Άνδρας κυνηγός: Ένα ακόμη ψέμα της επιστήμης για την ανθρώπινη εξέλιξη (vid)

Κατηγορία NEWS, Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ  | Ενημ. 1/7/2023, 08:22 

Posted by Youmagazine Staff

 

Όσα λέγονται για τους πρώτους ανθρώπους, δηλαδή ότι οι άνδρες κυνηγούσαν ενώ οι γυναίκες κάθονταν σπίτι, είναι λάθος.

Το πρόσωπο μιας γυναίκας της εποχής του Νεάντερταλ. Image: Supplied

v

ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ότι στις πρώτες κοινωνίες οι άνθρωποι είχαν έναν πολύ απλό καταμερισμό εργασιών ‒ οι άνδρες έπαιρναν τα όπλα και κυνηγούσαν, ενώ οι γυναίκες κάθονταν φρόνιμες στο σπίτι –ή στις σπηλιές‒ έπλεναν ρούχα, μαγείρευαν και φρόντιζαν τα παιδιά.

Η αποδοχή αυτής της αστήρικτης θεωρίας, ότι «ο άνδρας είναι κυνηγός», οφείλεται σε μια πατριαρχική προπαγάνδα, την οποία οργάνωσαν δύο ανθρωπολόγοι, ο Ρίτσαρντ Λι (Richard Lee), από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, και ο Ίρβεν Ντεβόρ (Irven DeVore), εξελικτικός βιολόγος και Επιμελητής Πρωτογονολογίας στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Εθνολογίας Peabody του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με το βιβλίο τους «Man the Hunter» το 1968.

Ήταν η εποχή που ο κόσμος δεχόταν χωρίς κριτική ό,τι έλεγαν οι επιστήμονες, ακόμη κι αν επρόκειτο για τη μεγαλύτερη βλακεία, ή ερχόταν σε κατάφωρη αντίθεση με την πραγματικότητα.

Η πλύση εγκεφάλου κράτησε κάπου μισό αιώνα.Τώρα, μια πρωτοποριακή ερευνητική εργασία αμφισβητεί κατά πρόσωπο την «αλήθεια» των δύο ανθρωπολόγων και εκπροσώπων του ανδρικού σωβινισμού.

Η καινούρια έρευνα ισχυρίζεται ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία των κοινωνιών της τροφοσυλλεκτικής περιόδου, οι γυναίκες έπαιζαν και τους δύο ρόλους – του κυνηγού και του φροντιστή της οικογένειας.
ν

Μια γυναίκα της φυλής Awá με κυνηγετικό τόξο, τα βέλη και μια μαϊμού βοηθό, στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας. Image: Supplied
ν

Η ομάδα ανθρωπολόγων από τα πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον (πολιτείας) και του Seattle Pacific ανέλυσε 63 σύγχρονες κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, συμπεριλαμβανομένων 14 που βρίσκονται στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στο Plos One, οι γυναίκες κυνηγούσαν μαζί με τους άνδρες σε 50 από τις 63 κοινωνίες κυνηγών που μελέτησαν, δηλαδή σε ποσοστό 79%.

Έτσι, το ότι μόνο οι άνδρες είναι κυνηγοί, αποδεικνύεται μύθος.
ν

Οι γυναίκες είναι εξίσου καλοί κυνηγοί, όπως και οι άνδρες. Εδώ μια γυναίκα του Νεάντερταλ με το δόρυ της, αναδημιουργημένη από τους Ολλανδούς καλλιτέχνες Andrie και Alfons Kennis. Image: Supplied
ν

«Σε πολλούς πολιτισμούς, γυναίκες και άνδρες χρησιμοποιούσαν τις ίδιες τεχνικές και εργαλεία κυνηγιού, ενώ σε άλλους οι γυναίκες εμφάνισαν μεγαλύτερη ποικιλία στρατηγικών από τους άνδρες», λέει η δρ Cara  Wall-Scheffler.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης τι είδους ζώα κυνηγούσαν οι γυναίκες σε 45 από τις κοινότητες που μελετήθηκαν. Σχεδόν στις μισές περιπτώσεις, οι γυναίκες είχαν την τάση να κυνηγούν μικρά ζώα, αλλά στο 33 τοις εκατό, συμμετείχαν στο κυνήγι μεγάλων θηραμάτων.

Η μητρότητα δεν επηρέασε καθόλου τις κυνηγετικές δραστηριότητες των γυναικών. Όπως λέει η δρ Wall-Scheffler, είτε τα παιδιά παρέμεναν στο σπίτι υπό τη φροντίδα των γηραιότερων μελών της οικογένειας, ενώ οι μητέρες τους πήγαιναν σε αποστολές κυνηγιού, είτε οι γυναίκες θα κουβαλούσαν μαζί τα παιδιά τους, σε σάκους που είχαν στους ώμους ή στην πλάτη.

Επίσης, πολλές γυναίκες θάβονταν μαζί με τα κυνηγετικά όπλα τους, όπως μια νεαρή κυνηγός των Άνδεων, η σορός της οποίας ανακαλύφθηκε το 2020.

Ένα ακόμη τεράστιο ψέμα, σχετικά με την ανθρώπινη εξέλιξη, καταρρίφθηκε.
v

Why Evolution Is NOT True—4 Major Flaws Exposed
ν

ν

 


Translate this post