Σχέδιο του Ντύρερ σε βιβλίο του 16ου αιώνα με κείμενο στα αρχαία ελληνικά

Κατηγορία NEWS, Book Corner

ΒΙΒΛΙΟ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μικρογραφία του Ντύρερ σε βιβλίο του Βενετού τυπογράφου Άλδου Μανούτιου, με κείμενο στα αρχαία ελληνικά.

Ο Άλμπρεχτ Ντύρερ (21 Μαΐου 1471 – 6 Απριλίου 1528) ήταν Γερμανός ζωγράφος, χαράκτης και θεωρητικός της Γερμανικής Αναγέννησης. Πηγή: Wikimedia Commons

v

ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ, ένα βιβλίο που τυπώθηκε το 1502 από τον Βενετό τυπογράφο Άλδο Μανούτιο, με κείμενο στα αρχαία ελληνικά γραμμένο τον 2ο αιώνα, περίμενε υπομονετικά στα ράφια της Κρατικής Βιβλιοθήκης του Όλντενμπουργκ στη Γερμανία.

Σπανίως, ανθρώπινο μάτι χάιδευε τις σελίδες του και οι ειδικοί το εκτιμούσαν μόνον ως ένα παλιό βιβλίο. Έως ότου, προσφάτως, ερευνητές εντόπισαν στη σελίδα περιεχομένων μια μικρή ζωγραφιά την οποία πιστεύουν ότι δημιούργησε ο Γερμανός μαιτρ της Αναγέννησης Άλμπρεχτ Ντύρερ.

Στη με διαστάσεις 16,5 επί 6 εκατοστά ζωγραφιά απεικονίζονται δύο χερουβείμ πάνω από φανταστικά θαλάσσια όντα. Οι γλώσσες αυτών των όντων διαπλέκονται και σχηματίζουν ένα περίτεχνο οικόσημο. Πρόκειται για το οικόσημο του διάσημου ακαδημαϊκού από τη Νυρεμβέργη ‒και γνωστού του Άλμπρεχτ Ντύρερ‒ Βίλιμπαλντ Πιρκχάιμερ (Willibald Pirckheimer).

Σύμφωνα με τον υπουργό Επιστήμης στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας Björn Thümler, ο Πιρκχάιμερ απέκτησε το βιβλίο λίγο αργότερα μετά την έκδοσή του.
ν


ν


v

v

Ανακοινώνοντας την ανακάλυψη, η Βιβλιοθήκη του Όλντενμπουργκ σημείωσε ότι 14 βιβλία με σχέδια του Ντύρερ πωλήθηκαν το 1634 από τους κληρονόμους του Πιρκχάιμερ. Γνωστή είναι η ύπαρξη μόνον έξι εξ αυτών και ειδικοί από τη βιβλιοθήκη προτείνουν ότι το βιβλίο με το κείμενο στα αρχαία ελληνικά ενδέχεται να είναι το έβδομο από αυτά που «ξεφορτώθηκαν» οι κληρονόμοι του ακαδημαϊκού από τη Νυρεμβέργη.

Το εν λόγω βιβλίο έγινε μέρος της συλλογής της Κρατικής Βιβλιοθήκης Όλντενμπουργκ το 1791 είναι ένας από τους 263 τόμους που απαρτίζουν τη Συλλογή Aldinen, η οποία ευρέως θεωρείται ως ένα από τα πιο πολύτιμα αρχεία πρώιμης ευρωπαϊκής τυπογραφίας.

Το βιβλίο εκτίθεται στη βιβλιοθήκη έως τις 16 Ιουλίου.

Ο Άλδος Μανούτιος (Aldus Manutius, 1452 – 1515) ήταν Ιταλός ουμανιστής, γνωστός για την εκδοτική του δραστηριότητα στη Βενετία την εποχή της Αναγέννησης. Άριστος γνώστης ελληνικών, ήταν από τους πρώτους που εκτύπωσαν βιβλία με ελληνικούς χαρακτήρες, αξιοποιώντας τα χειρόγραφα της πολύτιμης συλλογής του Βησσαρίωνα του Τραπεζούντιου, που σώζονται σήμερα στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη.

Αξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά του στην τυπογραφία με την επινόηση των πλάγιων γραμματοσειρών, την καθιέρωση της άνω τελείας στιγμής (semicolon), καθώς και τη μαζική παραγωγή δερματόδετων βιβλίων τσέπης σε προσιτές τιμές.
ν

 


Translate this post