Ιδανικό βάρος: Πόσα κιλά πρέπει να είμαι κανονικά;

Κατηγορία Διατροφή, ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ  | Ενημ. 28/4/2023 10:37

Από τον Πάρη Παπαχρήστο (*)

 

Πόσα κιλά πρέπει να είμαι κανονικά; Πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν την απάντηση σε αυτήν την κρίσιμη ερώτηση.

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος; Πηγή: Pixabay / stevepb

v

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ του ιδανικού βάρους είναι κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένα ιδανικό υγιές βάρος για όλους τους ανθρώπους, αλλά ένα εύρος τιμών, που καθορίζεται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του κάθε ατόμου χωριστά.

Πώς υπολογίζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ο πιο γνωστός δείκτης εκτίμησης του σωματικού βάρους.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογίζεται, διαιρώντας το βάρος σας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σας σε μέτρα.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να υπολογίσετε τον δικό σας δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και να πάρετε μια πρώτη απάντηση στο αν το βάρος σας θεωρείται φυσιολογικό σε σχέση με το ύψος σας.

Στους ενήλικες, ο ΔΜΣ κατηγοριοποιείται ως εξής:
ν


Το υπερβάλλον βάρος έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση),τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι ο ΔΜΣ, δεν είναι ενδεικτικός της επιμέρους σύστασης του σώματος. Για παράδειγμα, εάν κάποιος γυμνάζεται και είναι μυώδης μπορεί σύμφωνα με τον ΔΜΣ του να κατατάσσεται στους υπέρβαρους. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι το ίδιο με ένα υπέρβαρο άτομο που έχει διαφορετική σύσταση σώματος.

Επίσης, το ιδανικό βάρος δεν είναι πάντα όμοιο για τους άνδρες και για τις γυναίκες του ίδιου ύψους. Ο πιο κάτω πίνακας είναι ενδεικτικός των διαφορών:
ν

Ιδανικό βάρος: τι άλλο ισχύει

Το σωματικό βάρος κάθε ατόμου εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως γενετικοί παράγοντες, το ιστορικό του βάρους του με το πέρασμα των χρόνων, καθώς και από τον τρόπο ζωής του.

Συνεπώς, δεν είναι σωστό να μιλάμε για ιδανικό βάρος, αλλά για ένα υγιές σωματικό βάρος, το οποίο μπορεί εύκολα να διατηρήσει το άτομο, χωρίς στερήσεις και το οποίο σχετίζεται με την καλή κατάσταση υγείας και ποιότητα ζωής.

__________________

(*) Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Συγγραφέας & Ιδρυτής του medNutrition.gr
ν

 


Translate this post