Υψηλή αρτηριακή πίεση και διατροφή (vid)

Κατηγορία Διατροφή, ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ  | Ενημ. 10/10/2023, 21:32

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος (*)

 

Πώς να ρυθμίσετε την αρτηριακή σας πίεση, ώστε να μην είναι επικίνδυνα υψηλή (υπέρταση), ούτε να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (υπόταση).

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί την πιο διαδεδομένη πάθηση παγκοσμίως. Πηγή: Pixabay

v

H ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ μπορεί να αποκτήσει επικίνδυνα υψηλές τιμές, ή ακόμα να πέσει και σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, που ονομάζεται υπέρταση, αποτελεί την πιο διαδεδομένη πάθηση παγκοσμίως. Μάλιστα, παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Στη χώρα μας η αρτηριακή υπέρταση αφορά κατά μέσο όρο το 20% του γενικού πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης «ΑΤΤΙΚΗ», υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζει περίπου το 38% των ανδρών και το 24% των γυναικών. Επιπλέον, από την έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2012, προκύπτει ότι το 50% των ατόμων άνω των 65 ετών έχουν υπέρταση.

Πρόσεξε την διατροφή σου

Κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζεις ήδη ότι η αρτηριακή σου πίεση είναι σημαντική και ότι μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου. Ενδεχομένως, όμως, να σου διαφεύγει, όπως και στους περισσότερους, η σχέση της με τη διατροφή! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κατά τη μακροχρόνια διαιτολογική μου πρακτική, τα περιστατικά υψηλής αρτηριακής πίεσης που έχω κληθεί να αναλάβω είναι σχετικά λίγα, παρά τον υψηλό επιπολασμό της.

Αντίθετα, θέματα υγείας που φαίνεται να συνδέονται πιο άμεσα με τα τρόφιμα, συνήθως, απασχολούν τα περισσότερα άτομα που με επισκέπτονται. Όπως για παράδειγμα, η αυξημένη χοληστερόλη ή το αυξημένο σάκχαρο αίματος.

Έχε όμως υπόψη σου ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση και της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλοντας σταδιακά στην ελάττωση ή ακόμη και τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.

Πώς μπορείς να διαπιστώσεις αν έχεις αυξημένη αρτηριακή πίεση; 

Πώς ακριβώς επηρεάζει η υπέρταση την υγεία σου; 

Ποια διατροφή θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις τα επίπεδά της; 

Αν αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που αυτόματα σου γεννήθηκαν μέχρι το σημείο αυτό, τότε θα βρεις τον συγκεκριμένο οδηγό άκρως χρήσιμο και διαφωτιστικό.
ν

ν

Στον οδηγό που ακολουθεί, μπορείτε να διαβάσετε μεταξύ άλλων τα εξής:

– Τι είναι η Αρτηριακή πίεση;
– Πώς γίνεται η Διάγνωση της Υπέρτασης;
– Αιτίες και Επιπλοκές
– Υπέρταση σε παιδιά και εγκύους
– Διατροφική Αντιμετώπιση
– Ποιος ο ρόλος της Δίαιτας Dash;
ν

Διαβάστε περισσότερα στον Διαιτολόγο
v

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_________________

(*) Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. ιδρυτής του medNutrition.
ν

 


Translate this post