Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι το δικαιούνται

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στο τέλος του χρόνου θα καταβληθεί τελικά το κοινωνικό μέρισμα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τους δικαιούχους και τα ποσά.

ν

ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι φέτος δεν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα, επειδή όλοι οι Έλληνες πλούτισαν με το που ήρθε η ΝΔ στην εξουσία.

Ύστερα από την κατακραυγή, ο Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά να δώσει το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τους δικαιούχους και τα ποσά, καθώς η φορολογία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και το Σεπτέμβριο είχαμε έκρηξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία.

Οι οριστικές αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα και τη χρηματοδότηση άλλων δαπανών από το υπερπλεόνασμα θα ληφθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όλα τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι έρχεται ψυχρολουσία για δικαιούχους και ποσά.

Ο βασικός σχεδιασμός θέλει το μέρισμα να δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες:

  • Στους χαμηλοσυνταξιούχους και πιθανώς σε αυτούς που παίρνουν μέχρι 600 ευρώ.

  • Σε ανέργους και χαμηλόμισθους.

  • Σε δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.
    ν

Τα κριτήρια

Υπάρχει σκέψη να υιοθετηθούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στο σύστημα χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος.

Από την 1η Νοεμβρίου του 2018 ισχύει ένας νέος κανονισμός για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, φέρνοντας πιο στοχευμένα κριτήρια για τους δικαιούχους. Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά και καθορίζονται από την κινητή και ακίνητη περιουσία κάθε νοικοκυριού.

Συγκεκριμένα, βάσει της Κ.Υ.Α. Δ13/οικ./33475/1935/2018 ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

Ακίνητη περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Κινητή περιουσία:

  • Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

  • Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.

Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.

Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.

Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.
ν

 


Translate this post