στο ύψος των ώμων και λυγίστε τους αγκώνες. Κλείστε τις παλάμες σε γροθιές και ενώστε τες στο ύψος του θώρακα, πιέζοντας τους ρόζους των χεριών μεταξύ τους. Τα κότσια του ενός χεριού πρέπει να τοποθετούνται ανάμεσα στο κενό που αφήνουν τα κότσια του άλλου. Οι καρποί των χεριών είναι στραμμένοι προς τα πάνω, σχηματίζοντας μια επίπεδη επιφάνεια από καρπό σε καρπό και μια ευθεία γραμμή από αγκώνα σε αγκώνα. Να αναπνέετε απαλά, κρατώντας το στόμα ελαφρώς ανοικτό.

 


1 2 3 4 5

Translate this post