Η Εθνική Στρατηγική για το περπάτημα και η Σχολή των Κυνικών

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Fitness, Opinion

FITNESS/ΑΠΟΨΕΙΣ

Από την Κατερίνα Τζωρτζινάκη

 

Το περπάτημα είναι η πιο ανέξοδη γυμναστική. Επιπλέον κερδίζουμε σε υγεία,καθώς βοηθά στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Το περπάτημα είναι η πιο προσιτή μορφή άσκησης στον κόσμο. Δεν χρειάζεστε φανταχτερό εξοπλισμό. Δεν χρειάζεστε συνδρομή σε γυμναστήριο. Μπορείτε εύκολα να το εντάξετε στο ημερήσιο πρόγραμμά σας. Image Credit: CC BY-NC-SA 4.0 GR

v

ΑΚΟΜΗ κι όσοι ζούμε βιδωμένοι μπροστά σε μια οθόνη, πέντε βήματα τα κάνουμε. Λείπουν, βέβαια, άλλα 8.195 για να μειώσουμε τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Έτσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος συνέταξε νόμο εναντίον της ακινησίας!

Στο σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ε.Κ. και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας…», που αρχίζει να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το άρθρο 69 αφορά την Εθνική Στρατηγική για το Περπάτημα.

Πρόκειται για «κείμενο στρατηγικού προσανατολισμού με στόχο τη χάραξη κατευθυντήριων γραμμών […] που θα αξιολογείται τουλάχιστον ανά πενταετία». Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η ακινησία έχει πέρα από το ατομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, καθώς ανεβάζει τις δαπάνες για την υγεία.

Όπως υποστηρίζει ο ΠΟΫ, οι οικονομικές απώλειες από την έλλειψη άσκησης διεθνώς ανέρχονται κατ’ έτος σε 27,4 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω των 500 εκατομμυρίων νέων περιπτώσεων ασθενειών, που μπορούν να αποφευχθούν έως το 2030. Η κατάθλιψη, η άνοια και η υπέρταση αποτελούν το 70% αυτών.

Εμπρός, λοιπόν! Βάζουμε το ένα πόδι μπροστά απ’ το άλλο για περίπατο μεγάλο. Θα πείτε, σε πόλεις αφιλόξενες και ακατάλληλες διαδρομές;

Λίγη υπομονή. Θα αναπτυχθούν «υποδομές πεζής μετακίνησης». Η Εθνική Στρατηγική έχει έμπνευση και τεχνική για «τη μείωση των ρύπων, τη βελτίωση της καθημερινότητας, της υγείας των πολιτών και της οδικής ασφάλειας, την ενίσχυση του αστικού χώρου, την εξασφάλιση προσβασιμότητας, την παροχή εξειδικευμένων εφαρμογών (όπως σχολικοί δακτύλιοι, γειτονιές κατοικίας, εμπορικές περιοχές), την προώθηση του περιπατητικού και του αστικού τουρισμού, τη βελτίωση, αναβάθμιση και αναζωογόνηση του αστικού χώρου, την πολυτροπικότητα στις μετακινήσεις».

Ωραία λόγια, αρκεί να μην μείνουμε στα λόγια!

«Τον άνδρα, Μούσα, τον πολύτροπο να μου ανιστορήσεις»! Βγείτε έξω για αναζητήσεις, σε δύσκολο χειμώνα, ξαλάφρωμα και από ενεργειακές επιβαρύνσεις. Κυνικό;

Στη σχολή των αρχαίων Κυνικών πιστό. Οι οπαδοί της, γράφει ο Φρεντερίκ Γκρο στο «Περπατώντας» (εκδ. Ποταμός), βρίσκονταν σε κατάσταση διαρκούς περιπλάνησης. Πραγματικά περιπατητική σχολή. «Ο κυνικός είναι το έξω. Και ακριβώς αυτή η απόσταση είναι που του επιτρέπει να αναμιγνύει τις μικρότητες της ιδιωτικής ζωής με τις φαυλότητες της δημόσιας. Ο βίος “εκτός” είναι που του δίνει το δικαίωμα να στηλιτεύει».

Πηγή: Ναυτεμπορική
ν

 


Translate this post