Μια ανακάλυψη ρίχνει φως στο μυστήριο πώς ο Ιησούς έγινε Θεός (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ  | Ενημ. 23/11/2024, 11:51

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια ελληνική επιγραφή με την αφιέρωση μιας γυναίκας, το 230 μ.Χ., ρίχνει φως στο ιστορικό αίνιγμα του ποιος ήταν ο Ιησούς.

Η επιγραφή αναφέρει: «Προσήνικεν Ακεπτούς η φιλόθεος την τράπεζαν Θω Ιυχώ μνηνόσυνον». Image: Wikimedia Commons

v

Η ΠΡΩΤΗ επιγραφή στην οποία ο Ιησούς αναφέρεται ως Θεός βρίσκεται σε ένα ψηφιδωτό δάπεδο, γνωστό ως «Μωσαϊκό του Μεγκίντο», το οποίο σήμερα κοσμεί το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον DC των ΗΠΑ.

Το μωσαϊκό διαστάσεων 4,87 μ. επί 9,75 μ. ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων (IAA) που έσκαβαν στο Kefar Otnay μεταξύ των ετών 2003 και 2005.

Η περιοχή που ανέσκαπταν ήταν ένας οικισμός ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής που εντοπίστηκε στους χώρους της σύγχρονης φυλακής Mεγκίντο (Megiddo). Οι αρχαιολόγοι καθάρισαν και συντήρησαν το τεχνούργημα πριν μεταφερθεί στο μουσείο.

Το μωσαϊκό δάπεδο κοσμούσε την κεντρική αίθουσα ενός μεγάλου κτιρίου κατοικιών που χρησιμοποιούνταν από Ρωμαίους στρατιώτες, συγκεκριμένα της Έκτης Σιδηράς Λεγεώνας που στάθμευε στο κοντινό στρατόπεδο. Χρονολογείται γύρω στο 230 μ.Χ. και είναι το αρχαιότερο μνημείο που βρέθηκε στο Ισραήλ σχετικά με τη χριστιανική λατρεία.
ν

To ψηφιδωτό δάπεδο στον τόπο της ανακάλυψης. Στο κέντρο έχει παράσταση ενός ζεύγους ιχθύων, σύμβολο της ιχθιακής εποχής που ξεκινούσε εκείνη την περίοδο. Image: Wikimedia Commons
ν
Ο αρχαιολογικός χώρος με τα ψηφιδωτά. Στην επιγραφή δεξιά, ο Ιησούς αναφέρεται για πρώτη φορά ως Θεός. Image: Twitter
ν

Η επιγραφή που κινεί το ενδιαφέρον αναφέρει: «Η φιλόθεος Ακεπτούς προσφέρει το τραπέζι στον Θεό Ιησού Χριστό ως μνημόσυνο».

Όπως ειπώθηκε, το μωσαϊκό Μεγκίντο βρέθηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 20 χρόνια κάτω από μια φυλακή που χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει Παλαιστίνιους κρατούμενους στην κοιλάδα Jezreel του Ισραήλ. Βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από την αρχαία πόλη Mεγκίντο – την τοποθεσία του Αρμαγεδδώνα των προφητειών, όπου θα διεξαχθεί η τελική μάχη κατά την επιστροφή του Ιησού, ο οποίος θα έρθει για να καταστρέψει τον κόσμο και να δημιουργήσει έναν καινούριο.
ν

Στη δεύτερη έλευσή του, ο Ιησούς θα συγκεντρώσει και θα πάρει μαζί του εκείνους των οποίων τα ονόματα είναι καταχωρημένα στο Βιβλίο των Ζώντων, σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Image: Supplied
ν

Εδώ και πολλούς αιώνες υπάρχουν διαφωνίες και συγκρούσεις σχετικά με το τι ήταν ο Ιησούς. Αν δηλαδή ήταν ένα ιερό πρόσωπο, Εβραίος ραβίνος, ένας επαναστάτης ζηλωτής που ζητούσε το στέμμα του Ισραήλ, Έλληνας κυνικός φιλόσοφος που έδωσε έμφαση στην πνευματική ζωή, αποκηρύσσοντας την επιδίωξη υλικών αγαθών και πλούτου, ένας κοινωνικός ακτιβιστής που ανύψωσε τις γυναίκες σε μια θέση πολύ υψηλότερη από αυτή που υπαγόρευε η αντίληψη της εποχής, ή ένας αποκαλυπτικός προφήτης που θα εμφανιστεί για να εγκαθιδρύσει τη Βασιλεία των Ουρανών στη Γη;

Τα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη δεν απεικονίζουν τους οπαδούς του να πιστεύουν ότι είναι Θεός – τουλάχιστον, όχι παρά μόνο αφού πέθανε.

Πώς τότε ο Ιησούς έγινε Θεός;

Είναι ένα αμφιλεγόμενο ερώτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο του χριστιανισμού και του δυτικού πολιτισμού.
ν

Τα ψάρια που βρίσκονται στο κέντρο του μωσαϊκού Μεγκίντο. Image: Twitter

ν

Γραμμένο στην πέτρα

«Το μωσαϊκό Μεγκίντο αντιπροσωπεύει το πιο σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα μετά τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Μουσείου της Βίβλου Carlos Campo στην πρόσφατη τελετή εγκαινίων.

«Αυτό το μωσαϊκό κοσμούσε τον παλαιότερο γνωστό οίκο λατρείας και προσευχής και είναι η πρώτη φυσική διακήρυξη του Ιησού Χριστού ως Θεού. Για δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, δεν είναι απλώς ένα τεχνούργημα, αλλά ένας απτός σύνδεσμος με την κοινή ιστορία, την παράδοση και την πίστη».

Το μωσαϊκό, όπως είπαμε, τοποθετείται περίπου στο 230 μ.Χ., δηλαδή σχεδόν δύο αιώνες μετά τη σταύρωση του Ιησού.

Ωστόσο, οι ελληνικές επιγραφές σε αυτό εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντούν.

Γιατί τόσες γυναίκες;

Στις επιγραφές αναφέρονται σχεδόν μόνο γυναικεία ονόματα. Το όνομα της Ακεπτούς φαίνεται να ανήκει στη γυναίκα που πλήρωσε για το βωμό στην αίθουσα της προσευχής. Μια άλλη επιγραφή είναι αφιερωμένη στη μνήμη τεσσάρων άγνωστων γυναικών – της Πριμίλης, της Κυριακής, της Δωροθέας και της Χρηστής.
ν

Το τμήμα του ψηφιδωτού με τα ονόματα των γυναικών. Image: Twitter
ν

Γιατί τόσοι πολλοί παγανιστές;

Άλλη επιγραφή μνημονεύει έναν αξιωματικό του ρωμαϊκού στρατού ονόματι Γαϊανό (Gaianos), ο οποίος συνέβαλε στο κόστος του ίδιου του ψηφιδωτού. Και το ψηφιδωτό κατονομάζει τον Ρωμαίο καλλιτέχνη που το δημιούργησε – Βρούτιος (Brutius).

Ο οικισμός στον οποίο βρέθηκε το ψηφιδωτό φαίνεται να ιδρύθηκε δίπλα στο στρατόπεδο της ρωμαϊκής Λεγεώνας κατά τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Έπεσε σε αχρηστία 300 χρόνια αργότερα.

Η αίθουσα προσευχής παρέμεινε σημαντική για την τοπική κοινωνία μέχρι τη στιγμή που κατεδαφίστηκε. Οι ανασκαφείς βρήκαν κομμάτια στέγης και μεγάλα τμήματα τοίχου τοποθετημένα προσεκτικά στο πάνω μέρος του μωσαϊκού για να το προστατεύσουν.

Η αλήθεια είναι ότι ο χριστιανισμός χρειάστηκε πολλούς αιώνες για να γίνει η θρησκεία που είναι σήμερα. Ουσιαστικά επικράτησε στις αρχές του 4ου αιώνα. Αναμφισβήτητα, μεγάλο ρόλο έπαιξαν η ελληνική γλώσσα και η ελληνική παιδεία, καθώς στο Ισραήλ εκείνη την εποχή υπήρχε το ελληνικό βασίλειο της Δεκάπολης.

Τα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη γράφτηκαν από ανώνυμους συγγραφείς στα ελληνικά. Του Μάρκου πιστεύεται ότι συντάχθηκε περίπου το 65 μ.Χ. και του Ιωάννη περίπου το 95 μ.Χ. Οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος δεν συνάντησε ποτέ τον ζωντανό Ιησού, είναι γενικά δεκτό ότι γράφτηκαν περίπου το 50 μ.Χ. έως το 60 μ.Χ. επίσης στα ελληνικά.
ν

Το μωσαϊκό ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό της σύγχρονης φυλακής Mεγκίντο, κοντά στη βιβλική τοποθεσία Αρμαγεδδών, στο κεντρικό Ισραήλ. Image: Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ

ν

Ποιος είναι τελικά ο Ιησούς;

Κατά τον δεύτερο και τον τρίτο αιώνα της χρονολογίας μας, υπήρχαν τεράστιες διαφορές σχετικά με τον Ιησού αλλά και τον ίδιο τον Θεό. Αν δηλαδή είναι ένα θείο πρόσωπο ή αν είναι ο ίδιος ο Δημιουργός του σύμπαντος.

Ωστόσο, στα χρόνια εκείνα διαφοροποιήθηκε και η ίδια η έννοια του Θεού. Για τους Ισραηλίτες, ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης είναι θεός της οργής και ενδιαφέρεται μόνο για το έθνος του Ισραήλ.

Τελείως διαφορετικός είναι ο Θεός της Καινής Διαθήκης. Είναι θεός της αγάπης και ενδιαφέρεται για όλους τους ανθρώπους πάνω στη γη.

Αυτή είναι μια κολοσσιαία διαφορά και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση του χριστιανισμού. Αν ο Θεός της Καινής Διαθήκης δεν ήταν τελείως διαφορετικός από τον Θεό της Παλαιάς Διαθήκης, οι οπαδοί του Ιησού θα είχαν παραμείνει στις εβραϊκές κοινότητες τους ως Εβραίοι, νομίζοντας ότι ο νεκρός πλέον δάσκαλός τους ήταν ένας ακόμη προφήτης του Ισραήλ.

Αλλά από τη στιγμή που άρχισαν να πιστεύουν ότι ο Ιησούς ήταν κάτι παραπάνω από άνθρωπος, το μήνυμά τους άρχισε να απευθύνεται σε μη Εβραίους, αγκαλιάζοντας μεγάλα στρώματα των πληθυσμών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Παρ’ όλες τις αγαθές προθέσεις, είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε να εγκαθιδρύεται στη Γη η Βασιλεία των Ουρανών, ιδιαίτερα με τη σημερινή κατάσταση. Στον πλανήτη υπάρχει μεγάλη φτώχεια και ανισότητα, αναλφαβητισμός και αμορφωσιά, η καταστροφή του περιβάλλοντος συνεχίζεται, ενώ η πολιτική κατάσταση διεθνώς πάει από το κακό στο χειρότερο. Ακόμη κι ο Θεός δεν μπορεί να αλλάξει τους ανθρώπους.

Βίντεο

Το μωσαϊκό Μεγκίντο κοσμούσε πριν από 2.000 χρόνια έναν από τους πρώτους χριστιανικούς χώρους λατρείας στο κεντρικό Ισραήλ.

v

ν

 


Translate this post