Διατροφή: Πώς να πετύχεις χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα

Κατηγορία NEWS, Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Από την Ιωάννα Κεχριμπάρη (*)

 

Πώς επηρεάζει η διατροφή μας το περιβάλλον; Ποιες οι επιπτώσεις από τις αλλαγές στη διατροφή μας; Πώς θα πετύχουμε χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα… διατροφικά;

Image credit: Pixabay / kaboompics

v

ΕΧΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ότι η διατροφή σου επηρεάζει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό το περιβάλλον; Αυτό συμβαίνει γιατί το περιβάλλον και η διατροφή μας είναι ισχυρά αλληλένδετα. Από τη μία πλευρά, το περιβάλλον διαμορφώνει τις διατροφικές μας επιλογές και από την άλλη πλευρά, η διατροφή μας επηρεάζει το οικοσύστημα. Ωστόσο, εδώ και κάποια χρόνια, οι αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες έχουν επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους, στο κλίμα και στο περιβάλλον. Μερικές από αυτές είναι:

η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων

η αλλαγή στους τρόπους παραγωγής και στη διάρκεια ζωής των προϊόντων

η μόλυνση του νερού και της ατμόσφαιρας

η σπατάλη τροφίμων, τα οποία καταλήγουν ως απόβλητα στο περιβάλλον

Σε αυτό το άρθρο θα σου αναφέρω μερικούς απλούς τρόπους για να πετύχεις χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα μέσω της διατροφής σου!

Με άλλα λόγια, πως να πετύχεις χαμηλότερη κατανάλωση των διαθέσιμων πόρων της γης (ενέργεια, νερό, αέρας και έδαφος).

Πώς μπορείς να πετύχεις χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα… διατροφικά;

Σε γενικές γραμμές για να συμβάλλεις σε αυτό είναι καλό να επιλέγεις συνετά θρεπτικές και γευστικές επιλογές, που κατά τη διαδικασία παραγωγής τους σέβονται το περιβάλλον και τους πόρους του. Πιο συγκεκριμένα:

Περιόρισε την κατανάλωση κρέατος και των λοιπών ζωικών προϊόντων

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος φαίνεται να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με ευρήματα μελετών, οι δίαιτες που απελευθέρωναν τα περισσότερα αέρια θερμοκηπίου είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε κρέας μηρυκαστικών, όπως βοδινό, μοσχαρίσιο και χοιρινό. και άλλα μηρυκαστικά.

Εκτός από τις εκπομπές αερίων, το κρέας και γενικότερα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης συμβάλλουν στην υπερβολική χρήση νερού και στην υποβάθμιση του εδάφους. Αντίθετα οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως η σόγια, τα φασόλια, οι φακές και οι ξηροί καρποί έχουν χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα.

Χρήσιμο tip

Προσπάθησε για κάποιες μέρες τις εβδομάδας να αντικαταστήσεις το κρέας με χορτοφαγικά γεύματα, όπως λαδερά ή όσπρια. Μπορείς, ακόμη, να εντάξεις στη διατροφή σου φυτικά εναλλακτικά κρέατος με πρωτεΐνη σόγιας, η οποία έχει εφάμιλλη βιολογική αξία με αυτή του κρέατος.

Πλέον, μπορείς να βρεις στο εμπόριο προϊόντα, όπως φυτικά nuggets, φυτικά “κεφτεδάκια” ή burgers με πρωτεΐνη σόγιας και συστατικά φυτικής προέλευσης πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, σε ανακυκλώσιμη συσκευασία! Σύγκρινε τις ετικέτες τροφίμων και επέλεξε αυτή με τη καλύτερη διατροφική αξία (τα λιγότερα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι).

Προτίμησε τοπικά και εποχικά φρούτα και λαχανικά

Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο θρεπτικά, γευστικά και αρωματικά, ενώ παράλληλα είναι και πιο οικονομικά. Παράλληλα προτίμησε τοπικά προϊόντα. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλεις στη μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων, των μεταφορών από χώρα σε χώρα και της διαδικασίας συντήρησης και αποθήκευσης.

Πες ναι σε βιολογικά προϊόντα

Τα βιολογικά προϊόντα, που έχουν χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα, σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα. Μπορείς, ακόμη, να φυτέψεις τα δικά σου φρούτα και λαχανικά στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου. Θα έχεις φθηνότερα βιολογικά τρόφιμα κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση με πολύ μικρό οικολογικό αποτύπωμα.

Περιόρισε την σπατάλη τροφίμων

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αξίζει την προσοχή όλων. Προσπάθησε να μειώσεις την ποσότητα του φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια. Χρησιμοποίησε λίστα αγορών, αγόρασε μόνο ό, τι χρειάζεσαι, αποθήκευσε τα τρόφιμα σωστά, αξιοποίησε ό,τι περίσσεψε σε νέες παρασκευές και γίνε φίλος με την κατάψυξη για να διατηρήσεις τα περισσότερα τρόφιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τέλος, μπορείς να τοποθετήσεις ό,τι περίσσεψε ή χάλασε σε κάποιον ειδικό κάδο για κομποστοποίηση.

Τι να κρατήσεις

Να θυμάσαι ότι οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά για το περιβάλλον και την υγεία σου! Μείωσε την κατανάλωση κρέατος, προτίμησε φυτικής προέλευσης τοπικά και εποχικά τρόφιμα και μείωσε τη σπατάλη των τροφίμων! Με αυτό τον τρόπο θα πετύχεις το δικό σου χαμηλότερο διατροφικό οικολογικό αποτύπωμα!

__________________

(*) Ιωάννα Κεχριμπάρη – Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, PhD(c). H Ιωάννα Κεχριμπάρη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην Κλινική Διατροφή και Υποψήφια Διδάκτωρ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Αποτελεί μέλος της ομάδας της Επιστημονικής Υποστήριξης του medNutrition.gr. Εργάζεται ως διαιτολόγος σε ιδιωτική κλινική και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αθήνας.

Το άρθρο παρουσιάστηκε στο medNutrition και αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας.
ν

 


Translate this post