Πότε γεννήθηκε ο Ιησούς; Προφανώς όχι στις 25 Δεκεμβρίου (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ  | Ενημ. 12/12/2023, 05:02

Posted by Youmagazine Staff

 

Η γέννηση του Ιησού γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 25 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, δεν γεννήθηκε εκείνη την ημέρα, ούτε καν το έτος 1 μ.Χ.

Μυστήριο καλύπτει την πραγματική ημερομηνία γέννησης του Ιησού. Image: Supplied

v

Η ΓΕΝΝΗΣΗ του Ιησού Χριστού γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με χριστουγεννιάτικους εορτασμούς στις 25 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι δεν γεννήθηκε εκείνη την ημέρα, ούτε καν το έτος 1 μ.Χ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η χριστιανική Εκκλησία επέλεξε την 25η Δεκεμβρίου επειδή συνδέεται με το χειμερινό ηλιοστάσιο και τα Σατουρνάλια, ένα ρωμαϊκό φεστιβάλ αφιερωμένο στον θεό Κρόνο.

Τα Σατουρνάλια ήταν μεγάλη και σημαντική γιορτή για τους Ρωμαίους, οι οποίοι τα ταύτιζαν με τα αρχαία Κρόνια, την ελληνική γιορτή για τον Κρόνο-Χρόνο. Εκτός από τις τυπικές θυσίες, η γιορτή περιλάμβανε δημόσια αργία, καθώς και διάφορα έθιμα, όπως την ανταλλαγή μικρών δώρων και υπαίθριες αγορές. Επιτρέπονταν τα τυχερά παιχνίδια ακόμα και για τους δούλους. Οι γιορτές κρατούσαν μια εβδομάδα και οι δούλοι δεν μπορούσαν να τιμωρηθούν, έχοντας το ελεύθερο να χλευάζουν τους κυρίους τους.

Ακολουθούσε η πρωτοχρονιά, που ήταν αφιερωμένη στον Ιανό, τον θεό με τα δύο πρόσωπα απ’ όπου πήρε το όνομά του ο Ιανουάριος. Ο Ιανός ήταν θεός ταυτόχρονα του πολέμου και της ειρήνης. 
ν

Προτομή του θεού Ιανού. Από τον Ιανό πήρε το όνομά του ο Ιανουάριος. Μουσείο Βατικανού. Image: Supplied
ν

Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Ιησούς. Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι γεννήθηκε μεταξύ 6 π.Χ. και 4 π.Χ., βασισμένοι εν μέρει στη βιβλική ιστορία του βασιλιά Ηρώδη του Μεγάλου. Οι Ρωμαίοι ιστορικοί δέχονταν ότι ο Ηρώδης πέθανε το 4 π.Χ. επομένως ο Ιησούς γεννήθηκε το 7 π.Χ. με 6 π.Χ. καθώς ήταν ήδη δύο ετών όταν ο Ηρώδης διέταξε την σφαγή των νηπίων, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη.

Αυτό δέχονται οι ιστορικοί Peter Richardson και Amy Marie Fisher στο βιβλίο τους Herod: King of the Jews and Friend of the Romans, Second edition (Routledge, 2018).

Ωστόσο, ο βιβλικός μελετητής και συγγραφέας Reza Aslan, στο βιβλίο του Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth (Random House, 2013), γράφει ότι «η σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη είναι μύθος, καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ή χρονικό εκείνης της εποχής, εβραϊκό, χριστιανικό ή ρωμαϊκό, που να την αναφέρει».

Το άστρο της Βηθλεέμ

Ένα άλλο μυστήριο αφορά το άστρο της Βηθλεέμ που οδήγησε τους τρεις Μάγους από την Περσία στη φάτνη του νεογέννητου Ιησού. Κατ’ αρχήν εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κάποιο χωριό που ονομαζόταν Βηθλεέμ. Η Βηθλεέμ χτίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και τη μητέρα του, Ελένη, το 327 μ.Χ.

Ο Ιησούς πρέπει να γεννήθηκε σε κάποια στάνη ή αποθήκη από τις πολλές που υπήρχαν έξω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ, όπου οι κτηνοτρόφοι συνήθιζαν να συγκεντρώνουν τα κοπάδια τους, καθώς δεν επιτρεπόταν να μπούνε στην πόλη.

Όσο για το άστρο, ο αστρονόμος Colin Humphreys πιστεύει ότι το μυθικό αστέρι ήταν στην πραγματικότητα ένας βραδέως κινούμενος κομήτης, τον οποίο οι Κινέζοι παρατηρητές κατέγραψαν το 5 π.Χ.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να ήταν η σύνοδος Αφροδίτης και Δία που ενώθηκαν για να σχηματίσουν ένα λαμπρό φως στον ουρανό ‒ ένα σπάνιο γεγονός που συνέβη τον Ιούνιο του 2 π.Χ. Μια άλλη πιθανότητα είναι μια παρόμοια σύνοδος μεταξύ του Κρόνου και Δία, που συνέβη τον Οκτώβριο του 7 π.Χ.
ν

Αγένεια εικόνα του Ιησού ως καλού ποιμένα από τις κατακόμβες της Ρώμης. Η τοιχογραφία αυτή του 3ου αιώνα είναι η αρχαιότερη σωζόμενη εικόνα του Ιησού. Image: Supplied
ν

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Ιησούς ήταν ανοιξιάτικο μωρό και γεννήθηκε μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου. Αυτό φαίνεται πολύ πιθανό, επειδή οι εγκυμοσύνες ξεκινούσαν το φθινόπωρο μετά τον θερισμό, καθώς τότε υπήρχαν αρκετά χρήματα για τον γάμο και το γαμήλιο γλέντι που ακολουθούσε.
ν

Earliest Depictions of Jesus in Art
ν


ν

 


Translate this post