“Το γράμμα μιας άγνωστης” του Στέφαν Τσβάιχ στον Χώρο Τέχνης Ηχόδραση

Κατηγορία NEWS, Τέχνες

ΘΕΑΤΡΟ  | Ενημ. 27/10/2023,12:59

Posted by Youmagazine Staff

 

Το “Γράμμα μιας άγνωστης” είναι η ιστορία ενός τεράστιου έρωτα και ατελεύτητου πάθους. Ερμηνεύει η Χάρις Συμεωνίδου.

Η Χάρις Συμεωνίδου στο “Γράμμα μιας άγνωστης” του Στέφαν Τσβάιχ. Image: Supplied

v

ΤΟ “ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΗΣ” είναι η ιστορία ενός τεράστιου έρωτα και ατελεύτητου πάθους. Ένα κορίτσι δεκατεσσάρων χρόνων ερωτεύεται έναν γοητευτικό και διαπρεπή συγγραφέα, και επάνω του κατασκευάζει και οικοδομεί όλη της τη ζωή και γίνεται το πεπρωμένο της. Τρεις φορές έχει την εύνοια της μοίρας και την δέχεται στην ζωή του. Το βλέμμα του σε κάθε συνάντησή τους, πάντα οικείο και γεμάτο ερωτική επιθυμία, την αγκαλιάζει, φιλώντας την με πάθος. Ζει μαζί της ερωτικά χωρίς να την θυμάται την επόμενη φορά. Όταν ο συγγραφέας θα λάβει το γράμμα της θα είναι πολύ αργά…

Ο Αυστριακός συγγραφέας Στέφαν Τσβάιχ (1881-1942) ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει 28 νουβέλες του σε δεκάδες επανεκδόσεις, ενώ το πιο γνωστό έργο του, το αυτοβιογραφικό “Ο κόσμος του χτες” έχει γνωρίσει 6 εκδόσεις και 5 μεταφράσεις.

Επίσης έχουν κυκλοφορήσει 30 εκδόσεις των βιογραφικών βιβλίων του. Όσον αφορά τους μεταφραστές, ο Κωστής Μεραναίος έχει μεταφράσει τα περισσότερα (25) έργα του, αλλά κατά καιρούς και διάσημοι Έλληνες λογοτέχνες όπως ο Παντελής Πρεβελάκης, o Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Γιάννης Μπεράτης και άλλοι (όπως ο ιστορικός Σπύρος Λιναρδάτος) έχουν μεταφράσει κείμενά του.
ν

 

ν

Όπως έχει πει ο Τόμας Μαν: «Η λογοτεχνική δόξα του Τσβάιχ έφτανε έως την τελευταία γωνιά της Γης ‒ ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο σε σχέση με την περιορισμένη δημοτικότητα που απολαμβάνει κατά τα άλλα η γερμανική λογοτεχνία συγκριτικά με την αγγλική και τη γαλλική. Ίσως από την εποχή του Έρασμου […] να μην υπήρξε κανένας συγγραφέας τόσο διάσημος όσο ο Στέφαν Τσβάιχ».

Εφέτος, για τρίτη χρονιά, η Χάρις Συμεωνίδου παρουσιάζει στο “Γράμμα μιας άγνωστης”, αυτή την άγνωστη, σφόδρα ερωτευμένη γυναίκα που αποφασίζει να στείλει ένα τελευταίο γράμμα στον εραστή που σημάδεψε τη ζωή της.

«Αυτή την ψυχή τη λέω αθωότητα, κι αυτή τη χίμαιρα δικαίωμα μου»

‒ Ελύτης

Αυτά τα λόγια έγραψε ο μεγάλος μας ποιητής για τον έρωτα, τον ανεκπλήρωτο έρωτα που λιώνει από μέσα τον άνθρωπο και τον κάνει έρμαιο. Για έναν τέτοιο έρωτα μιλάει και η αριστουργηματική νουβέλα του Στέφαν Τσβαιχ “Το Γράμμα μιας Άγνωστης”.

Ταυτότητα παράστασης:

Ερμηνεία – Σκηνοθεσία: Χάρις Συμεωνίδου

Αφήγηση – Μετάφραση: Νίκος Τουλιάτος

Από 3 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή, εκτός 17/11 και 24/11, στις 21:00, στον Χώρο Τέχνης Ηχόδραση”, Γενναίου Κολοκοτρώνη 12, Κουκάκι

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: 6940-739441
ν

 


Translate this post