Τζέιμς Λάβλοκ: Απεβίωσε ο «προφήτης» της κλιματικής κρίσης (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον, Πρόσωπα

ΠΡΟΣΩΠΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πέθανε σε ηλικία 103 ετών ο Τζέιμς Λάβλοκ, πατέρας της θεωρίας της Γαίας και «προφήτης» της κλιματικής κρίσης.

O Τζέιμς Λάβλοκ στον κήπο του σπιτιού του στο Ντόρσετ. Πηγή: News Media

v

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ επιστήμονας Τζέιμς Λάβλοκ, ο οποίος έγινε διάσημος για την προειδοποίηση που απηύθυνε για την κλιματική κρίση, θεμελιωτής της «Θεωρίας της Γαίας» που παρουσιάζει τη Γη ως έναν ζωντανό οργανισμό ικανό να αυτορρυθμίζεται, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 26 Ιουλίου, σε ηλικία 103 ετών.

«Ο Τζέιμς Λάβλοκ απεβίωσε στο σπίτι του στο Ντόρσετ, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, ανήμερα των 103ων γενεθλίων του», ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Παρουσιάζοντας τον εαυτό του καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως «ανεξάρτητο επιστήμονα», ο Λάβλοκ είχε προκαλέσει προστριβές με συναδέλφους του αναφορικά με το αποκαλυπτικό όραμά του για την κλιματική κρίση.

«Είναι πλέον αργά, πολύ αργά, για να σώσουμε τον πλανήτη όπως τον ξέρουμε», είχε τονίσει στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) το 2009, λίγους μήνες πριν από τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το Κλίμα (COP15) που απέβη άκαρπη.

«Προετοιμαστείτε για τεράστιες ανθρώπινες απώλειες» είχε διαμηνύσει, ένας από τους ελάχιστους επιστήμονες εκείνη την εποχή που προέβλεπαν το ζοφερό μέλλον.

Η Θεωρίας της Γαίας

Ο Τζέιμς Λάβλοκ (26 Ιουλίου 1919 – 26 Ιουλίου 2022) μεγάλωσε στο νότιο Λονδίνο και εργάστηκε επί 20 χρόνια στο βρετανικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας. Προσελήφθη από τη NASA στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να απασχοληθεί στην έρευνα για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον πλανήτη Άρη.

Έγινε γνωστός για τη διατύπωση της «Θεωρίας της Γαίας» το 1970, παρουσιάζοντας τη Γη ως έναν ζωντανό οργανισμό ικανό να αυτορυθμιστεί. Εκείνη την εποχή, η θεωρία του είχε αμφισβητηθεί έντονα.

Η ιδιοφυία του τον έκανε τον «Φόρεστ Γκαμπ» της επιστήμης, έγραψε ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian Τζόναθαν Γουότς.

«Σαν ο πιο σημαντικός ανεξάρτητος επιστήμονας του περασμένου αιώνα, ο Λάβλοκ ήταν δεκαετίες μπροστά από την εποχή του», σημειώνει το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τη Θεωρία της Γαίας, ο πλανήτης μας στην ουσία είναι «ζωντανός», με όλα τα πλάσματα και τους οργανισμούς σε αυτόν – καθώς και τα μη έμβια στοιχεία- να συνδέονται όλα μεταξύ τους σε ένα «σύστημα» που διατηρεί τις συνθήκες για την ύπαρξη της ζωής.
ν

Frost over the World – James Lovelock | Al Jazeera
ν

ν

 


Translate this post