Ανακαλύφθηκε η μυστηριώδης «αρχαία καρδιά» του Γαλαξία μας

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το Παρατηρητήριο Γαία εντόπισε την ομάδα των αρχαίων άστρων, γύρω από τα οποία σχηματίστηκε ο υπόλοιπος Γαλαξίας μας.

Η κεντρική περιοχή του Γαλαξία, όπου βρίσκεται ο αστερισμός του Τοξότη και η ομάδα των αρχαίων αστεριών. Image: Supplied

v

ΟΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΙ που ερευνούν την προέλευση του Γαλαξία μας κατάφεραν να εντοπίσουν την «αρχαία καρδιά» του γαλαξία μας ‒ τον αρχικό, αρχαίο πυρήνα του πρωτογαλαξία, γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκαν όλα τα υπόλοιπα αστέρια και οι πλανήτες τους.

Πρόκειται για μια ομάδα 18.000 άστρων, από τα παλαιότερα του γαλαξία μας, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στον αστερισμό του Τοξότη. Αυτή η ομάδα αρχαίων αστεριών σχημάτιζε τον πρωτογαλαξία, δηλαδή τον πυρήνα του Γαλαξία μας ‒ μια αρχέγονη μάζα αερίων και σκόνης που σχηματίζει τα πρώτα αστέρια ενός νεαρού γαλαξία, ηλικίας άνω των 12,5 δισεκατομμυρίων ετών. 

Αντιπροσωπεύοντας περίπου το 0,2% της συνολικής μάζας του γαλαξία μας, η ομάδα των αρχαίων άστρων είναι ο πυρήνας γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε τελικά όλος ο Γαλαξίας μας. Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου στον διακομιστή προαναγγελίας arXiv, με τίτλο “The Poor Old Heart of the Milky Way” τα οποία ακόμη δεν έχουν αξιολογηθεί από τους άλλους επιστήμονες.

Για να ανακαλύψουν την αρχέγονη ομάδα αστεριών, οι αστρονόμοι άντλησαν δεδομένα από το Παρατηρητήριο Γαία (Gaia) της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) ‒ ένα διαστημικό σκάφος 1.630 κιλών που εκτοξεύτηκε το 2013 με στόχο τη δημιουργία του ενός πιο λεπτομερούς και ακριβούς χάρτη του Γαλαξία μας.
ν

Το διαστημικό σκάφος Γαία της ESA. Image: Wikimedia Commons
v

Με τον όρο Γαλαξίας αναφερόμαστε, στον γαλαξία στον οποίο ανήκει η Γη και όλο το Ηλιακό Σύστημα. Ο Ήλιος και η Γη βρίσκονται στις παρυφές του Γαλαξία, και έτσι αυτός, καθώς τον κοιτάμε κατά μήκος, φαίνεται να σχηματίζει μία γαλακτόχρωμη, φωτεινή λωρίδα από πάρα πολλά αστέρια, που διασχίζει τον ορατό από τη Γη ουρανό από τη μια πλευρά του ορίζοντα μέχρι την άλλη.

Λόγω της εμφάνισης αυτής, ονομάστηκε στα ελληνικά «γάλακτος κύκλος», δηλαδή το γάλα που ρέει από τα στήθη της Ήρας, συζύγου του Δία. Κατ’ άλλη εκδοχή, ο Γαλαξίας σχηματίστηκε από την Ήρα, η οποία έχυσε γάλα στον ουρανό, όταν ανακάλυψε πως ο Δίας την ξεγέλασε και τάιζε με αυτό τον νεαρό Ηρακλή. 

Ο Αριστοτέλης γράφει στα Μετεωρολογικά: «οι δε [φιλόσοφοι] περί Αναξαγόραν και Δημόκριτον φως είναι το γάλα λέγουσιν άστρων τινών», δηλαδή «οι φιλόσοφοι που ακολουθούν τον Αναξαγόρα και τον Δημόκριτο δέχονται ότι ο Γαλαξίας είναι το φως από κάποια άστρα».

Η εξέταση των ερευνητών της εκτεθειμένης πλέον αρχαίας καρδιάς του Γαλαξία μας αποκάλυψε δύο πράγματα. Πρώτον, καθώς τα αστέρια του παλιού πρωτογαλαξία περιστρέφονται πολύ λιγότερο γύρω από το γαλαξιακό κέντρο σε σύγκριση με τα νεότερα αστέρια, επιβεβαιώνει παλαιότερες παρατηρήσεις ότι ο πυρήνας του Γαλαξία ξεκίνησε τη ζωή του στάσιμος, αυξάνοντας τελικά την ταχύτητα περιστροφής καθώς το κέντρο μάζας του γαλαξία μεγάλωνε.

Και δεύτερον, παρά τις πολλαπλές συγχωνεύσεις με μικρότερους γαλαξίες, η μαζική συσσώρευση αστεριών στο κέντρο του Γαλαξία μας δείχνει ότι ο πυρήνας του δεν έχει υποστεί εισβολή από συγκρούσεις με άλλους γαλαξίες.

Με άλλα λόγια, ο Γαλαξίας μας από τότε που άρχισε να σχηματίζεται, έχει ζήσει μια προστατευμένη ζωή.
ν

 


Translate this post