Εσείς πόσους δολοφόνους γνωρίζετε; Περί επιπόλαιας τηλε-ψυχιατρικής

Κατηγορία NEWS, Ψυχολογία

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γράφει ο δρ Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης (*)

 

Είναι όλα τα άτομα με θέματα ψυχικής υγείας εν δυνάμει δολοφόνοι; Πώς οι τηλεψυχίατροι στιγματίζουν αδιακρίτως τους πάσχοντες.

Πόσους δολοφόνους γνωρίζετε; Image credit: Pixabay / RyanMcGuire

v

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ γεγονότα με το χαμό των τριών παιδιών από την Πάτρα, οι διάφοροι τηλεψυχίατροι και τηλεσύμβουλοι ψυχικής υγείας κάνουν εντατικά δωρεάν μαθήματα χαμηλού επιπέδου ψυχιατρικής στην τηλεόραση. Τα μαθήματα τους δυστυχώς είναι λανθασμένα και συνεχίζουν να στιγματίζουν όλους τους ανθρώπους με θέματα ψυχικής υγείας.

Τώρα, φωτογραφίζουν αυτούς που πληρούν τα κριτήρια για διαταραχές προσωπικότητας γενικά και άλλες διαταραχές προσωπικότητας πιο ειδικά. Δυστυχώς, όμως, οι γνώσεις τους είναι ελλιπείς.

Άτομα με ψυχωσικές διαταραχές

Άτομα που πληρούν κριτήρια για διαταραχές προσωπικότητας, αποτελούν ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού (10%). Στους 100 φίλους σας, δηλαδή, οι 10 θα έχουν μια διαταραχή προσωπικότητας.

Άτομα που πληρούν κριτήρια για διαταραχές της προσωπικότητας κατά κανόνα έχουν βιώσει αρκετά τραυματικά παιδικά χρόνια και γενικότερα αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής στη ζωή τους.

Όντως δεν έχουν το ακαταλόγιστο και θεωρούνται γενικότερα υπεύθυνα για τις πράξεις τους.

Εντούτοις, μόνο ένα ακόμα πιο μικρό ποσοστό από αυτά τα άτομα μπορεί να είναι επιρρεπή στη βία και την παραβατικότητα γενικότερα. Ακόμα και σε αυτές τις υποκατηγορίες, οι πιο επιρρεπείς προσωπικότητες ΔΕΝ κάνουν τέτοια εγκλήματα.

Επομένως, στους 100 φίλους σας, ΔΕΝ γνωρίζετε 10 εν δυνάμει δολοφόνους. Μπορεί να γνωρίζετε 2-3 που να είναι παραβατικοί και τοξικοί, αλλά πάλι σίγουρα όχι δολοφόνοι. Από την άλλη μεριά, εάν γνωρίζετε κάποιον δολοφόνο αυτός είναι όντως πολύ πιθανό να δολοφονήσει ξανά.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σε αυτούς τους δολοφόνους δεν είναι όλοι το ίδιο επιρρεπείς στο να συνεχίζουν να κάνουν δολοφονίες.

Είναι βέβαιο ότι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν διαπράξει δολοφονία, η παράλληλη διαταραχή προσωπικότητας αυξάνει την πιθανότητα επανάληψης, όπως και σε κάθε άλλο παραβατικό άτομο. Όντως, μέσα στις φυλακές οι 60 στους 100 (60%) πληρούν τα κριτήρια για κάποια από αυτές τις διαταραχές προσωπικότητας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όποιος έχει μια ψυχωσική διαταραχή είναι εν δυνάμει δολοφόνος. Πολλά ψυχωσικά άτομα έχουν μεγάλο βαθμό ελέγχου, αυτοκυριαρχίας και αυτοσυγκράτησης.

Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσους δολοφόνους γνωρίζετε και πόσους φυλακισμένους γνωρίζετε, για να καταλάβετε γιατί είναι λάθος να στιγματίζονται οι άνθρωποι με διαταραχές προσωπικότητας.

Με αλλά λόγια, οι πιο επικίνδυνοι είναι αυτοί που έχουν διαπράξει ήδη κάποια δολοφονία, βρίσκονται στη φυλακή και δεν έχουν το ακαταλόγιστο. 

Πόσους τέτοιους γνωρίζετε;

Σίγουρα όχι 10 από τους 100 φίλους σας.

_________________

(*) Ο δρ Ιωάννης Μάλλιαρης είναι ψυχολόγος, διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Institute of Psychiatry, King’s College London), ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του BipolarLab.com και της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης (ΕΔΟ).

Μεγάλωσε με τη διπολική διαταραχή χάρις στον πατέρα του (Γεώργιο Μάλλιαρη) και ασχολείται αποκλειστικά μαζί της. Μαθαίνει στους διπολικούς ασθενείς του, να αγαπούν και να μη φοβούνται τη διπολική τους διαταραχή και να ζουν μαζί της καλά και δημιουργικά. Επίσης, ως ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του εκπαιδευτικού κέντρου του BipolarLab.Edu.gr, μαζί με άλλους καταξιωμένους ψυχολόγους και ψυχιάτρους, παρέχει εκπαίδευση Κλινικής Ειδίκευσης στην Συμπεριφορική Θεραπεία των Διαταραχών της Διάθεσης.
ν

 


Translate this post