Τα διαυγή όνειρα είναι κάτι περισσότερο από μια κατάσταση έντονου ύπνου, είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση συνείδησης.
Έχετε ζήσει ποτέ ένα φωτεινό όνειρο; Image: Supplied
v
ΤΑ ΔΙΑΥΓΗ ή φωτεινά όνειρα εμφανίζονται όταν ένα άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται την ώρα που ονειρεύεται, αποκτώντας συχνά την ικανότητα να ελέγχει τα γεγονότα του ονείρου και να συμπεριφέρεται όπως φέρεται στον κόσμο μας.
Τα φωτεινά όνειρα είναι ένα φαινόμενο που έχει αναγνωριστεί από την ψυχολογία και την παραψυχολογία εδώ και δεκαετίες, αλλά μόνο πρόσφατα απέκτησε έναν χαρακτήρα μοναδικό.
Δεν είναι απλώς μια αυξημένη κατάσταση συνείδησης, αλλά αποτελούν απόδειξη μετάβασης σε άλλους κόσμους.
Δηλαδή τα φωτεινά όνειρα αποτελούν επισκέψεις σε έναν άλλο κόσμο, διαφορετικό από τον δικό μας, αλλά εξίσου αληθινό.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα ερευνητών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Radboud στην Ολλανδία.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα διαυγή όνειρα δεν είναι απλώς μια άλλη κατάσταση ύπνου όπως πιστευόταν προηγουμένως, αλλά είναι μια εντελώς νέα κατάσταση συνείδησης που είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που βιώνουμε όταν είμαστε ξύπνιοι ή όταν κοιμόμαστε κανονικά.
Καταγράφοντας τα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των διαυγών ονείρων, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν μοναδικές αλλαγές στα βήτα κύματα του εγκεφάλου (που συνδέονται με τη συνείδηση και την εγρήγορση σε εγρήγορση) σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για πράγματα όπως η χωρική επίγνωση, η αίσθηση της αφής και η αυτοαντίληψη.
Τα κύματα βήτα είναι κύματα εγκεφάλου υψηλής συχνότητας που συνήθως σχετίζονται με την κατάσταση εγρήγορσης. Συμμετέχουν στη συνειδητή και λογική σκέψη και τείνουν να έχουν διεγερτική δράση.
Βρέθηκαν επίσης ενδείξεις αυξημένης εστίασης και συνείδησης στον έσω προμετωπιαίο φλοιό.
«Αυτή η έρευνα ανοίγει την πόρτα σε μια βαθύτερη κατανόηση των διαυγών ονείρων ως μια περίπλοκη κατάσταση συνείδησης, επισημαίνοντας την πιθανότητα ότι η συνειδητή εμπειρία μπορεί να προκύψει μέσα από τον ίδιο τον ύπνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Καγκατάι Ντεμιρέλ, του Ιατρικού Κέντρου του Ολλανδικού πανεπιστημίου Ράντμπουντ.
«Αυτή η εργασία προσφέρει μια προοπτική που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την παραδοσιακή δυαδική άποψη για τον ύπνο και την αφύπνιση».
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα ανοίξουν έναν εντελώς νέο δρόμο έρευνας σχετικά με τη φύση της συνείδησης και τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου.