Έρευνα: Η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο

Κατηγορία MAGAZINE, Ιατρικά

ΥΓΕΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μεγάλη διεθνής έρευνα επιβεβαιώνει τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής, καθώς οδηγεί μια ώρα αρχύτερα στον τάφο.

Η καθιστική ζωή μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Image Credit: CC BY-SA 3.0

v

Η ΠΟΛΥΩΡΗ καθιστική εργασία, οι συσκέψεις στο γραφείο και το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση το βράδυ δεν είναι χωρίς κόστος υγείας. Πολλές έρευνες έχουν καταστήσει σαφές ότι η καθιστική ζωή είναι συνταγή για πρόωρο θάνατο.

Ακόμη και όταν κοιμόμαστε το σώμα βρίσκεται σε κίνηση, καθώς κάθε δευτερόλεπτο εκτελεί ταυτόχρονα γύρω στις δώδεκα λειτουργίες, μεγάλες και μικρές, που το κρατούν ζωντανό. Η κίνηση επομένως είναι μια ζωτικής φύσης δραστηριότητα για τον οργανισμό.

Αντίθετα η ακινησία και το καθισιό βλάπτουν τον οργανισμό και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.

Ακόμη κι ένα αυτοκίνητο όταν δεν κινείται, σκουριάζει.

Το ότι η άσκηση έχει συνδεθεί με τη μακροζωία είναι γνωστό. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα έρευνες γίνονταν στους πληθυσμούς των ανεπτυγμένων χωρών, με αποτέλεσμα να μην έχουν μελετηθεί οι επιδράσεις της καθιστικής ζωής στους ανθρώπους των χωρών του τρίτου κόσμου.
ν

Η άσκηση έχει συνδεθεί με την μακροζωία. Πηγή: YouTube
ν

Τώρα, μια νέα μελέτη από μια διεθνή ομάδα ερευνητών πάνω σε περισσότερα από 100.000 άτομα σε 21 χώρες, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι στα φτωχότερα μέρη του κόσμου βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη θέση από τους ανθρώπους του δυτικού κόσμου όσον αφορά τα αποτελέσματα από την πολύωρη ακινησία.

Ενώ η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιαγγειακών παθήσεων σε όλους τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν έως τώρα, η σχέση είναι πιο έντονη σε χώρες χαμηλού εισοδήματος όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και η Ζιμπάμπουε.

Το να κάθεσαι για έξι έως οκτώ ώρες την ημέρα –είτε στη δουλειά, στο αυτοκίνητο είτε μπροστά στην τηλεόραση το βράδυ πριν πάτε για ύπνο– αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου κατά περίπου 12 έως 13%, σε σύγκριση με τα άτομα που κάθονται λιγότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα.

Όταν ο χρόνος καθισιού αυξηθεί για περισσότερο από οκτώ ώρες, τότε ο σχετικός κίνδυνος από 13 τοις εκατό εκτινάσσεται σε ένα εκπληκτικό 20 τοις εκατό!

Διαφορετικές οικονομικές κατηγορίες

Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι αυτό δεν ισχύει στον γενικό πληθυσμό των ανεπτυγμένων χωρών. Δηλαδή, οι οκτώ ώρες καθισιού στις υπανάπτυκτες χώρες έχουν πιο καταστροφικά αποτελέσματα σε σχέση με την ακινησία στις δυτικές χώρες.

Το να κάθεσαι για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος σημαίνει αύξηση του αριθμού των θανάτων και των καρδιακών παθήσεων σχεδόν κατά 30 τοις εκατό σε σχέση με την καθιστική ζωή στις χώρες της Δύσης.

Το να είσαι φτωχός επιδεινώνει την κατάσταση.
ν

Στις φτωχές χώρες η έλλειψη επαρκούς φαγητού συμβάλλει στην αύξηση της θνησιμότητας εξαιτίας της καθιστικής ζωής. Image: Supplied
ν

Ενώ η μελέτη δείχνει από τη μια μεριά τα ολέθρια αποτελέσματα της καθιστικής ζωής και της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας, από την άλλη δείχνει ότι η φτώχεια και η κακή διατροφή παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, επιδεινώνοντας το τελικό αντίκτυπο στο σώμα από την καθιστική ζωή.

«Η διαφορά αυτών των δύο μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τους διαφορετικούς τομείς και τα μοτίβα των συμπεριφορών της καθιστικής ζωής σε κοινωνίες με διαφορετικά επίπεδα εισοδήματος», γράφουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους στο ιατρικό περιοδικό JAMA Cardiology.

Δηλαδή, καθιστικές συμπεριφορές, όπως ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης, είναι πιο συνηθισμένες σε άτομα με χαμηλό εισόδημα, των οποίων η υγεία επιβαρύνεται και από την κακή διατροφή.

«Για όσους κάθονται περισσότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα, η αντικατάσταση μισής ώρας καθίσματος με άσκηση μειώνει τον κίνδυνο κατά 2 τοις εκατό». λέει ο επιστήμονας υγείας του Πανεπιστημίου Simon Fraser, Scott Lear.

«Αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα μειώνει κανείς τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο και καρδιακές παθήσεις».
ν

Βοηθούντων και των σύγχρονων τεχνολογιών, η τάση για καθιστική ζωή κάθε χρόνο αυξάνεται κατά μια ώρα την ημέρα. Πηγή: Facebook
ν

Όπως είδαμε, το ζήτημα είναι περίπλοκο, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η διαχείριση του χρόνου, η διατροφή, η διανοητική δραστηριότητα, αλλά και τα κίνητρα που υπάρχουν ώστε να διανύσει κανείς με τα πόδια τη διαδρομή που θα έκανε με το λεωφορείο.

Αυτό που είναι απολύτως σαφές είναι ότι η σύγχρονη ζωή μας παρέχει λιγότερες ευκαιρίες να σηκωθούμε και να περπατήσουμε από ποτέ, με τον συνολικό χρόνο καθισιού να αυξάνεται σχεδόν κατά μια ώρα την ημέρα μεταξύ των ενηλίκων στις ΗΠΑ τα τελευταία δέκα χρόνια.

Όπου κι αν ζούμε, όμως, ήρθε η ώρα να σηκωθούμε από το κάθισμα και να περπατήσουμε.
ν

 


Translate this post