Ένα τεστ ισορροπίας 10 δευτερολέπτων αποκαλύπτει εάν θα πεθάνετε νεώτεροι

Κατηγορία NEWS, Fitness

ΥΓΕΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ισχυρίζεται ότι αυτό το τεστ ισορροπίας των 10 δευτερολέπτων αποκαλύπτει εάν θα πεθάνετε πρόωρα.

Το τεστ ισορροπίας στο ένα πόδι αφορά άτομα άνω των 50 ετών. Image: Supplied

v

ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΤΕΣΤ ισορροπίας 10 δευτερολέπτων για άτομα άνω των 50 ετών αποκαλύπτει εάν οι πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία θα διπλασιαστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ έδειξε ότι όσοι δυσκολεύονται να σταθούν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα διατρέχουν τον κίνδυνο να πεθάνουν νωρίς.

Οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν να γίνει το τεστ μέρος ενός συνήθους ελέγχου υγείας για ηλικιωμένους.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να σηκώσουν το ένα πόδι και να τοποθετήσουν το πάνω μέρος της πατούσας στο πίσω μέρος του άλλου ποδιού πιο πάνω από το ύψος του γόνατου, ενώ κρατούσαν τα χέρια τους σηκωμένα στα πλάγια και το βλέμμα τους καρφωμένο ευθεία μπροστά.

Έπρεπε να ισορροπήσουν στη στάση αυτή για δέκα δευτερόλεπτα το λιγότερο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.702 εθελοντές ηλικίας μεταξύ 51 και 75 ετών. Τα δύο τρίτα τηςομάδας ήταν άνδρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα στα πέντε άτομα (348) απέτυχε σε αυτό το τεστ ισορροπίας.

Όταν εξετάστηκαν όσοι απέτυχαν, απεκαλύφθη ότι είχαν χειρότερη υγεία από τους άλλους, με ένα σημαντικό ποσοστό να είναι παχύσαρκοι ή να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα LDL χολιστερίνης στο αίμα.
ν

Ένα απλό τεστ ισορροπίας 10 δευτερολέπτων για άτομα άνω των 50 ετών αποκαλύπτει εάν οι πιθανότητές τους να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία θα διπλασιαστούν την επόμενη δεκαετία. Image: Supplied
ν

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, αποκάλυψε επίσης ότι ο διαβήτης τύπου 2 ήταν τρεις φορές πιο συχνός στα άτομα που απέτυχαν.

Οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να σταθούν χωρίς στήριξη στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα έχουν κατά 84% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ποσοστό των θανάτων μεταξύ εκείνων που απέτυχαν στο τεστ ήταν σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με όσους πέτυχαν, ανερχόμενο στο 17,5 τοις εκατό έναντι 4,5 τοις εκατό.

«Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 684.000 άτομα πεθαίνουν από πέσιμο παγκοσμίως, εκ των οποίων πάνω από το 80 τοις εκατό είναι σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος», αναφέρει η μελέτη.

Οι ερευνητές τέλος σημειώνουν ότι η απώλεια ισορροπίας είναι επίσης επιζήμια για την υγεία και ότι ορισμένες ασκήσεις μπορεί να βελτιώσουν την ισορροπία.
ν

What I learned From Standing On One Leg Every Day | Kai Simon
ν

ν

 


Translate this post