“Αθήνα 2222” – Το προφητικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καστρίτη

Κατηγορία NEWS, Book Corner

BOOK CORNER  | Ενημ. 16/01/2024, 08:36

Posted by Youmagazine Staff

 

Κυκλοφόρησε το προφητικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καστρίτη “Αθήνα 2222” από τις εκδόσεις “24 γράμματα”.

Πηγή: News Media

v

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ με το δυστοπικό μυθιστόρημά του Αθήνα 2222 προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα. Η γραφή του από τη μια μεριά είναι κυνική, με ρεαλιστικές περιγραφές, λες και θέλει να σε προσγειώσει στην πραγματικότητα, και από την άλλη είναι γεμάτη συναισθήματα λες και σου δίνει την ελπίδα πως όλα θα αλλάξουν. Είναι σαν να προσπαθεί να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις κάποια κατάσταση και μετά να σε χαϊδέψει για να σου δώσει κουράγιο και δύναμη να την αντιμετωπίσεις.

Η πλοκή της ιστορίας του αποφεύγει τα κλισέ. Πάντα βρίσκει τον τρόπο να αποφύγει το προβλεπόμενο και σε πολλά σημεία μάς εκπλήσσει με τις ανατροπές. Δεν διστάζει να τσαλακώσει τους πρωταγωνιστές του, ακόμα κι αν αυτό τους κάνει στιγμιαία αντιπαθείς. Όμως, μέσα από αυτή τη διαδικασία, μας δείχνει και μας πείθει πως αυτοί οι χάρτινοι ήρωες είναι αληθινοί, είναι ανθρώπινοι με αδυναμίες και πάθη. Έχει τη γνώση, λόγω επαγγέλματος, να τους χειριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι ενέργειές τους να είναι απόλυτα δικαιολογημένες και πιστευτές στον αναγνώστη.

Γενικότερα έχει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο άνθρωπος, ο άνθρωπος που διώκεται, ο άνθρωπος που υποφέρει, αυτός που ερωτεύεται, που αγαπά, που αδικείται. Ο άνθρωπος ο επαναστάτης που θα ξεσηκώσει και θα δώσει την ελπίδα στους υπόλοιπους πως, ακόμα κι αν δεν κερδίσουν τη μάχη, αξίζει να πολεμήσουν. Σίγουρα το αντικείμενο των σπουδών του, στον τομέα της ψυχιατρικής, του έδωσε και θα του δίνει τη δυνατότητα να δημιουργεί ήρωες που να είναι ολοκληρωμένοι.
ν

Γιάννης Καστρίτης
Αθήνα 2222
ISBN: 978-618-201-549-0
Σελίδες: 392
Τιμή: 20,00
Εκδόσεις 24 γράμματα
ν

Υπόθεση

Η Δανάη, ένα νεαρό μέλος της κάστας των νεοαριστοκρατών που ζει σε υπερσύγχρονες υπέργειες πόλεις-μανιτάρια φτιαγμένες από αντιβαρυτικά υλικά, κατεβαίνει στην Αθήνα, τον λεγόμενο Κάτω Κόσμο, για να μελετήσει την επίδραση της νέας τεχνολογικής θρησκείας σε ανθρώπους κατώτερης νοημοσύνης. Μετά από μια πλανητική οικολογική καταστροφή, η πόλη αυτή έχει μετατραπεί σε ένα είδος τεράστιας αποθήκης για ανθρώπινες υπάρξεις.

Εκεί συναντάει τον Ερμή, έναν παρορμητικό φοιτητή τεχνοπρογραμματισμού. Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του, παλεύει να δημιουργήσει ένα βιντεοπαιχνίδι μήπως και αφυπνίσει τους αφοσιωμένους στην ξέφρενη κατανάλωση συμπολίτες του. Εμπνέεται από τους γραφικούς φίλους του που έχουν αποσυρθεί στην έρημο, απαρνούμενοι τον υπερμοντέρνο πολιτισμό. Στο μεταξύ η Δανάη, παρασυρόμενη από την περιέργειά της, ανακαλύπτει με φρίκη τον λόγο που ο πληθυσμός του Κάτω Κόσμου παραμένει χρήσιμος για τους άρχοντες των Μανιταριών.

Όταν οι δύο νέοι ερωτεύονται, τα πράγματα περιπλέκονται κι αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα με μια σειρά γεγονότων που θα οδηγήσουν σε ευθεία σύγκρουση τους δύο αντίθετους κόσμους τους. Ο καθένας τους θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους προσωπικούς του δαίμονες, στην προσπάθειά τους να ενηλικιωθούν πραγματικά και να βιώσουν την ελευθερία παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Το μυθιστόρημα “Αθήνα 2222” είναι ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας ή ακόμα θα μπορούσε να είναι και ένα προφητικό βιβλίο. Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα δυστοπικό περιβάλλον. Σε μια κοινωνία τρομακτική. Οι άνθρωποι έχουν χάσει την ταυτότητά τους. Η εξουσία χρησιμοποιεί κάθε μέσον για να τους χειραγωγεί. Και τι μπορεί να τους σώσει; Κανείς δεν αντιδρά, εκτός από τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας. Φτάνει όμως ένας ρομαντικός για να οργανώσει μια επανάσταση;

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Καστρίτης είναι παιδοψυχίατρος και συγγραφέας. Μεγάλωσε στο Δίστομο και σπούδασε στην Ιατρική σχολή της Αθήνας. Μετά την αποφοίτησή του, αποφάσισε να καταρτιστεί στον τομέα του στην Ελβετία. Απέκτησε τον τίτλο του παιδοψυχιάτρου στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Λωζάνης και της Γενεύης, όπου διετέλεσε επιμελητής.

Εκδόσεις: 24 γράμματα, Λεωφ. Πεντέλης 77, Χαλάνδρι 152 34, Τηλ.: 210 612 70 74 –  www.24grammata.com
ν

 


Translate this post