Τα ζώα έχουν «κβαντική αίσθηση» των μαγνητικών πεδίων της Γης (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά τη λεγόμενη «έκτη αίσθηση» που εξηγεί γιατί τα ζώα μπορούν και «βλέπουν» τα μαγνητικά πεδία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κβαντική φυσική επηρεάζει άμεσα τη βιοχημεία. Image credit: Ikeya and Woodward/CC BY

ν

«ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΑΙΣΘΗΣΗ». Έτσι αποκαλεί η επιστήμη το φαινόμενο που είναι γνωστό ως «έκτη αίσθηση», δηλαδή την ιδιότητα της εξωαισθητήριας αντίληψης (ESP) να μπορείς να λαμβάνεις πληροφορίες όχι μέσω των αισθήσεων αλλά μέσω του νου. Την ικανότητα αυτή δεν την έχει μόνο ο άνθρωπος, αλλά και πολλά ζώα. Ίσως μάλιστα μερικά ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, να έχουν την έκτη αίσθηση περισσότερο ανεπτυγμένη από τον άνθρωπο.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι ζώα, όπως τα περιστέρια, οι φάλαινες, οι ελέφαντες, τα δελφίνια κ.ά. έχουν ενσωματωμένη την έκτη ή κβαντική αίσθηση στον τρόπο ζωής τους. Γιατί όχι μόνο αντιλαμβάνονται τα μαγνητικά πεδία της γης, αλλά τα χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν, να τραφούν, να ανταλλάξουν μηνύματα ή να ταξιδέψουν.

Πρόσφατα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο παρατήρησαν μια αντίδραση που δείχνει ότι η κβαντική φυσική επηρεάζει άμεσα τη βιοχημεία, πράγμα που αποδεικνύει αυτό που υποψιάζονταν καιρό, ότι δηλαδή ορισμένα ζώα μπορούν να αντιληφθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Οι ερευνητές υποπτεύονται εδώ και πολύ καιρό ότι ένα μέρος των οπτικών συστημάτων διαφόρων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των αποδημητικών πτηνών, τους επιτρέπει να «διαβάζουν» τα μαγνητικά πεδία της Γης, πράγμα που τους προσφέρει τη δυνατότητα να πλοηγούνται σε μεγάλες αποστάσεις κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών περιόδων, όμως δεν είχαν καταφέρει μέχρι τώρα να βρουν πώς λειτουργεί.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Τόκιο χρησιμοποίησε ένα προσαρμοσμένο μικροσκόπιο, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει εξαιρετικά αχνές αναλαμπές φωτός, σε μια καλλιέργεια ανθρώπινων κυττάρων που περιείχε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο στο φως υλικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις μεταβολές του μαγνητικού πεδίου.
ν

ν

Οι φωτοϋποδοχείς, που ονομάζονται κρυπτοχρώματα, βρίσκονται στα κύτταρα πολλών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των αποδημητικών πτηνών, των σκύλων αλλά και, περιέργως πως, των ανθρώπων.

Τα κρυπτοχρώματα είναι μια κατηγορία φλαβοπρωτεϊνών που είναι ευαίσθητες στο γαλάζιο φως. Βρίσκονται σε φυτά και ζώα. Τα κρυπτοχρώματα εμπλέκονται στους κιρκαδικούς ρυθμούς φυτών και ζώων και, όπως είπαμε, στην ανίχνευση των μαγνητικών πεδίων.
ν

Η κρυσταλλογραφική μορφή του κρυπτοχρώματος-1. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

ν

Όταν οι ερευνητές «έλουσαν» την καλλιέργεια των ανθρώπινων κυττάρων, γεμάτα κρυπτοχρώματα, με μπλε φως, αυτό έκανε τα κύτταρα να λάμψουν, οπότε οι ερευνητές δημιούργησαν μαγνητικά πεδία σε διάφορες συχνότητες για να διεγείρουν περαιτέρω τα κύτταρα.

Κάθε φορά που ένα μαγνητικό πεδίο περνούσε πάνω από τα κύτταρα, η λάμψη έπεφτε κατά περίπου 3,5 τοις εκατό, δείχνοντας μια άμεση αντίδραση που ενώνει τα πεδία της κβαντικής φυσικής και της βιοχημείας.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε εξαιρετικά ισχυρές ενδείξεις ότι μια καθαρά κβαντική μηχανική διαδικασία επηρεάζει τη χημική δραστηριότητα σε κυτταρικό επίπεδο», λέει ο βιοφυσικός Jonathan Woodward.

Τα ευρήματα ανοίγουν την πόρτα για έρευνα στους τομείς της έκτης αίσθησης των ζώων (αντίληψη των μαγνητικών πεδίων) καθώς και σε έρευνες για πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων από την έκθεση σε κάποιο μαγνητικό πεδίο.

Ήδη υπάρχουν υποψίες για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των δικτύων 5G.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι, σε κάποιο επίπεδο τουλάχιστον, οι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν τον μαγνητισμό της Γης, αλλά αυτό γίνεται σε πολύ μικρό βαθμό και σε ένα ασθενές και λίγο αντιληπτό από τον άνθρωπο επίπεδο. Αν ο άνθρωπος μπορούσε να αντιληφθεί τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και να τα κατευθύνει με το νου συνειδητά, τότε θα ξεκλείδωνε ορισμένες υπερδυνάμεις τόσο στο φυσικό όσο και στο ψυχικό πεδίο.

Προς ώρας οι επιστήμονες αδυνατούν να πάνε παραπέρα. Στέκονται στη σχέση μεταξύ των περιστροφών δύο μεμονωμένων ηλεκτρονίων και στην επίδρασή τους στη βιολογία.

Πώς γίνεται αυτό; Όπως εξηγεί ο Woodward, αναφερόμενος στη λεγόμενη υπόθεση ριζικού ζεύγους (radical pair hypothesis), ένα μαγνητικό πεδίο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο περιστροφής των ηλεκτρονίων γύρω από τα άτομα τους και έτσι να επηρεάσει τη λειτουργία των κυττάρων στα ζώα.
ν

10 Animals With A Sixth Sense | Unveiled
ν

ν

 


Translate this post