Πώς να σταθείς στα πόδια σου (όταν όλα γύρω σου καταρρέουν)

Κατηγορία Ψυχολογία, Ψυχικές δυνάμεις

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Από την Γεωργία Μεταξά

 

Πολλά από αυτά που μας συμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή, ειδικά τον τελευταίο καιρό με τη λεγόμενη κρίση, κάνουν το έδαφος να τρίζει κάτω από τα πόδια μας.

1324784890284551
v

ΑΥΤΟ μπορεί να συμβεί όταν χάσουμε τη δουλειά μας, αντιμετωπίζουμε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, βιώνουμε ένα χωρισμό, αναγκαζόμαστε να μετακομίσουμε ή ξεκινάμε κάτι καινούργιο. Βρισκόμαστε σε έναν άγνωστο τόπο και έχουμε ξεκοπεί από τις συνηθισμένες μας παραστάσεις.

Πώς μπορεί κανείς να μετατρέψει μια τέτοια δύσκολη και αγχωτική περίοδο σε μια δημιουργική και εξελικτική εμπειρία; Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής σαν μια περιπέτεια;

Το πρώτο βήμα, λένε οι ειδικοί, είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να θρηνήσει για τις απώλειες, όποιες κι αν είναι αυτές, που έχουμε υποστεί. Διαφορετικά δεν θα μπορούμε να περάσουμε εύκολα στη νέα κατάσταση. Αν παλεύουμε στα τυφλά με τις αλλαγές που βιώνουμε, η μετάβαση μπορεί να είναι πολύ επίπονη, ειδικά όταν δεν είμαστε σίγουροι για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αποκτούμε ξανά τον έλεγχο και δεν είμαστε πλέον θύματα των καταστάσεων – τουλάχιστον έως ένα βαθμό.

Μείνετε για λίγο ακίνητοι, ήσυχοι, χωρίς να σκέφτεστε τίποτα. Αφουγκραστείτε το σώμα σας. Βρείτε την πηγή της έντασης. Ανακαλύψτε το άτομο που βρίσκεται μέσα σας. Τι χρειάζεται; Ποιες είναι οι επιθυμίες του για το μέλλον;

Αναλογιστείτε τα όνειρα που βλέπετε όταν πέφτετε για ύπνο. Είναι πιο παράξενα απ’ ότι συνήθως; Μπορεί να θυμάστε περισσότερο τα συναισθήματα που βιώνετε σ’ αυτά, παρά τα ίδια τα όνειρα. Πολλές φορές τα όνειρα μας βοηθούν να ξεκαθαρίσουμε το συναισθηματικό μας κόσμο και να καταλάβουμε τι ακριβώς αισθανόμαστε με όλα αυτά που μας συμβαίνουν.

Αφήστε τη σιωπή να σας τυλίξει και αφήστε την έμπνευση να σας επισκεφτεί. Γράψτε σε ένα χαρτί τις σκέψεις, τα λόγια ή τα συναισθήματα που γεννιούνται μέσα σας μέσα από τη σιωπή.

Θα περάσει κι αυτό. (Όλα άλλωστε είναι περαστικά).

Μην «κολλάτε» σε ό,τι σας συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Είναι εύκολο να λέτε συνέχεια στον εαυτό σας και σε οποιονδήποτε συναντάτε τα βάσανά σας (παρ’ όλο που έως ένα βαθμό αυτό μας κάνει καλό). Αφήστε τον εαυτό σας «ανοιχτό», αφήστε τον να μάθει τι συμβαίνει και γιατί.

Αν αισθάνεστε την ανάγκη να κλάψετε, αυτό θα σας ωφελήσει επίσης. Συχνά έχουμε μέσα μας συναισθήματα που δεν τα συνειδητοποιούμε καν. Τη στιγμή που έρχονται στην επιφάνεια, αυτό μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από αυτά.

Το να ζούμε σε μια περίοδο αλλαγών και να μπορούμε να κρατηθούμε όρθιοι όταν όλα γύρω μας καταρρέουν, δεν είναι εύκολο. Οι σοφοί όλων των εποχών μας λένε ότι μέσα από μια τέτοια εμπειρία μαθαίνουμε πολλά. Γινόμαστε πιο θαρραλέοι, πιο γνωστικοί, πιο ανθρώπινοι.

Και το ταξίδι της ζωής συνεχίζεται…

 


Translate this post