Κλοπές αυτοκινήτων: Η νέα επικίνδυνη μόδα του TikTok – Ποια μάρκα είναι ευάλωτη

Κατηγορία NEWS, Τεχνολογία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ/ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η νέα μέθοδος κλοπής αυτοκινήτων που παρουσίασε το TikTok έγινε viral, προκαλώντας πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες.

Πλάνο από κάμερα CCTV με την προσπάθεια κλοπής ενός αυτοκινήτου. Image: Supplied

v

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ενός συγκεκριμένου μοντέλου αυτοκινήτου έχουν προειδοποιηθεί σε όλο τον κόσμο ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι, αφότου μια νέα επικίνδυνη τάση του TikTok έγινε viral.

Τα αυτοκίνητα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα μοντέλα της Kia καθώς, όπως δείχνουν τα βίντεο του TikTok, ο κινητήρας μπορεί να πάρει μπρος χωρίς κλειδί, απλώς με ένα καλώδιο USB.

Η επικίνδυνη αυτή μόδα ξεκίνησε όταν ο χρήστης του TikTok @robbierayyy δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο βάζει μπροστά ένα Kia χρησιμοποιώντας μόνο ένα καλώδιο USB.

Πρώτα αφαίρεσε το πλαστικό περίβλημα από τον άξονα του τιμονιού κι έπειτα συνέδεσε ένα καλώδιο USB στην ειδική υποδοχή. Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το καλώδιο ήταν συνδεδεμένο με κάποιο κινητό σε λειτουργία ή με άλλη πηγή ενέργειας (π.χ. μπαταρία).
ν

Αφού σπάσει το τζάμι του παραθύρου, ο ληστής αφαιρεί το πλαστικό περίβλημα από τον άξονα του τιμονιού. Πηγή: TikTok
ν

Κατόπιν συνδέει το καλώδιο USB στην ειδική υποδοχή που υπάρχει από κάτω και η μηχανή παίρνει μπροστά. Πηγή: TikTok
ν

Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το καλώδιο ήταν συνδεδεμένο με κάποιο κινητό. Πηγή: TikTok
ν

Εκτός του RobbieRay(@robbierayyy) και άλλοι χρήστες όπως ο Robby Rowland(@robbyrow12), δημοσίευσαν παρόμοια τα οποία τώρα έχουν αφαιρεθεί.

Ωστόσο, η τάση έχει επικίνδυνες συνέπειες και έχει συνδεθεί με την αύξηση των κλοπών αυτοκινήτων στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, το ολοκαίνουριο Kia ενός ζεύγους στην Αυστραλία, της Κιμ και του Μπιλ Γκάρντινερ έπεσε πρόσφατα θύμα αυτής της τρέλας, όταν δύο άγνωστοι προσπάθησαν να το κλέψουν.

Οι επίδοξοι κλέφτες τελικά τα παράτησαν αφού δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν το αυτοκίνητο.

Αλλά οι δύο παραβάτες προσπάθησαν να δοκιμάσουν το ίδιο κόλπο σε ένα άλλο Kia που ήταν σταθμευμένο πιο κάτω.

Και τα δύο αυτοκίνητα είχαν την ίδια ζημιά: σπασμένο τζάμι, ενώ αφαιρέθηκε το περίβλημα γύρω από τον άξονα του τιμονιού.
ν

Ο ένας κλέφτης έχει μπει στο αυτοκίνητο από το σπασμένο παράθυρο και προσπαθεί να το βάλει μπρος, ενώ ο άλλος στέκεται δίπλα και του δίνει οδηγίες, Image: Supplied
ν

Το ζεύγος Κιμ και Μπιλ Γκάρντινερ προτρέπουν τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Kia να τα παρκάρουν σε ασφαλές μέρος. Image: Supplied
ν

Για το λόγο αυτόν το ζεύγος Γκάρντινερ προτρέπει τους ιδιοκτήτες Kia να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους σε γκαράζ ή σε κάποιο ασφαλές μέρος τη νύχτα.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η νέα «μόδα» θα συνεχιστεί και με άλλα βίντεο, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το TikTok ενθαρρύνει όποιον συναντήσει βίντεο «Kia Challenge» να τα αναφέρει, ώστε να καταργηθούν.
ν

 


Translate this post